sunnuntai 19. joulukuuta 2010

Joulukalenterin luukku 19


Tässä yksi hyvä lahjavinkki pukinkonttiin: hiljattain ilmestynyt Ruokatorstain joulu -kirja. Kirjaan on koottu Helsingin Sanomien ruokasivujen parhaat jouluruoka-ohjeet. Hesarin Ruokatorstai -kirja taitaakin jo löytyä jokaisen Herkku & Koukku -ryhmäläisen kirjahyllystä ja tässä on jouluinen jatko-osa sille. 
Ruokatorstain joulu on pitkälti samoilla linjoilla kuin sitä edeltänyt "pääopus": taitto on selkeä, reseptit vaikeusasteeltaan sopivia ja kuvat herkullisia. Tosin kuvia saisi olla vielä enemmän!


En ole kirjasta vielä ehtinyt paljon kokkailla, mutta mielenkiintoisia reseptejä merkkaavia lappusia on sivujen väliin kertynyt melkoinen määrä. Me ollaan järkkäämässä perhejoulua täällä meillä ja veikkaanpa että useampikin resepti menee silloin kokeiluun. Kiva että kaikki joulureseptit löytyvät yksien kansien välistä.

Tänään päädyin testailemaan marinoitujen siitakesienien ohjetta, johon tulee mausteeksi muunmuassa kanelia. Tosin kokkailu ei mennyt ihan putkeen. Luin siitakesienien pakkauksesta että niitä tulisi käyttää vain kypsennettynä. Ja netistä kun luettiin aiheesta lisää niin kävi ilmi että raakoja siitakkeiden syönnin seurauksena voi saada nokkosihottuma-typpisiä iho-oireita. Mmmitähh ihmettä??
Lopuilta päädyin marinoimaan sieniä yön yli ja seuraavana päivänä paistoin koko satsin pannulla kypsäksi. Hyvää tuli niinkin. Mutta onkohan tässä reseptissä ideana se että marinointi ikäänkuin kypsentää sienet.. vai kypsentääkö?


Marinoidut sienet
2 rasiaa siitakesieniä (yht. 200 g)
2 valkosipulinkynttä
3 salottisipulia
pala tuoretta inkivääriä
1/2 ruukkua persiljaa
1 kanelitanko
1/2 rkl hunajaa
1 1/2 tl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa 
pippuria

Kuori sipulit ja inkivääri. Leikkaa valkosipulit viipaleiksi, sipulit lohkoiksi ja inkivääri ohuksi suikaleiksi. Silppua persilja. Katko kanelitanko muutamaan palaseen. 
Puhdista sienet, jos tarpeen. Sekoita ainekset kulhossa ja anna maustua vähintään seuraavaan päivään. 
Tarjoa sienet joulun alkupalapöydässä. Marinoidut sienet sopivat mainiosti pikkublinien lisäkkeeksi.

Lähde: Ruokatorstain joulu

2 kommenttia:

  1. Olen itsekin lukenut,että siitakesieniä pitäisi kypsentää ennen syöntiä.Marinointi varmaankin kypsentää niitä jonkun verran.Kypsentäähän sitruunamehukin kalan ja niin edelleen.Ihanan näköinen tuo sienitorni!

    VastaaPoista
  2. Oo, ihana resepti ja niin kaunis annos!

    Mutta siis häh, enpä ole kuullut moisesta,liittyen sienien kypsennykseen siis. Sitten aloin miettiä että en kyllä ole tainnut koskaan niitä raakana vetääkkään.

    Mutta luulisi tosiaan että tuo
    sitruunalla raakakypsentäminen ajaisi sitten asian. Se on hämmentävä metodi muuten, tulee sellainen pikkukemistifiilis.

    VastaaPoista