maanantai 28. helmikuuta 2011

Jamien matkassa Ateenassa

Pari viikkoa sitten katselin toisella silmällä telkkarista, kun Jamie Oliver hengaili Ateenassa ohjelmassa Jamie Oliverin etniset herkut (on muuten huippukäännös alkuperäisestä nimestä Jamie's Food Escapes). Jotain se siellä kokkaili ja hääräili, kunnes alkoi puhua jälkiruoasta, jolloin tarkkaavaisuuteni luonnollisesti kiinnittyi seuraamaan kokkailua. Jälkiruokaohjeen puolivälissä tajusin, että tämä olisi saatava muistiin, ja aloin söhertää ainesosia käteensattuneelle paperilappuselle. Jamie mätti kuitenkin samaan aikaan lisää aineksia kulhoon semmoista vauhtia, että ainesten tarkat määrät ja ehkä jokunen ainesosakin jäi siinä tiimellyksessä ikuiseksi arvoitukseksi. Reseptin autenttisuudesta en siis mene takuuseen, mutta kaikki kunnia Jamielle ja virheistä syyt meikäläiselle!

IMG_3515

Jamie-henkinen hunaja-pähkinäkakku

5 kananmunaa
250 g jogurttia
1.5 dl sokeria (Jamie: 225 g eli reilut 3 dl?)
1.25 dl jauhettua mantelia
2.5 dl speltti-/vehnäjauhoja
1 dl oliiviöljyä
1 tl ruokasoodaa
1 sitruunan kuori raastettuna

150 g (pistaasi)pähkinöitä
1 dl hunajaa
1 sitruunan mehu
1 appelsiinin mehu
(Välihuomautus: mielestäni sitrusmehua oli liikaa jos laittoi sekä sitruunan että appelsiinin, seuraavalla kerralla käyttäisin vain tuon sitruunan, enkä sitäkään ehkä kokonaan).

Vatkaa sekaisin kananmunat ja jogurtti. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne öljyn ja sitruunankuoren kera taikinaan, sekoita. Kaada voideltuun vuokaan ja paista 175 asteessa 30-45 minuuttia (eli kunnes kypsä. Jamie väitti että 30 minuuttia, minä paistoin 45 minuuttia.) Anna jäähtyä vuoassaan vähintään tunnin ajan.

Pilko/murskaa pähkinät veitsellä tai morttelissa rouheeksi. Kuumenna kattilassa pähkinöitä ja hunajaa, kunnes hunaja muuttuu juoksevaksi. Älä keitä, vaan ota liemi pois levyltä ja yhdistä sitrusmehut. Töki kakkuun reikiä veitsellä, kaada lämmin pähkinäliemi kakun päälle ja anna imeytyä. Valele kakun reunoille valuvaa lientä takaisin kakun päälle.

Jamie tarjoili kakkua tuoreiden mansikoiden ja maustamattoman jogurtin kanssa, mutta muutu nyt tässä sitten tuoreiksi mansikoiksi keskellä talvea. Tuoreet hedelmät sopivat tähän tarkoitukseen varmasti loistavasti myöskin. Kakku vaikuttaa erinomaisen hyvin tiiviissä astiassa tai kelmukääreessä säilyvältä.

8 kommenttia:

  1. Reseptin uusintakatselu onnistuu osoitteesta http://www.youtube.com/watch?v=seBVjiuwzbc
    :D

    VastaaPoista
  2. No niin, kiitos päpä, sieltä voi käydä vertailemassa että menikö putkeen vai metsään!

    VastaaPoista
  3. Hehee, mäkin oon joskus yrittänyt saada Jamien reseptejä lennossa kirjoitettua ylös, lopputulos on ollut että paperilla on 1/3 aineista.

    Mutta todella herkulta vaikuttaa! Pistaaseja, mmmmm.

    VastaaPoista
  4. Ooh, näyttää herkulta, tätä pitää kokeilla! Ja pisteet sulle testauksesta, sillä mä jänskään leipomista aina niin, etten siinä oikein osaa soveltaa, toisin kuin ruoanlaitossa jossa voi aina heitellä sekaan mitä vaan.:) Leipomisessa kuvittelen että pitää noudattaa orjallisesti ohjeita tai muuten menee lätyiksi. :)

    VastaaPoista
  5. Mmmmm...kuulostaa aika herkulta!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Taru! Ja Jytis joo, herralla on aika kova vauhti... Saija, mun leipomissovelluksissa on joskus vähän liikaakin vauhtia, usein kaduttaa kun ei tullut seurattua ohjetta, että sikäli tuo sun tyyli vaikuttaa kyllä paremmalta!

    VastaaPoista
  7. näin pätkän samasta sarjasta, ja siinä puhuttiin jostain italialaisesta papukeitosta, joka kuulosti tosi hyvältä. yritin kallata reseptiä netistä, mutta ei onnistanu...

    kreikan kaakku vaikuttaa kyllä hyvältä!

    VastaaPoista
  8. Minulla on Ateena-jakso vielä boksilla tallessa, kun siinä vauhdissa en pysynyt alkuunkaan reseptiikan kyydissä. Ajattelin hidastuksella katsoa toistamiseen - ehkä vauhti on sitten sopiva :)

    VastaaPoista