tiistai 20. maaliskuuta 2012

Maalaisleipävanukas



Tämän kuukauden ruokahaaste on varsin kutkuttava. Tulee hankkia toisen ihmisen kauppakuitti (esimerkiksi kassan päädyn roskalaarista) ja hyödyntää siitä vähintään kahta raaka-ainetta. Koska olin osallisena haasteen ideointiin (kiitos Jaana!), pakko oli lähteä leikkiin mukaan. Kädet täristen menin sitten lähi-Siwaan kopeloimaan kuittilaaria, muka huomaamatta, jännityksestä hiessä. Ja hyvin jännittävä kuitti käteen tarttuikin.


Harkitsin että kuumennan tuolla minisytkärillä kippariviipaleita fonduehengessä tai että tekisin Batterystä hyytelöä tai juustokakun kiillokkeen. Mutta sitten kuitenkin päädyin hyödyntämään noita Vaasan maalaisviipaleita sekä Eldorado Cookieseja. Ovat sellaisia suklaahippukeksejä. Ja näistä syntyi vallan mahtava leipävanukas! Pakkasesta löytyi vielä äidin puusta poimittuja kirsikoita, nekin pääsivät pakastimentyhjennysoperaation ansiosta mukaan. En oikeasti olisi uskonut että tämä olisi näin hyvää.  Mehevää ja kosteaa, vielä seuraavanakin päivänä kylmänä jääkaapista nautittuna. Piti ottaa vain yksi pala, otin kolme.



Kirsikka-suklaakeksi-leipävanukas

10 viipaletta maalaisleipää
8 suklaakeksiä
2 dl kirsikoita (tai muita marjoja, herukat sopisivat varmaan hyvin)
3 dl maitoa
2 munaa
2 rkl raakaruokosokeria
1 tl kardemummaa
100g sulatettua voita

Revi leivät kulhoon. Muserra keksit (saa jäädä isompiakin paloja) ja lisää samaan kulhoon. Toisessa kulhossa sekoita maito, munat, sokeri ja kardemumma. Kaada seos leipä- ja keksipalojen päälle. Lisää marjat ja sulatettu voi ja sekoita. Anna seoksen imeytyä sen aikaa kun uuni lämpenee 200 asteeseen.

Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista puoli tuntia. Ripottele päälle tomusokeria. Mehevä paistos toimii mainiosti itsekseen, mutta ei loraus vaniljakastiketta varmaan pahaakaan tekisi. Tai se että siivilöisi tomusokerin.




Testatkaa! Leipävanukas on mainio tapa tuhota kuivahtanutta leipää. Ilman keksejäkin pärjää, silloin laittaisin mukaan enemmän sokeria. Kuivatut hedelmät, hillo tai rusinat sopivat leipävanukkaaseen myös. Myös ihan perinteinen kaneli-sokerimausteseos leipien kaveriksi on hyvä.

24 kommenttia:

  1. Huiii mikä haaste! Voin kuvitella kuinka jännittävää oli hankkia tuota kuittia roskiksesta. Ja hyvin keksitty resepti. Itse en yhtäkkiä keksinyt oikein mitään, epätoivoistuin vain sytkäreistä ja pesuaineista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo sytkäri kyllä herätti hilpeyttä. Vessapaperistakin olisi voinut tehdä hienoja koristeita kattaukseen!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Ihana resepti, mutta sitakin mahtavampi haaste! :) Naita lisaa! Tassa saa jo pistaa itsensa likoon ja luovuuden peliin. On myos mahtavaa loytaa nain rennolla otteella ruokaan suhtautuva blogi, kaiken taman karppauksen ja muiden rajoitusten keskella. Vaikka itse suosinkin VHH-dieettia ja uskon, etta se on terveellisin ihan joka iikalle, liian tiukaksi ei pida ryhtya :) Tallaisista herkuista ei voi luopua minkaan dieettien nojalla! Njam. Lahtee kokeiluun paasiaslomalla! Kiitos ja kivaa maaliskuun loppua!

      Poista
    2. No oli kyllä! Ja Maria, samaa mieltä. Herkuttelu tasaisin väliajoin pitää ihmisen järjissään :) Yritän minäkin arkisin vältellä turhia hiilihydraatteja, mutta viikonloput olen pyrkinyt menemään fiiliksen mukaan, jos tekee mieli pullaa niin sitten sitä!

      Poista
    3. Niin ja leppoisaa maaliskuun jatkoa myös sinne!

      Poista
  3. Aika hauska haaste! Ensin ajattelin, että on kyllä liian helppo, kun vain kahta ainesta pitää käyttää, mutta tosiaan esim. tuo sinunkin löytämäsi kuitti ei sisältänyt kovinkaan paljoa ruokaa.. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja kasvissyöjälle sekä energiajuomakammoiselle vielä vähemmän :)

      Poista
  4. Wow, ihan mahtava idea! Olisi kyllä itsellä ollut mielikuvitus kortilla tuon kauppakuitin kanssa, siis juusto-kinkkuvoileipää lukuunottamatta :) Mut tässähän joutuu kohta lähtemään maalaisleipä- ja cookieostoksille!

    Otitko muuten niistä leipäviipaleista kuoret pois, vai ihan sellaisenaan revit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kannattaa, on tämä sen arvoista! Mä revin ihan kuorineen menemään, eivät haitanneet yhtään.

      Poista
  5. Wau, toihan vaikuttaa oikeesti tosi herkulliselta!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo-o! Ja mua nauratti kun testimaistajatkin katsoivat vuokaa hieman epäuskoisena ja maistamisen jälkeen olivat ihan että täähän on oikeasti tosi hyvää. Että kiitti vaan luottamuksesta. Yksi kuvaili makua niin että tää on kuin olisi tehnyt köyhistä ritareista kakun :)

      Poista
  6. Hieno innovaatio, kirsikat toimivat tässä varmasti loistavasti! Onnea skabaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Ja mielenkiinnolla seuraan mitä muita innovaatioita sinne syntyy!

      Poista
  7. Hei! Herkku & koukku on viikon suosikkini blogini sivupalkissani. Mukavaa ja aurinkoista viikkoa, kiitos inspiroivasta blogistasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Herkku ja koukku -jengi kiittää, samoin sinne!

      Poista
  8. Menipäs kaunis kielemme solmuun tuossa edellisessä viestissäni, kröhm. ;)

    VastaaPoista
  9. Aijai, kuulostaapa ja näyttääpä herkulta! 90-luvun puolivälistä asti olen aikonut tehdä jotain tuollaista, mutta aikeeksi on jäänyt. Asuimme nimittäin silloin Britanniassa ja siellä yksi perusjälkiruoista oli bread pudding (ja puddinghan ei tarkoita vanukasta, vaikka se usein niin käännetään, vaan mitä tahansa jälkiruokaa ja joskus muutakin, kuten black pudding, joka on verimakkaraa). Mutta siis, meillä olisi leipälaatikossa sopivasti muutaman päivän ikäinen kauraleipä ja rasiassa kaurakeksejä. Syntyiskö niistä tänään iltaherkku? Katsotaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo tää brittiläinen pudding-kulttuuri on musta hyvin kiehtova, eipä ole tänne kummemmin rantautunut. Kaurapudding, mikä ettei!

      Poista
  10. Nerokasta! Sekä haaste että toteutus.

    VastaaPoista