maanantai 26. maaliskuuta 2012

Chileläinen brunssi (sipulimunakasta ja maissimuhennosta)



Oli taas aika lähteä ruokamatkalle. Tämän vuoden projektissani matkataan siis erimaalaisiin keittiöihin ja maaliskuun maaksi valikoitui Chile. Oikeastaan sen takia että teki mieli testata uudenlaista munakasta, brunssi kun oli kyseessä. Ikinä en ole Chilessä käynyt, mutta oppaana maan ruokakulttuuriin toimi mainio Sieltä missä pippuri kasvaa -keittokirja. Ilahduttavaa oli tuoreiden yrttien runsas käyttö ja sekä munakas että muhennos olivat todella maukkaita. Hyviä makuja. 

Aloitetaan munakkaasta, jossa on siis juju. Kuohkean rakenteen saa aikaan vatkatulla valkuaisella ja leivinjauheella. Woah. Se toimi.
 

Sipulimunakas
(Sieltä missä pippuri kasvaa s.69)
 
500g sipuleita
3 rkl oliiviöljyä
1 kasvisliemikuutio
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 tl juustokuminaa
1 ruukku persiljaa
4 kananmunaa
4 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa tai kermaa

Suikaloi sipulit. Paista pehmeiksi ruokalusikallisessa öljyä. Murenna sekaan liemikuutio ja lisää suola, pippuri, juustokumina ja silputtu persilja.  Paista hetki ja jätä jäähtymään. Sillä aikaa erota yhdestä munasta valkuainen ja vatkaa se kovaksi vaahdoksi. Sekoita kipossa jauhot ja leivinjauhe. Yhdistä valkuaisvaahto, loput munat, jauhoseos ja maito. Sekoita ja lisää sipuliseos mukaan.

Paista munakasta pannulla öljyssä noin 5 min kannen alla, keskilämmöllä, kunnes pinta on hyytynyt. Laita lautanen päälle, keikauta munakas lautaselle ja heivaa se takaisin pannulle niin että toinenkin puoli saa väriä.



Sitten tämä maissimuhennos, jota vähän pelkäsin. Näytti epäilyttävältä ja ajattelin että maissin ja basilikan yhdistelmä olisi pliisu. Vaan eipä ollut, kaikkea muuta. Tomaatit raikastivat kivasti. Toimisi varmaan taco/torillajutuissa myös!




Maissimuhennos
(Sieltä missä pippuri kasvaa s.67)

1 kg pakastemaissia
1 ruukku basilikaa
0,5 tl suolaa
0,5 tl valkopippuria
1 sipuli
2 rkl oliiviöljyä
1,5 tl paprikajauhetta
1 kasvisliemikuutio
tomaatteja

Sekoita sulaneet maissit, basilika, suola ja pippuri kulhossa ja aja tahnaksi sauvasekoittimella. Leikkaa sipuli pieneksi ja paista pehmeäksi pannulla oliiviöljyssä. Lisää paprikajauhe ja murennettu kasvisliemikuutio ja paista vielä hetki. Lisää maissitahna pannulle ja paista koko ajan sekoittaen (jottei jämähdä pohjaan) 10-15 minuuttia. Tarjoile tomaattilohkojen kanssa.

Humita-maissimuhennosta tarjoillaan Chilessä kuulemma usein maissilehteen käärittynä. Hyvältä maistui lautaseltakin nautittuna, vähän jäähtyneenäkin. Ja tunnustetaan, oli aamiaisella yksi epächileläinenkin elementti. Aamiaismuffinssit. Kun ne on niin nopeita ja helppoja ja hyviä.


Tekisin kyllä uudestaankin näitä, kiinnostavia uusia tuttavuuksia. Seuraavalla kerralla voisin testata myös katkaraputäytteisiä avokadoja. Ja empanadat edustavat chileläistä keittiötä myös. Vaikka mitä hyvää. Chileläisistä viineistäkin on vielä jokunen maistamatta.

8 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Piikkipaatsama, suosittelen! En ole ennen noin kuohkeaa munakasta saanut aikaan ja jotenkin tosi hyvä muutenkin!

      Poista
  2. maissimuhennos lähtee kokeiluun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Tosi mainio lisuke melkein mille vaan, mutta kyllä just joku tortilla tai tacohomma voisi olla hyvä.

      Poista
  3. Sipulimunakas on mulle tuttua,mutten olekaan pitkään aikaan sellaista maistellut,joten hyvä muistutus tämä.Kaikenlaisia maissiruokia oli paljon esillä myös Venezuelassa asuessani.Minne ruokamatka osuu seuraavalla kerralla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yaelian, mulle on aiemmin ollut lähinnä perunamunakkaat ja mitä-kaapista-löytyy -munakkaat tuttuja mutta täähän oli yllättävän kiva. Juustokumina toi hyvän vivahteen.

      Hmm, seuraava maakohde vielä auki. Ehdotuksia? Ainakin jotain afrikkalaista ja portugalilaista aion testata. Venäjäkin kiinnostaa ruokamaana, ja Lähi-idästä löytyy niin paljon kaikkea hyvää!

      Poista
  4. Ihanan mehevän näköinen munakas!

    Hei joku Georgia tai muu sen suunnan maa olisi kiva! Georgiassa on kuulemma rikas ruokakulttuuri, sanoi Silkkitie 30 päivässä -tv-shöy. Mun oma aakkosmatkakin etenee ehkä joskus vuonna 2015 siihen naapuriin Azerbaidzaniin, kunhan olen ensin tehnyt jotain australialaista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oo, mahtava idea! Tähän tartun vielä tän vuoden aikana, olen nimittäin samassa käsityksessä että sieltä voisi löytyä kokeilemisen arvoisia juttuja. Ja heh, tsemppiä aakkosmatkan kanssa, hyvä projekti!

      Poista