lauantai 8. tammikuuta 2011

Valkosipulikeitto

Tämä yhdistelmä on yksinkertaisesti lyömätön.


Ja kyseisestä yhdistelmästä saa lyömättömän keiton. Valkosipulikeittoa on ylistetty monissa blogeissa, itse bongasin sen aikoinani Pippurimyllystä ja vihdoin sain aikaiseksi testata. Myönnän että suhtauduin tähän aika epäilevästi, valmis keitto vaikutti ihan liian liemeltä (itse tykkään kun keitoissa on vähän tekstuuria) ja väri oli kaikkea muuta kuin houkutteleva, ankean harmaa. Mutta se maku! Kyllä, taivaallista! Tehkää tätä!



Valkosipulikeitto

2-3 kokonaista valkosipulia
2 sipulia
2 rkl oliiviöljyä
1/2 dl vehnäjauhoja (käytin matelijauhoa)
9 dl vettä
4 rkl kasvisfondia (tai 2 kasvisliemikuutiota)
ripaus rouhittua mustapippuria
2 dl kuohu- tai ruokakermaa
1/2 dl tuoretta persiljaa


Kuori valkosipulinkynnet mutta jätä kokonaisiksi. Onnistuu helpommin jos kaataa kynsien päälle kiehuvaa vettä ja antaa pehmetä pari minuuttia.

Kuori ja silppua sipulit ja kuullota valkosipulinkynsiä ja sipulisilppua öljyssä kattilassa. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Lisää vesi, kasvisfondi ja mustapippuri. Anna keiton hautua 30-40 minuuttia, kunnes valkosipulinkynnet ovat hajonneet. Soseuta keitto esimerkiksi sauvasekoittimella, lisää kerma ja hienonnettu persilja. Kuumenna höyryäväksi. Tarjoile paahdettujen leipäkuutioiden tai siementen/pähkinöiden kanssa.

7 kommenttia:

  1. Ooh, kuulostaa hyvältä makuyhdistelmältä! (Paitsi matelijauho kuulostaa jauhetulta liskolta, hihii!) Hassua kun kaikki ainesosat kuulostavat mausteilta ja pääaines ikäänkuin puuttuu, mutta kyllä kolme valkosipulia varmaan tuo hyvästi makua :)

    Itse tein tänään fenkoli-munakoisotahnaa. Olisi luullut, että maut täydentävät toisiaan lempeän pehmeästi. Eivät täydentäneet, vaan riitelivät karvaan happamasti. Ruokablogaamattomuuteni siis jatkukoon.

    VastaaPoista
  2. Wuups, matelijauho, heh! En taida jaksaa korjata koska laiskottaa mutta liskon sijaan voi jauhaa manteleita, tai mitä nyt kaapista löytyy :)

    Joo, makuyhdistelmä oli kyllä yksinkertaisen hyvä. Tsekkailin netistä myös ohjeita keitolle jossa valkosipulit paahdetaan eka mutta siinä ilmeisesti vaarana että sipulit voivat mennä kitkeriksi. Enkä halunnut riskeerata koska itselläkin ollut näitä ei-niin-hyviä testailuja viimeaikoina.

    Esim paputahna jota päätin piristää punajuurella. Jonka jälkeen se kaipasi jotain suolaista ja lisäsin siihen paketin fetaa, lopputulos ihan syötävä mutta hyvin omituinen.
    Höh, mokoma fenkoli-munakoisoriita.

    VastaaPoista
  3. Ei näytä yhtään ankealta!

    Mulla on ihana valkosipulinen maku suussa, kun pistelin porkkaraasteen seassa menemään marinoituja valkosipuleita.

    VastaaPoista
  4. Tää on kyllä edelleenkin yksi parhaista keitoista, joita on koskaan maistanut :) yksinkertainen on kaunista!

    VastaaPoista
  5. Merituuli, tuoreella persiljalla saa mahtavasti kyllä naamioitua annoksen kuin annoksen :) Mmm, marinoidut valkosipulit.. sopiikin muuten varmaan hyvin porkkanaraasteen kanssa!

    Sanna, hear hear!!

    VastaaPoista
  6. no nii, nyt kelpaa hönkäillä kun on eilen tehnyt ja syönyt tätä soppaa. hyväähän se oli, mutta hieman kitkerä minusta. ens kerralla jos ensin paahtais niitä valkosipuleita uunissa, nii olisivat ehkä makeampia.

    laitoin muuten kerman sijaan mantelikermaa (valmistui siinä samalla kun suruutin manteleita jauheeksi tätä varten), ja sopi mainiosti!

    VastaaPoista
  7. No höh, harmi että tuli kitkerää, mä siis luulin että se vaara on nimenomaan jos paahtaa valkosipulit. Mutta voihan noissa sipuleissakin olla eroja. Mantelikerma kuulostaa mainiolta lisältä!

    VastaaPoista