lauantai 3. maaliskuuta 2012

Cocktailpaloja! Ja naurettavan helppo juustokakku


Kippis! Ystäväpiirissä vanhennuttiin ja lahjaksi vanhuksille päätin järjestää illanvieton. Se alkoi  kuohuvalla ja jatkui cocktailpalojen merkeissä. Rakastan sormisyötäviä juttuja. Pikkunaposteltavia. Asioita tikuissa. Hyviä ehdotuksia tällaiseen tarjoiluun löytyy mm. Kädenvääntöä-blogista.

Helpoimmalla pääsee, kun on erilaisia leipäpaloja ja niihin erilaisia täytteitä/tahnoja päälle. Tämä upea oivallus puolestaan on työkaveriltani: valkosipuli-ruissipsejä ja niiden päälle tsatsikia. Nerokasta!


Voitaikina on cocktailpalatehtailijan paras kaveri. Sulattaa levyn, leikkaa sopivan pieniksi paloiksi ja päälle käy melkein mikä vaan. Esimerkiksi juusto+kaveri on hyvä lähtökohta: kesäkurpitsa+vuohenjuusto, parmesan+pesto, mozzarella+oliivi, sieniä+goudaa jne. Allaolevissa on tahnaa, jossa on fetaa ja aurinkokuivattua tomaattia, notkistettu oliiviöljyllä ja maustettu basilikalla.


Gluttenittoman cocktailpalan alustana käy hyvin esim. paahdettu perunaviipale. Öljysin ja suolasin viipaleet, paistoin 225-asteessa puolisen tuntia.


Voitaikinapaketin kyljestä löytyi oivallinen katkaraputäytteen ohje:

1 pss pakastekatkarapuja  sulatettuna
1 prk katkaraputuorejuustoa
tuoretta tilliä
pari tippaa sitruunaa

Sekoitetaan.

 Niin helppoa, niin hyvää. Ja voitaikina siis sulatetaan, leikataan paloiksi, voidellaan ja päälle esim unikonsiemeniä. Paistetaan pakkauksen ohjeen mukaan. Kun palat ovat jäähtyneet, ne saa helposti repäistyä kahteen osaan, täyte väliin.


Vieraat toivat juustoja, niiden kuljettamiseksi suuhun sai hyödyntää suolakeksiä tai hedelmäviipaletta.


Ja sitten se maailman helpoin juustokakku jonka toteutti rakas naapurini, toinen juhlittavista. Ohje bongattiin Lunni leipoo -blogista, päälle kipattiin pensasmustikoita pakastimesta.



Juustokakku ilman liivatetta

Pohja:
125 g Digestivejä (tai vastaavia gluteenittomia keksejä)
75 g voita

Täyte (tehtiin tuplana, kannattaa!):
300 g Philadelphia-tuorejuustoa
1 rkl sitruunan mehua
1 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
250 ml kuohukermaa

Päälle:
0,5 litraa tuoreita mansikoita / muita tuoreita marjoja


Murskaa keksit, sulata voi, sekoita keskenään. Painele 20-25-senttisen vuoan pohjalle, laita kylmään odottamaan. Vaahdota kerma pehmeäksi vaahdoksi. Sekoita keskenään tuorejuusto, sokerit ja sitruunan mehu. Kääntele kermavaahto tuorejuustoseokseen tarkasti mutta varovaisesti. Kun seos on tasaista, kaada se vuokaan. Anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli, koristele ennen tarjoamista tuoreilla marjoilla.


Mulla oli ajatus, että koko tarjoilu hoituisi ns. sormisyötävinä. Ja katalana tausta-ajatuksena tässä oli myös se, että ei tule tiskiä! Noh, kakku vesitti tämän suunnitelman, mutta tämäpä oli niin älyttömän hyvää, että sen voimalla lautasten siirtäminen tiskikoneeseen ei ollutkaan ylivoimaista.

Voisiko aina vaan syödä kakkua ja cocktailpaloja?

9 kommenttia:

  1. Miksei voisi ;-)

    Suosittelen lämpimästi Mingelmat-kirjaa, mahtavia ideoita cocktailpaloihin. Syön sitä silmilläni säännöllisesti, vaikka näitä juhlatilaisuuksia on huomattavasti harvemmin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kakkuohjeesta! Mulla on yksi uunissa tehtävä liivatteeton ohje, mutta kyttään aina uusia - en jotenkin voi sietää ajatustakaan liivatteesta :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sama juttu tuon liivatteen kanssa. Vaikka sitä nyt varmaan tulee tietämättään syötyäkin mutta jotenkin se on vastenmielistä. Nythän on kaupoissa näkynyt jotain uutta vegeversiota mutta jos ilmankin pärjää niin aina plussaa.

      Poista
    2. Joo, mäkin oletan, että syön sitä kyllä tietämättäni, mutten rupea ehdoin tahdoin ruokaan laittamaan.

      Poista
  3. Ihania ideoita!

    Hei joskus sata vuotta sitten oli ruokahaasteäänestys sormisyötävistä, ehdokkaat löytyy täältä: http://uneliasblogi.blogspot.com/2008/05/toukokuun-haastenestys.html

    Mä voisin syödä cocktailpaloja joka päivä <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mahtavaa, kiitos! Tää haaste on mennyt multa aikoinaan ihan ohi. Tai silloin ei vielä uskaltanut osallistua :) Tuollahan oli vaikka mitä!

      Poista
  4. VOI kiitos kiitos kiitos! Naa oli aivan mahtavia vinkkeja. Ja jokainen menee ylos. Kakkua myoten. Aina sita miettii paansa puhki jonkun juhlan yhteydessa etta mita pienta suolaista sita tarjoaisi. Tassa tuli vaikka kuinka monta ihanaa ja suussasulavaa maihtoehtoa. Ja helpot yleismaailmalliset ohjeet on kivoja. Valilla kun kuolaa jotain ohjetta niin huomaa monesti tormaavansa siihen ettei jotain tiettya asiaa saakaan taalta. En siis asu missaan takapajulassa vaan USAssa mutta monesti yllatyn siita kuinka vaikeaa on loytaa jotain itselle niin tuttua ja itsestaanselvyytta (esim rahka) ja sita kun ei taalta saa. Mutta siis nama oli iiiiihania kaikki ja kaikki menee kokeiluun. Takuuvarmasti. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ina, no kiva kuulla että ohjeet tuli tarpeeseen!

      Hyvä puoli tällaisissa sormisyötävissä on se, että yleensä niiden ei tarvitse olla lämpimiä, eli voi valmistaa hyvissä ajoin. Mulle ainakin käy usein niin että kokkailu venähtää ja kun vieraat tulee niin itse vielä hikoilee hellan äärellä.. Mutta siis tuo voitaikina on kyllä niin monipuolinen, myös makeisiin naposteltaviin!

      Poista