tiistai 16. lokakuuta 2012

Tuhti tomaattikeitto



Vetiset keitot ovat mun mielestä huijausta. Kunnon keiton pitää olla paksua, sakeaa, pysyä lusikassa. Olin ajatellut tehdä pitkästä aikaa savutofu-tomaattikeittoa, Pumpkin Jamin Marin muistutuksesta. Tofua ei löytynyt, joten tomaatteihin oli tyytyminen. Päätinkin laittaa niitä sitten kolmea erilaista: paseerattuna, kirsikkatomaatteja paahdettuna ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Hyvä kombo!

Tomaattikeitto (2-3 annosta)

1 tlk paseerattua tomaattia
1 rasia kirsikkatomaatteja
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
timjamia
oliiviöljyä
1 tl ruskeaa sokeria
suolaa, mustapippuria
1 rkl balsamicoa

paahdettuja, suolattuja pähkinöitä
maustamatonta (soija)jugurttia

Halkaise kirsikkatomaatit ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Laita myös halkaistut valkosipulin kynnet pellille. Ripottele päälle vähän suolaa ja timjamia, sekä muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä. Paahda 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.



Sillä välin kuullota pilkottu sipuli kattilassa oliiviöljyssä. Lisää paseerattu tomaatti sekä pilkotut aurinkokuivatut tomaatit. Hienonna kasvisliemikuutio kattilaan, lisää sokeri, ripaus suolaa ja vesi. Anna porista pienellä lämmöllä noin 20 minuuttia. Lisää paahdetut kirsikkatomaatit, murskatut valkosipulinkynnet ja balsamico joukkoon ja maista. Mausta tarvittaessa lisää.

Tarjoile maustamattoman jugurtin, paahdettujen ja suolattujen pähkinöiden sekä paahdetun leivän kanssa. Peukku tälle!

8 kommenttia:

  1. Oon niin samaa mieltä tuosta sakeusasiasta.

    Tätä aion kyllä testata, semminkin kun vaikuttaa aika simppeliltä (vaikka alkuun katsoinkin, että onpas monta vaihetta, ohhoh :D)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, juu tää on itseasiassa ihan tosi simppeli. Keitto valmistuu aikalailla siinä ohessa kun kirsikkatomaatit ovat uunissa. No more lirukeitto!

      Poista
  2. Onpas mahtavan syvä väri tuossa keitossa! Ja tuhti kuulostaa hyvältä, sellaiselta syksyisen sunnuntai-päivän lounaalta. Toi pyyhe näyttää kauheen tutulta, Kivistöstä taitaa löytyä samanlainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mainio pyyhemaku :) Toi on itseasiassa yks mun lemppareista!

      Ja juu, kyllä tässä keitto- ja patainnostuksessa on selvää syksyn tuntua, niitä vaan tekisi mieli. Syvä on väri ja maku, jugurtti raikastaa kivasti!

      Poista
  3. hei mää oon joskus tehny keittoa johon tuli uunissa paahdettuja tomaatteja ja valkosipuleja ja aurinkokuivattuja tomaatteja, ja se oli huippuhyvää! resepti on vaan ollut kateissa ikuisuuden, mutta tässähän se ois taas. jee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kappas! Jos saisi valita yhden ruoanvalmistusmetodin jolla tekisi loppuelämänsä ruoat, mä valitsisin paahtamisen. Se vaan toimii aina ja kaikessa.

      Poista
  4. Törkeen hyvää keittoa! Ja jos haluaa vähän ei vegaanisti tuunata keittoa, niin tarjoiluvaiheessa voi keiton päälle murustella fetaa tai vuohenjuustoa, joka vie maun vielä astetta taivaallisempaan suuntaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että maistui! Ja juustomurutuunaus kuulostaa oivalta!

      Poista