Tein leivän. Se on niin kaunis että meinaa tulla tippa linssiin.
Uhosin tuossa aiemmin että tänä vuonna aion opetella tekemään leipää. Noh, tämä ei kyllä paljon sitä tekemistä vaatinut. Kyseessä on blogeissa pitkään kiertänyt vaivaamattoman leivän resepti, jonka nyt vasta sain aikaan. Voi jösses kun se olikin helppo. Ja ihana!! Ihan superhyvä rapea kuori ja kuohkea sisältö.
Ohjeen nappasin Kädenvääntöä -blogista, ei turhaan hehkutettu siellä, kiitos! Ja perinteisen padan puutteessa käytin Siskot kokkaa -blogin Nellen vinkistä vanhaa kunnon savipataa.
(Ohje: Kädenvääntöä -blogi)
7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
0,5 tl kuivahiivaa
3,5 dl kädenlämpöistä vettä
Sekoita kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata kuumenemaan samalla. Kaavi taikina jauhotetulle pöydälle, lisää jauhoa myös taikinan päälle ja pyöräytä palloksi. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Heitä taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. Woah!
Ja jos käytätte savipataa niin muistakaa liottaa pata, eli täyttää molemmat puoliskot vedellä ja antaa veden lillua siinä vartin verran ennen kuin kippaatte veden pois ja laitatte padan kylmään uuniin.
Pitkään ehti mun savipata pölyttyä tuolla hyllyllä, mutta ei enää. Kun sieltä kerran tulee tällaisia ihanuuksia.
Onpa herkullisen näköinen leipä! Ihan huoneenlämmössäkö tuota kohotetaan koko päivä? Onko vinkkejä paistoastian suhteen, jos kaapista ei savipataa löydy? (Savinen kukkaruukku? :DD )
VastaaPoistaJoo huoneenlämmössä se oli. Illalla sekoitin taikinan ja aamulla leivoin, ah. Hehee kukkaruukku olisikin kiinnostava testaus! Mutta yleensä tuo leipä tehdään jonkinlaisessa kannellisessa padassa. Kattila ei taida kestää uunia?
PoistaOoh, savipataleipä, miten kaunis! Pitääkin kokeilla tuleeko siitä erilainen kuin valurautapadassa paistetusta!
VastaaPoistaJoo, jos savipata löytyy niin ehdottomasti suosittelen! Sen koko on just sopiva tälle.
PoistaMinäkin tein näitä taas joulun edellä ja tuumasin, että ohje vaatisi uudelleenpostauksen. Niin helppoa ja hyvää se on. :) Ja jos vaihtelua kaipaa, niin kerran raastoin leivän taitteluvaiheessa sinne väliin sitruunaa ja ripottelin siemeniä. Saa vähän makua
VastaaPoistaAina ajankohtainen! Ja kiitos vielä tuosta savipatavinkistä! Niin ja maustamisvinkeistä. Sitruuna onkin jännä, ei olisi tullut mieleen. Yrteillä, jollain juustolla ja oliiveilla tai pähkinöillä saisi varmaan myös hyviä variaatioita aikaan.
PoistaMutta on tää ihan perusversiokin vaan hyvä. Voin kanssa!
Jytis: joo! Ja ihanaa että savipata sai uuden elämän :) Mun tuli vielä mieleen, että salvia-oliivi-voi (ja pancetta) on kanssa hyvä idea. Tein joskus semmosta leipää mihin paistettiin pancettaa salvian ja oliivien kanssa. Toimisi varmaan tosiaan ilman pancettaakin kun paistaa hyvyydet voissa. ;)
PoistaJim Laheyn my bread -kirjassa oli lisää variaatiovinkkejä. Yksi mieleen jäänyt oli veden korvaaminen porkkanamehulla. En ole kuulostanut, mutta voisi olla aika hyvää! Oli siellä kaikkia muitakin ideoita, löytyy varmasti netistäkin.
PoistaMut hyvännäköinen leipä!
Pitääpä kokeilla! Ei tämä ole se leipä, josta minä olen puhunut. Blogaan se tässä joku ilta, kunhan vain saan aikaiseksi. Huoh. Läppärin avaaminen illalla on jotenkin niin vaivalloista.
VastaaPoistaKaunis on leipä kerrassaan, enkä usko voin kyytipoikana vähentävän ihanuuden kokemusta.
Jos tyhmä kysymys sallitaan, niin mikäköhän vetoinen padan tulisi olla? Omistan itse 3 litraisen valurautapadan...
VastaaPoistaSusanna
Joo mun mielestä se 3 litraa on aika vakiokoko, se on varmaan just hyvä!
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaOnpa kaunis leipä, tuoksu on varmaan ihana. Täälläkin yksi savipata pölyttyy, täytyypä pian kokeilla!
VastaaPoistaOn se kyllä huikeeta joo kun tuoreen leivän tuoksu täyttää keittiön aamulla. Testaa! Ja joo, vitsi että ilahduin kun sain savipadan pitkästä aikaan käyttöön.
PoistaOIjoi, ei ole savipataa, mutta kävisköhän ihan perinteinen kokki-pata ? Tätä pitää ihan ehdottomasti kokeilla vaikka sitten joutuisi ostamaan padan.
VastaaPoistaTaidan mennä heti katsomaan, mitä kaapista löytyy. Tähän palataan.
Haa, lisää käyttöä savipadalle! Muistaaksen sellainen retrokirja kuin Herkkuja savipadassa on meidän äipylällä aika ahkerassa käytössä. Savipadassa tulee oikein maukkaita ja mureita pataruokia. Nti Papu
VastaaPoistaOijoi, munkin pitää löytää toi opus jostain!
PoistaPerinteinen kokkipatakin toimi hyvin. Copycat pisti eilen heti toimeksi tämän luettuaan - lopputulosta voi ihailla Ja kaikkea muuta-blogin FB sivulla :-)
VastaaPoistaKiitokset muistutuksesta - tämä on ihan huippuresepti !
Mainiota, kiva kuulla!
PoistaTuohan on se ihana tunnettu Jim Laheyn leipä,josta Mark Bittman aikoinaan kirjoitti New York Timesissä.Ihana leipä. Tein sitä aikoinaan ja todellakin helppo ja hyvä! Se kuori etenkin....Kiitos muistutuksesta;pitää joskus taas tehdä.
VastaaPoistaOkei, kiitos! Tällainen historia siis leivällä, pitääpä guuglata :)
PoistaWaaaau, tulipa kaunis!! Jeee! Mahtavaa, tein tätä viimeksi tänään V:n porukoille... :)
VastaaPoistaTää on niin hitti!! Kiitos!
PoistaKomea! Itsekin tein. Olen tehnyt monta kertaa, mutta ilman mainittavaa menestystä. Nyt onnistui! Hyvää leipävuotta 2013!
VastaaPoistaNo mahtavaa, hyvää leipävuotta sinne myös!
PoistaKIITOS tämän julkaisemisesta! :) Aivan loistava resepti ja leipä! Tähän mennessä on tällä ohjeella täällä paistettu kai kahdeksan leipää, eikä ole yhdestäkään jäänyt muruakaan vanhenemaan. Niin ja kokeilun kautta on huomattu myös, että ohje toimii kahdeksan ja viidenkin tunnin kohoamisajalla. Seuraavaksi kokeilen varmaan vielä lyhyempää kohotusaikaa. Ai miten niin kärsimätön, minäkö?
VastaaPoistaHahaa, mahtavaa! Ja kiitos tästä tiedosta että vähempikin kohotus riittää, hyvä jos haluaa esim illanistujaisiin tuoretta leipää niin riittää että päivällä tekee. Tää on kyllä niin hyvä, itse just ajattelin huomenna taas laittaa yhden tulemaan. Jes!
PoistaMoikka. Minäkin kokeilin leipää. Ja kirjoitin siitä blogiini: http://mydearfrankly.blogspot.fi/2013/01/se-helppo-vaivaamaton-leipa.html.
VastaaPoistaKuulun niihin, joilla leipä ei ihan onnistunut ensiyrittämällä. Tiivistettynä: liikaa suolaa ja vuokaan kiinni jäännyt leipä.
Yritän uudelleen, tässä reseptissä on nimittäin kaikki onnistumisen ainekset.
No höh. Hei siihen kiinnijäämiseen auttaa jauho, kunnon pyöräytys jauhoissa ennen kuin heität leivän pataan niin sen pitäisi estää juuttuminen!
PoistaIhan mahtavan oloinen resepti! Olen jo pitkään halunnut opetella leipomaan leipää, ja jos tämä todella toimii noin hyvin, kuin miltä kuvissa näyttää, opiskelijavuoteni ovat pelastetut! Näyttää niin herkulliselta ja helpolta, että täytyy laittaa eheti nsi yöksi taikina kohoamaan. :)
VastaaPoistaNo toivottavasti onnistuu ja opiskelijavuodet pelastuu :D
PoistaIhana resepti, tätä täytyy kokeillä! Onko väliä mitä vehnäjauhoja leivässä käytetään? Puolikarkeita? Vaikuttaisikohan milläkäänlailla onnistumiseen jos vaihtaisi pari desiä vehnää graham- tai muihin tummempiin jauhoihin.
VastaaPoistaMoikka! Mulla oli puolikarkeita, mutta uskoisin että voisi ujuttaa mukaan myös muuta. Tosin en ole testannut. Eli jos kokeilet niin kerro toki miten kävi!
PoistaVaihdoin n. 2,5 dl spelttijauhoihin ja 4 dl vehnäistä, maku oli melko hapan ja rakenne tiivis. Kuori rapea kuin mikä. Poikaystävä ei vaan piitannut speltin mausta, mokomakin :(
PoistaOkei, kiitos tiedosta! Uskaltaa siis vaihdella. Itse mietin mitenköhän ruis käyttäytyisi, jos muutaman desin laittaisi. Höh, nirsous. Mut jäipähän enemmän sulle!
PoistaMinen enää ikinä tee tavallista leipää! 0_0 tää oli aivan huikeeta näin vähällä työllä. Nyt ei ollut juustoo päälle, mutta omppuhillon ja keitetyn kananmunan kanssakin herkkua :) Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaNo ollos hyvä! (Kananmuna-omppuhillo-yhdistelmä kuulostaa kreisiltä. Pitänee testata!)
PoistaTein syksyllä omenamehua ja käytin sitä nesteenä. Saksin myös tuoretta viikunaa taikinan sisään, ennen viimeistä nostatusta ja pataan laittoa.Ensimmäisen leivän poltin kiinni pataan,ei ollut tarpeeksi jauhoinen. Nyt jauhotan reiluusti ja ylimääräiset jauhot harjaan pullasudilla kypsästä vähän jäähtyneestä leivästä pois. Vähän vielä lämmin viikunaleipä,voi ja haudutettu tee,aah! Kiitos ihanasta ohjeesta!
VastaaPoistaOi, kuulostaa ihanalta! Ja siis joo, kunnon jauhotus taitaa olla tän leivän kanssa ylipäätään se onnistumisen tae. Pitää kyllä tuota omenamehua testata, tuossa aiemmin vinkattiin porkkanamehusta leipätaikinassa, sekin tosi kiinnostava.
PoistaJust menossa uuniin ja jännityksellä odotetaan miten onnistuu! :)
VastaaPoistaToivottavasti hyvin!
PoistaMuokkasin reseptiä ja onnistui hyvin! Käytän aina tuorehiivaa, tähän laitoin n. 1/5 pakettia, varmaan vähempikin riittäisi, kun tässä on tuo kohotusaika niin pitkä. Nesteenä käytin piimää, josta piti päästä eroon.. Jauhoista reilut 2 dl korvasin ruisjauhoilla. Herkullista! Ens kerralla pitää laittaa vielä siemeniä! Ja porkkanaraaste voisi toimia hyvin!
VastaaPoistaHyvältä kuulostaa! Joo, varmaan teelusikallinen tuorehiivaa riittäisi.
PoistaJust mussutan tällä ohjeella tehtyä leipää :) Muokkasin ohjetta minäki sen verran et korvasin osan jauhoista hedelmämyslillä,tuli ihan helekkarin hyvää :)Mummeli
VastaaPoistaMainiota :)
PoistaSorruin sitten minäkin leipasemaan tätä kaikkien kehumaa helppoa leipää, hippasen muokkasin noita aineksia tosin. Käytin hiivaleipäjauhoja ja osan niistäkin korvasin leseillä ja sämpyläjauhoilla. Hiki meinas tulla kun en omista minkäänlaista savi- tai valurautapataa, vaan oivallisestipa se leipä näkyi paistuvan korkeassa kannellisessa Pyrex-lasivuoassakin. Kiitos kaikille mielenkiintoisista lisävinkeistä =)!! Ja taas menee uusi taikina tekoon...
VastaaPoistaAi niin ja äskeiseen lisätäkseni - kuivattu sipulirouhe oli varsin maistuva lisä. Törmäsin siihen ideaan jossain ulkomaisilla leipomussivuilla.
VastaaPoistaKiva kuulla kokemuksia, ja hei toi sipulirouhe onkin hyvä vinkki, kiitos!
PoistaItsellänikin on tuo pata ja olen myös ajatellut siinä tehdä leipää. Riittääkö varmasti 15 min liotus...? Kun on äidin sanat "liota yön yli" jääny kummittelemaan :D Ja aina vähän hirvittää sitä käyttää, vaikka kuinka liottaa... Pari viikkoa sitten tein lihapataa uudessa uunissa ensimmäistä kertaa (kiertoilma) ja jännitti kyllä :D Tavallisella lämmityksellä kylläkin käytin.
VastaaPoistaNo mun äiti sanoi että vartti riittää :) Kyllä täällä ainakin on riittänyt muistelen että ei se pata lapsuudessakaan sen kauempia ollut likoamassa. Testaamaan vaan, rohkeasti :)
PoistaKiitos, pitää tässä joku viikonloppu testata :)
PoistaVielä yks kysymys :) Jostakin luin, että jollakin oli tarttunut tähän pataan leipä kiinni ja hän kyseli, että pitäisikö voidella ensin...? Mutta ymmärsin niin, että sinä olit laittanut tyhjän padan uuniin kuumenemaan ja sitten taikina siihen?! :) Viikonloppuna olisi tarkoitus aamuleiväksi kokeilla, ellen innostu päiväksi laittamaan nousemaan :D
PoistaJuu, kysymykset sallittuja :) En tosiaan voidellut mitenkään, ihan vaan tyhjään, kuumaan pataan kippasin taikinan. Suosittelen kuitenkin, että siinä vaiheessa kun taikina pyöräytetän palloksi ja lisätään jauhoja, niin niitä laittaa reippaasti, se estää tarttumista reunoihin. Kaipa taikinan voisi pyöräyttää jauhoissa vielä ennen vuokaan kippaamistakin jos epäilyttää.
PoistaKiitos, kerron sitten miten kävi :D
PoistaHyvin onnistu leipä, tulee toistekin tehtyä :) Eikä jää pata pölyttymään ,D Täältä löytyy postaus http://makiaaminnalta.blogspot.fi/2013/11/savipata-leipaa.html. Vois tässä joulun alla kokeilla laittaa jotain lisuketta, esim. karpaloita :)
PoistaMainiota! Kiva kuulla ja tosi nätti leipä tuli sulla!
Poista