tiistai 10. toukokuuta 2011

Sitruuna-marenkipiirakka


Kyllä hymyilytti tuo Paun äitienpäiväbloggaus nimittäin kuten siellä, myös täällä valmistettiin sitruunapiirakkaa juhlan kunniaksi! Olin tosin ihan varma että sössin koko jutun, tein pohjasta oman gluteenittoman version joka jäi vähän hajoavaksi. Edellisenä iltana valmistetun piirakan marenkipäällys oli kerännyt hieman kosteutta ja se myös otti vähän osumaa kuljetusmatkalla. Täytteen sitruunakiisselikin epäilytti. Mutta huh, se olikin hyvää, itseasiassa ihan tosi hyvää! Ja mikä tärkeintä, äitikin tykkäsi.

Alkuperäinen resepti (ja vähän hienompi annoskuva) löytyy Maku-lehden sivuilta.



Sitruuna-marenkipiirakka (8 palaa)

Pohja:
100g voita
1,5 dl mantelirouhetta
0,75 dl kookoshiutaleita
ripaus suolaa ja sokeria

Täyte:
2 sitruunaa
1,5 dl sokeria
4 dl vettä
4 keltuaista
4 rkl perunajauhoja
2 rkl voita

Päälle:
4 valkuaista
1,25 dl tomusokeria

Jauha mantelit ja kookoshiutaleet jauhoksi. Lisää ripaus suolaa ja sokeria ja nypi jauhot voin kanssa tasaiseksi (lisää hieman jauhoa tarvittaessa, pohjan massa saa kyllä olla löysähköä). Painele taikina piirakkavuokaan (halkaisija 22cm) . Kypsennä pohjaa 200 asteessa n. 20 minuuttia.

Pese sitruunat huolellisesti. Raasta kuoren keltainen osa, purista sitruunoista mehut ja laita raaste ja mehu kattilaan. Erottele varovasti keltuaiset ja valkuaiset. Mittaa kaikki loput täytteen aineet kattilaan. Kuumenna ja sekoita, kunnes seos sakenee. Kaada täyte pohjalle. Vähennä uunin lämpö 175 asteeseen.

Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset puhtaassa, kuivassa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Lisää mukaan tomusokeri koko ajan vatkaten. Levitä marenki sitruunatäytteen päälle. Paista kunnes marenki saa pintaansa kauniin värin. Anna jäähtyä ennen kuin tarjoilet.

4 kommenttia:

  1. Ehkä äidit vaan ansaitsevat makeankirpeää herkkua, sellaistahan se elämäkin on :) Taannoin keväämmällä tein äidille synttärikaakuksi yllätyksenä keylime pien ja vuoan kanssa äidin luo päästyäni se tyrkkäs pöytään oman sitruunamarenkipiiraan. Siinähän sitä sitten ahdettiin porukalla sitruksista torttua napaan..

    VastaaPoista
  2. Hei meilläkin oli tätä samaa! Ja sekin kärsi jääkaapissa ja kuljetuksessa mutta maistui erinomaisesti :D
    Hih, onpa hassu sitruunapiirakkasuma kaikilla ollut.

    VastaaPoista
  3. Hei kuule tämä sun kuva on just hieno!

    VastaaPoista
  4. Mari ja penni, hahaa, äidit ja sitruunat siis jollain omituisella tavalla kuuluvat yhteen! Mahtavaa yhteensattumaa toden totta. Ehkä siinä on kanssa jotain sellaista että kesän kynnyksellä haluaa jotain raikasta ja sellainen tämä kyllä oli!

    Nanna, kiitos :) Mua vähän häiritsi ne ihme "lammikot" mutta syödessä ei haitannut enää. Mums.

    VastaaPoista