sunnuntai 28. elokuuta 2011

Uusi tuttavuus: kesäkurpitsan kukka


Saatiin kesällä parvekkeelle kesäkurpitsan taimi. Olin ihan varma ettei siitä mitään tule, mutta kappas, nuupahtanut taimi alkoikin rönsyillä ulos laatikostaan ja sitten alkoi ilmestyä näitä keltaisia kaunokaisia. Itse olin ehkä enemmän odottanut saavani kesäkurpitsan, mutta muistelin että kukkiakin voi syödä, joten elokuun Uusi tuttavuus oli sillä selvä.

Toteutus hieman jännitti niin päätin tutustua asiaan ensin Italiassa (reissusta lisää myöhemmin), jossa kesäkurpitsan kukat tulevat vastaan melkein jokaisen ravintolan listalla. Ja kaupassa.


Ravintoloissa yleensä kesäkurpitsan kukat olivat tarjolla alkupalana tai lisukkeena, friteerattuina.


Täytyy sanoa että hieman petyin makuun. Tai siis itse kukka oli aika mauton. En tiedä onko niissä eroja mutta lähinnä frittitaikina ainakin tässä annoksessa maistui. Netissä kun guuglailin reseptejä, monessa kukat oli täytetty yrteillä ja juustolla, vaikutti hauskalta idealta. Ja ehkä kesäkurpitsan kukissa enemmän kiehtookin sen hyödyntäminen eri keinoin kuin itse kukan maku. Mutta mielenkiintoinen tuttavuus toden totta.

Omat kukat olivat ehtineet nuupahtaa reissun aikana, lohdutukseksi tehtiin muista parvekkeen antimista (ja kaupasta haetusta kesäkurpitsasta) valepastaa joka oli sen verran hyvää että ohje tulee tässä.


Kesäkurpitsapaistos pannulla

1 kesäkurpitsa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
kirsikkatomaatteja pari kourallista
1 pallo mozzarellaa
tuoretta pinaattia
tuoretta basilikaa
loraus valkoviiniä
oliiviöljyä
suolaa, pippuria

Viipaloi kesäkurpitsa juustohöylällä pitkiksi, ohuiksi siivuiksi. Pilko sipulit, halkaise tomaatit. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä kunnes muuttuvat läpikuultaviksi. Lisää kesäkurpitsasuikaleet ja paistele kunnes liiat nesteet ovat haihtuneet. Lisää pannulle loraus valkoviiniä, tomaatit, pinaatin lehdet ja hämmentele tovi. Lisää viimeisenä pilkottu basilika ja kuutioitu mozzarella. Mausta suolalla ja pippurilla.

Liemi oli niin hyvää että lautanen piti nuolla lopuksi.



6 kommenttia:

  1. Maku on hento, mutta ainakin juuri poimittu kesäkurpitsankukan rakenne osui ainakin minuun.

    VastaaPoista
  2. Ari, joo pitäisi päästä maistamaan kesäkurpitsan kukkaa ihan au naturel. Huomasin just että kyllä tuolta pari sittenkin virkosi omasta laatikosta eli pitää ehkä testata ilman frittitaikinoita, vissiin voi paistaa ihan sellaisenaankin.

    VastaaPoista
  3. Muotoilen uudestaan: tein kevyen sesamöljyllä maustetun tempurakastikkeen ja uppopaistoin.

    VastaaPoista
  4. paistos näyttää ihanalta! ja miksei suomessa myydä kesäkurpitsoja kukkineen? plääh.

    VastaaPoista
  5. Itse olen vasta kokeillut kesäkurpitsan kukkia pitsassa, jossa ne olivat hauskat. Mikäli rankasade on säästänyt muutaman kukan, niin Arin tempurakastike ajatusta voisi kokeilla.

    VastaaPoista
  6. Satu, oo, veikeä ajatus! Ari, todella hyvältä kuulostaa tuo, joo, yritän loihtia vastaavaa noiden viimeisten kukkien varalle.

    VastaaPoista