maanantai 29. elokuuta 2011

Koko sunnuntai köökissä

Kesäloman loppumisen jälkeen en ole tainnut tehdä kertaakaan kunnolla ruokaa. Jep jep, kaurapuurolla, marjasmoothieilla ja työpaikan ja lähiravintoloiden lounastarjoomuksilla on pysytelty hengissä - aika säälittävää, tiedetään. Mutta kun sunnuntaiksi oli kutsuttu ruokavieraita, muuttui tilanne kertaheitolla, ja päädyin viettämään hellan äärellä aika monta tuntia. Valinta oli toki oma, onhan sitä vähän nopeampiakin ruokalajeja olemassa kuin intialaiset padat. Mutta kun niitä teki mieli!

Ohjeet nappasin oikeastaan kaikki Garam masala -blogista, josta löytyy mainioita ohjeita intialaiseen kasvisruokaan. Osaan resepteistä olin oikein tyytyväinen sellaisenaan, osa tuntui intialaisravintoloiden annoksiin verrattuna vähän terveysversioilta. Ehkä sitä ei vain kotona kehtaa ruoanlaitossa käyttää yhtä paljoa rasvaa kuin ravintoloissa.


Naan-leivät tein tällä ohjeella. Paistoin kyllä kauemmin kuin 5 minuuttia (ehkä kymmenen) ja silti tuntui, että leivät jäivät sisältä hieman huonosti paistuneiksi. Maussa ei kuitenkaan valittamista! Käytin leipomisessa maustamatonta soijajukurttia, voin sijasta öljyä sekä korvasin miltei puolet jauhoista täysjyvävehnäjauhoilla.


Sen sijaan Channa masala, eli kikhernekastike, oli kaiken hauduttelun väärti. Okei, vielä parempaa se olisi varmasti ollut, jos olisin löytänyt kaupasta amchooria ja asafoetidaa, mutta enpä ruvennut Prismassa edes kyselemään. Hämeentiellä olisi saattanut onnistaa, jos sinne asti olisin ehtinyt.


Aloo gobhi, eli peruna-kukkakaalipata, oli sitten se vähän liian terveellisen makuinen. Tai ehkä tein jotain väärin: keitin vihannekset liian kypsiksi tai lisäsin pataan liikaa vettä. Joka tapauksessa pata oli hyvää, ja kukkakaalit nyt ovat tähän aikaan vuodesta muutenkin parhaimmillaan. Mutta ehkä ensi kerralla testaan tälle ruoalle jotain muuta reseptiä.


Intialaisella aterialla täytyy tietenkin tarjoilla myös dalia, eli linssikastiketta. Käytin keltaisten linssien sijaan kokonaisia punaisia linssejä (vedoten jälleen Prisman tarjontaan), mutta ei se nyt niin kovin menoa haitannut. (Huomatkaa muuten myös joka ainoan ruokalain päällä koristeena oleva korianteritupsautus. Niiiin luovaa.)


Kastikkeiden lisäksi pöytään katettiin basmatiriisiä, soijajukurttiin tehtyä kurkkuraitaa sekä intialaista salaattia. Kyllähän näistä maha tuli täyteen. Saa vain nähdä, missä vaiheessa ensi viikkoa samojen ruokien syöminen rupeaa kyllästyttämään. Veikkaan nimittäin, että omat rajat tulevat vastaan ennemmin kuin nämä ruoat loppuvat.

7 kommenttia:

 1. Ah. Pataruoat kertovat selkeästi syksyn alkamisesta! Samaa kokkausintoa odotellaan myös täällä, mut eiköhän se tästä, pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
 2. Asafoetidaa löytyy ainakin Vii Voanista ja Sörkan Punnitse ja Säästä-stästä.

  VastaaPoista
 3. Jee, vihdoin! Kiitos kikhernekastikkeen ohjeen "esilletuonnista"/linkistä garam masala blogiin. Olen jo pidemmän aikaa yrittänyt etsiä kastikkeen ohjetta netistä, mutta täysin tuloksetta. Nyt pääsen itse valmistaan tuota herkkua. Kaikki muukin näyttää erittäin hyvältä :)

  VastaaPoista
 4. jytis, näin on. tosin pahoin pelkään, että se innostus tuli ja meni.

  fanny, näin arvelinkin! sinne sitä yleensä kannattaa suunnata autenttiesten makuelämysten perässä.

  neppisleppis, eipä kestä! garam masalasta täytyy kyllä testata muitakin reseptejä (esim. niitä yksiä munakoisopyöryköitä), nyt vaan tartuin näihin tuttuihin.

  VastaaPoista
 5. Oliko ne nyt varmasti punaisia ne linssit? Näyttää kuvassa vihreiltä

  VastaaPoista
 6. anonyymi, adukin kokonaisia punaisia linssejä käytin.

  VastaaPoista
 7. Nam! Aloo gobi ja channa masala on tosi herkkuja.

  VastaaPoista