tiistai 31. tammikuuta 2012

Irlantilaiset perunaletut ja uusi projekti!


Kuten teistä moni tietääkin, pidän projekteista. Vuonna 2010 tutustuin kaloihin, viime vuonna uusiin raaka-aineisiin. Ja tänä vuonna aion ruokkia kroonista matkakuumettani siten, että joka kuussa otan käsittelyyn jonkun maan keittiön. Vaan mistä aloittaa? Laitoin pallon pyörimään ja siihenhän se sormi töksähti.


Ikinä en ole Irlannissa käynyt (vaikka hain sinne nuorena yliopistoon! eivät ottaneet, mokomat), joten piti ottaa guugle avuksi. Itseasiassa yllättävän hyviä reseptejä tuli vastaan, olin odottanut jotain sisäelinkeittoja. Kävi ilmi että peruna ja sooda ovat läsnä monissa resepteissä.

Irlantilaista soodaleipää täällä blogissa on tehty ennenkin mutta pakko laittaa se muistutuksena, niin älyttömän helppo ja maukas leipänen.


Irlantilainen soodaleipä
(ohjetta lainasin hieman muokaten Pastanjauhajilta)

6 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
n. 4 dl piimää

Mittaa jauhot kulhoon, lisää suola, sooda ja sekoita hyvin. Tee keskelle jauhoja syvennys ja kaada piimä siihen ja sekoita kauhalla jauhojen joukkoon. Lisää jauhoja tarpeen mukaan, jos taikina tuntuu liian löysältä. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele pinnalle vähän jauhoja ja muotoile jauhotetuin käsin pyöreäksi. Tai mulla tuli tuommoinen pitkula.

Vedä halutessasi leivän pintaan terävällä veitsellä ristiviilto. Paista 200 asteessa uunin toiseksi alimmalla tasolla 35-40 minuuttia. Leipä on kypsä, kun kopsautat sitä pohjaan ja ääni on kumea. Jäähdytä hetki ritilän päällä ennen leikkaamista.

Ja nää perunaletut, nää vasta mahtava löytö olikin. Niiden nimi on Boxty ja valmistustapa on jännä, puolet perunoista kypsennetään ensin, puolet vaan raakana joukkoon. Tykättiin!


Boxty eli irlantilaiset perunaletut (13 kpl)
(Ohje löytyi The Parsley Thief -blogista)

6 keskikokoista perunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 tl soodaa
öljyä/voita paistamiseen

Keitä kolme perunaa ja muussa ne. Anna jäähtyä hetki. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Raasta ne toiset kolme perunaa raakana ja taputtele kankaalla tai talouspaperilla enimmät nesteet raasteesta pois. Sekoita perunamuusi, -raaste, suola ja sooda. Kuumenna öljyä ja/tai voita pannulla ja (lusikallinen taikinaa per lettu pannulle ja litistä hieman) paista lettuja noin 3 minuuttia per puoli.

Voit laittaa valmiit letut odottelemaan kuumaan uuniin että kaverit ovat valmiita. Näihin tulee tosi nätti väri ja helppoja paistettavia!

Lettujen kanssa lihansyöjät söivät pakkasentyhjennyshirveä. Salaatti ja leipä oli myös hyvä lisuke. Salaatissa oli ihanan pehmeää luomuraejuustoa, marinoitua kesäkurpitsaa, kurkkua ja salaattia. Ja pari oliivia.


Ja jälkkäri!

Ystävän tekemä vale-Guinness-kakku! Lähi-Alepassa ei sitten ollut Guinnessiä sunnuntaina tarjolla, joten hän otti tumminta olutta mitä hyllystä irtosi. Noh, eihän se maku nyt ihan sama ollut mutta ihan järjettömän hyvää tämäkin. Ei näillä raaka-aineilla voi mennä kovin pahasti pieleen.


Eipä muuta kuin Dia duit! eli hyvää päivää vaan kaikille, kuten me iiriksi tapaamme sanoa!

9 kommenttia:

  1. Hauska projekti(ne entisetkin olivat hyvät) Tuota soodaleipää olen joskus kauan sitten tehnyt;helppotekoinen ja hyvä leipä:)

    VastaaPoista
  2. Jes, sun projektit on ihan parhaita! Itsekin yritin kerran kuussa kokata jotain uutta raaka-ainetta ja jopa blogata siitä, mutta eihän siitä mitään tullut :D Oon sitä tyyppiä, joka innostuu jostain aina ihan hulluna ja sit yhtäkkiä se into voikin laskea kuin lehmän häntä :D.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Yaelian, totta tosiaan, tuosta ei leivän teko helpotu, olen vieläkin vähän yllättynyt.

    Ja juu Tyyne tiedän tunteen, sen takia yritänkin tehdä näitä "julkisia" lupauksia niin että pakko pitää sitten niistä kiinni :)

    VastaaPoista
  4. Hyvä lupaus, tästähän on hyvä vuosi tulossa ;-) Toivottavasti bongaat paljon maita, joiden ruokakulttuurista ei ole (vielä) minkäänlaista mielikuvaa. Irlannin ruokakulttuuri oli jäänyt aika lailla tuntemattomaksi entuudestaan, joten lupaava alku...

    VastaaPoista
  5. tää on hyvä projekti, karttapallolle töitä!

    tein tänään tuota soodaleipää ja siinä kyllä maistui sooda aika paljon läpi. kuuluuko sen maistua? mun makuun oli vähän liian soodaista, mutta toisaalta muut koemaistajat eivät moittineet ollenkaan.

    VastaaPoista
  6. Jonna, joo tarkoitus olisi ottaa vähän kaikenlaisia maita mukaan, myös niitä joiden ruokakulttuurista ei ole mitään hajua. Siinä just auttaa tuo karttapallo :)

    Ellu, ai no höh! Ei mun mielestä maistu mitenkään erityisesti läpi, enemmän se piimä musta toi sellaista jännää vivahdetta. Voisko olla että piimä sitten "syö" sitä soodan makua enemmän kuin soijajugurtti (oletan että käytit sitä)?

    VastaaPoista
  7. Ihania ohjeita! Tein tuota soodaleipää eilen ja ihan innoissani kun oli niin helppoa! Masennuin sitten vähän kun huomasin että leipä jäi keskeltä ihan tahmeaksi?! Sai olla uunissa tuon 40min ja kumisi niin kun leivän pittää, joten mikäköhän oli ongelma? Harmitti kauheesti kun oli niin hemmetin hyvää muuten, mutta jäi mielestäni raa'aksi...

    Tänään leivoin myös Guinness-kakun pikku tyttöni 6-kuukautis kahvitteluita varten ja pahimmatkin suklaakakkuherkkupeput tosissaan ottivat vain sen yhden palasen! Taisin löytää maailman parhaan suklaakakkureseptin; TAIVAALLISTA. Kiitos!

    VastaaPoista
  8. Sementtipeura, voi vitsi, en osaa kyllä yhtään sanoa miksi jäi tahmeaksi, hmm. Uuneissa on välillä tosi paljon eroa mutta en tajua tuota että pohja silti kumisi. Harmi! Keksiikö joku muu tähän syytä? Mutta onneksi kakku oli menestys!

    VastaaPoista