keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Löytyi roskalavalta

Toisen roska on toisen aarre. Taloyhtiössämme on meneillään putkiremontti, ja pihalla oleva roskalava pullistelee ihmisten roinasta - ja sitten niistä aarteista. Suunnan toki kannattaisi olla tavaraa ulos eikä sisään, mutta minkäs teet, jos tarjolla on 50-lukulainen pikkulipasto, isoniso lasipullo (mies näki siinä heti valaisimen - minulla kesti hetken, mutta nyt olen vakuuttunut) ja nyt tämä arkku tai kirstu tai mikä onkaan.Ja miksikö se on sitten kuvattu parvekkeella, pakkasessa ja lumipyryssä? No kun se haisee ikävästi. Ei mitenkään menneestä ajasta kertovan tunkkaiselle vaan aika tyrmäävän pahalle. Naapuri oli yrittänyt elvyttää tästä kelpo yksilön, mutta perääntynyt aikeissaan juuri tuon hajun takia. Siellä on kuulemma aikoinaan säilytetty vanhoja pesuaineita ym. Haju muistuttaa hieman sellaista liuotinta, mikä ei tietenkään kuulosta kovin hyvältä.

Mutta kun se on niin soma! Ja juuri sellainen, mistä olen haaveillut. Tuon voisi ottaa sohvapöydäksi tai eteiseen penkiksi tai ylipäätään nyt mihin vaan säilytystarkoitukseen. Sivussa on tuollaiset ihanat rivatkin.
Olipa muuten hankala kuvata 50-millisessä objektiivilla pakkasessa parvekkeella. Pahoittelut näistä kuvista!

Olisiko kenelläkään vinkkiä, miten hajun voisi saada pois? Ajattelin antaa sen olla tuolla parvekkeella jonkun aikaa. Pakkanen ei sitä varmaan vaurioita, kunhan ei kastu. Mietin kyllä ihan pesuakin mäntysuovalla ja harjalla. Ja joka tapauksessa ideana olisi maalata kirstu sisältä ja päältä.

Mitä mieltä olette? Tuleeko tästä huonekalua sisäkäyttöön vai luovutanko saman tien? Olisin erittäin kiitollinen vinkeistä!

EDIT: Olen saanut ihan mielettömän hyviä vinkkejä tuonne kommenttiboksiin! Kiitos suuri niistä kaikista! Kokeilen varmaankin ensin Hesarilla ja ruokakaapin antimilla ja siirryn tarvittaessa järeämpiin toimiin. Toivottavasti ei kuitenkaan tarvitse mennä otsonointiin, hih. Joudumme muuttamaan muutamaksi kuukaudeksi putkiremppaa pakoon, joten tästä taitaa tulla Kirstu kuntoon kesäksi -projekti. Mutta lupaan kyllä raportoida, miten kävi!

22 kommenttia:

 1. Älä luovuta! Itsekin olen nykyään ylpeitä kirstukkaita.

  En osaa neuvoa hajunpoistossa, itse varmaan kysyisin neuvoa martoilta.

  VastaaPoista
 2. Tekstiileille oiva hajunpoistaja on ruokasooda, sitä ripotellaan ensin pintaan ja sitten jonkin ajan kuluttua ravistetaan pois. En tiedä miten toiminee puussa.. :)

  VastaaPoista
 3. Salla: oijojoi, mikä kirstu sulla on! Ihan tositosi ihana! Martoilta voisinkin ehkä kysyä, koska hehän nyt varmasti tietävät kaikesta kaiken, uskon niin!

  Maiju: kiitos vinkistä! Jos nyt ei ruokasooda toimi tuohon puuhun, niin kokeilen joskus johonkin vaatteeseen.

  VastaaPoista
 4. Olen jostain kuullut / lukenut että märkä sanomalehti poistaisi pahaa hajua esim. jääkaapista. Voisi toimia kirstussakin..?

  VastaaPoista
 5. Aivan ihana kirstu.Etikkahan myös poistaa hajuja,kävisköhän tuohon..

  VastaaPoista
 6. Eki: oho, no pitää kokeilla. Tai ehkä hieman googletella ensin. Kuulostaa vähän oudolta ;)

  Una&Yaelian: minustakin on! Totta, etikka. Hmmmm. Mietintään!

  VastaaPoista
 7. Arkku on kaunis. Mitä arkussa on koskaan säilytettykään, se on varmasti imeytynyt puun syihin. En osaa sanoa millä sen sieltä saisi pois, mutta pesu tai maalaaminen voisi tukkia lisää niitä syitä jolloin se ei ehkä enää haisisi.

  Luokattoman huono neuvo, mutta kehoitan kokeilemaan mikäli vain jaksat. Meillä on yksi vanha kaappi johon on jäänyt ikävä pinttynyt haju ja ainakaan tuulettamalla se ei ole poistunut.
  Epäilen kuitenkin, että meidän kaappi on päässyt kastumaan ja sen vuoksi haisee.

  VastaaPoista
 8. Kyllä se haju melko varmasti uuden mallin alle peittyy.

  VastaaPoista
 9. Kiva kirstu! Tuo Ekin sanomalehti vinkki toimi minulla ainakin haisevan lipaston raikastamisessa. Siispä kostuta (ei valuvan märäksi) esim sunnuntai hesari on hyvä, rypistele palloiksi ja laita kirstun sisälle,kun pallerot on kuivuneet, toista käsittely tarvittaessa.

  VastaaPoista
 10. Mun äiti osti 50-lukulaisen liinavaatekaapin, jossa oli huomattavan ummehtunut haju. Äiti sai jostakin ohjeet pestä pinnat vesi-toluliuoksella ja käsitellä pinnat sen jälkeen joko öljyämällä tai vahaamalla. Kaapista tuli ihan kelpo, tosin äiti käyttää sitä astiakaappina, ei tekstiilien säilytykseen.

  VastaaPoista
 11. Ruokasooda on tehokas hajunpoistaja, sitä jonkin astian pohjalle ja astia arkkuun.

  VastaaPoista
 12. Ihana kirstu. Oon jostakin kuullut kans, että etikka ois hyvä. Sitä johonkin astiaan ja astia kirstun pohjalle joksikin aikaa.

  VastaaPoista
 13. Ruokasoodaa tai kahviporoja lautaselle ja lautanen arkkuun. Ruokasooda on muuten hyvä pesuaine moneen likaankin.. Eiköhän hajut tokene. Mutta kirstusi kastuu, saattaa haju olla sitten lähtemättömissä.

  VastaaPoista
 14. Sain järkyttävän tupakkalemun pois työpöydästä, kun hinkkasin sitä vuorotellen sooda- ja etikkavedellä (päivän pidin välissä, mutten tiedä onko sillä mitä merkitystä) muutamaan kertaan. Lisäsin veteen myös sitruunan eteeristä öljyä, mutten tiedä miten iso rooli sillä on. Vois myös yrittää laittaa kirstun sisään kulhollisen etikkaa.

  VastaaPoista
 15. hieno kirstu! ja nää neuvot on ihan mahtavia. kerro sitten, miten tehosi etikka-hesari-sooda-tolu-kahvinporo-sitruuna -cocktail!

  VastaaPoista
 16. Kyllä, ellua komppaan: nämä neuvot ovat tosisesti huippuja! Minä lupaan kokeilla kaikkea mahdollista, ja raportoida sitten tänne.

  Maalauspuuhat jäänevät kyllä kevääseen, sillä meidän täytyy käväistä asumassa muualla putkiremppaevakossa muutama kuukausi. Tulkoon tästä kirstu kesäksi kuntoon -projekti! Ja kiiiitos tosi paljon kaikille vielä hyvistä neuvoista!

  Vielä musta tulee kirstukas (Sallalle kiitostermistä)!

  VastaaPoista
 17. Meillä saatiin vanhasta patakaapista haju pois sanomalehdillä ja tuuletuksella. Hitaasti poistui, mutta poistui kuitenkin.

  VastaaPoista
 18. Hei vaan!
  Olen joskus nuoeuudessani ollut vanhantavaranliikkeessä kesätöissä...siellä käytettiin kahvinpuruja,ja piparminttukarkkeja...kahvinpuruja olen kotonakin käyttänyt hyvällä menestyksellä...niitä vaan laakeaan kulhoon,ja arkunsisään:)

  VastaaPoista
 19. Jos keittiökaappien sisällöstä ei ole apua, on ongelma vakava:) Mutta yksi järeämpi vaihtoehto voisi olla otsonointi. Lienee kuitenkin jo äärikeino...

  VastaaPoista
 20. Anonyymi: pistäisin ne piparminttumarkit mieluiten suuhun!

  Nohna: hyvä ruoka, parempi kirstu... vai miten se meni. Piti muuten googlettaa tuo otsonointi!

  VastaaPoista
 21. Heps! Minäkin meinasin ehdottaa tuota otsonointia. Mieheni osti tupakalle haisevan auton muutama vuosi sitten ja otsonointivekotin auton perälle hyrisemään ja vot! Hajut hävisi sen siliän tien :)

  VastaaPoista