tiistai 30. lokakuuta 2012

Vaarin paistettu puuro


Minulle heitettiin haaste: kehitä kauraresepti. Kyseessä on Suomen Kaurayhdistyksen hanke, jolla halutaan lisätä kauran käyttöä ja muistutella kauran hyvistä vaikutuksista. Tällaisista haasteista pidän, tee jotain uutta, jostain sinulle hyvin tutusta tuotteesta.

Tavallaan teinkin. Kikka on vanha, mutta minulle uusi. Isäni on kertonut että hänen isänsä tapasi paistaa ylijääneen kaurapuuron seuraavana päivänä pannulla. Tarkemmin tästä ei ollut sen enempää koskaan puhetta, miten vaari puuron paistoi tai minkä kanssa sen söi. Päätin testata tällaisena makeana versiona. Lopputulos oli todella mainio! Vei puuron uudelle tasolle. Vähän niinkuin bisnesluokkaan.

Kyllä ne vaarit ja mummot vaan parhaat kikat taitaa.

Paistettu puuro (kahdelle)

3 dl kaurapuuroa
voita
tummaa sokeria
omenahilloa

Levitä puuro muutaman sentin paksuiseksi levyksi lautaselle, anna jäähtyä ja jähmettyä. Saa seistä vaikka seuraavaan päivään. Kuumenna pannulla nokare voita. Odota kunnes voi kuplii ja ruskistuu. Ripottele pannulle hieman tummaaa sokeria. Leikkaa jäähtyneestä puurosta haluamasi kokoisia paloja ja paista pannulla molemmin puolin, kunnes saavat väriä. Tarjoile omenahillon kanssa.

Lisää Lumoudu kaurasta -hankkeesta löytyy täältä.

26 kommenttia:

  1. Täytyy myöntää, että kyllähän sitä on kaikenlaista tullut paistettua elämänsä aikana, mutta puuro on kyllä jäänyt väliin. Ilmeisesti ihan turhaan! :)

    Näyttää vähän joltain pannukakulta, sellaiselta amerikkahenkiseltä, tuossa lautasella. Että kiitos vinkistä, kaurapuuro kun kuuluu aamuun jokiaseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt sitten vaan puuroa pistämään uuteen uskoon! Jos on tiukkaa tavaraa niin pysyy hyvin kasassa paistaessa :)

      Poista
  2. Hehee, hauska idea :) Mummuissa ja vaareissa se viisaus pesii. :)

    VastaaPoista
  3. Kyllä meilläkin on kotona aina paistettu puuronjämät. Itse omaan kotiini en ole sitä perinnettä kyllä tuonut. Ehkä siksi, ettei sitä puuroa koskaan jää..?

    Pitää tehdä tarpeeksi iso satsi ensi kerralla, että voi taas kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miten teillä paistettiin? Paloina vai mössönä? Ja syötiinkö sitten voisilmällä vai hillolla?

      Poista
    2. Mössönä paistettiin ja syötiin milloin minkäkin kanssa. Ehkä ennemmin voin kuin hillon.

      Poista
  4. Onpas ihanan väristä hilloa! Voissa paistettu puuro on varmasti herkkua, pitää testata viikonloppuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väri johtuu siitä että olin niin laiska kuorimaan omppuja että on tainnut päätyä vähän punaisia kuoriakin hillon joukkoon.. :)

      Joo testiin vaan! Ja en tiedä mitä koulukuntaa edustat, laitatko suolaa puuroon, mutta tässä ainakin toimi kivasti jos on vähän suolaa joukossa.

      Poista
  5. Ai niin, tämä kannattaisi postata sinne hävikistä herkuksi fb - ryhmään kans - on sen verta terävä vinkki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viitaten aiempaan, toivottavasti sitä on itselläkin sitten vanhana kaikkia hyviä jippoja hihassa! Ja joo, hyvä idea, pitääkin käydä kurkkaamassa sitä ryhmää.

      Poista
  6. Jotenkin tuli polenta mieleen, muttei kai tää oo sinne päinkään. Muistan kyllä, kun pikkupoika-ajallani mummo paisteli puurojansa ja olen varmaan maistanutkin niitä. En kyllä muista mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä jotain polentamaisuutta! Omat kokemuksen sen kanssa tosin ovat olleet kovin mauttomia, mutta ehkä jos siihenkin tarpeeksi voita lykkäisi :)

      Poista
  7. Näin meilläkin kotona tehtiin, kun olin lapsi. Ja syötiin herkkuna hillon kanssa. Nykyisin en tee juuri koskaan edes puuroa, niin ei ole tullut tätä ruokalajia edes miehelle ja Vekaralle esiteltyä. Kiva muistutus :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jes, lisää paistettu puuro -muistoja! Näitä kaipasinkin, kiitos!

      Poista
  8. Mun herkkua lapsena oli paistettu mannapuuro,ja söimme sitä usein hillon kanssa.En olekaan ikuisuuksiin syönyt paistettua puuroa,tätä pitäisi kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mannapuurosta tulisikin varmaan tosi hyvää paistettuna, pitääpä testaa sekin!

      Poista
  9. Ihanaa herkkua. Meillä on aina ihan vielä leivitetty paksut puuroviipaleet ja sitten paistetaan voissa, lisäksi hilloa, marjoja tms. Muutama epäselvä kuva vuodelta 2007 vastaavasta herkusta......http://www.mimminkeittio.com.vuodatus.net/blog/883444/leivitettya-paistettua-kaurapuuroa-/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mimmi, no kappas! Toi leivittäminen viekin sen sitten taas uudelle tasolle. Puurohan on monimuotoinen jälkkäri!

      Poista
  10. Nam, vannoutuneena kaurapuuronsyöjänä tätä täytyy kyllä kokeilla! Vähän vaihtelua - ja tosiaan hieman korkeampitasoista sellaista. :)

    www.kanelikaruselli.blogspot.fi

    VastaaPoista
  11. Mummo teki valilla ihan ruoaksi uunissa riisipuuroa. Jamat paistttiin pannulla seuraavana paiva. Ja ai kuinka hyvaa oli. Kaurapuuroa en ole paistanut. Taytyypa kokeilla.

    VastaaPoista
  12. Hahaa, luulin olevani superinnovatiivinen, mutta en näemmä ollutkaan ainoa, joka keksi tehdä tällaista. :D Mutta herkkuahan tuo oli, komppaan siinä! (:

    http://heviosasto.blogspot.fi/2012/10/lumouduin-kaurasta.html

    VastaaPoista
  13. Mahtava idis, meillä kun jää kaurapuuroa melkein joka päivä tähteeksi kun lapsilta täyttyy puurovatsa ennen aikojaan. Tästä lähtien minkä taakseen jättää sen edestään löytää :) Itsetehtyä omppuhilloakin (kuorineen sekin, hyvää kuin mikä) on vielä hyvin jäljellä. Tänks!

    VastaaPoista
  14. Nonni, nyt sitten vaan puuroa paistelemaan, ylijäänyt puuro ei ole enää uhka vaan mahdollisuus :)

    VastaaPoista
  15. Juu hyvää on. Äiti paistoi aina kun olin ipana, ylijääneen puuron. Nyt paistaa sitä pojalleni. Syötiin sokerin kera. :)

    VastaaPoista