maanantai 7. tammikuuta 2013

Blinit vohveliraudalla ja kuohari-hernekeitto


Jokunen vuosi sitten mulla ja Ekillä oli peruna-teemainen uuden vuoden menu. Tänä vuonna teemana oli alkoholi. Kuulostaa ehkä vähän deekulta mutta sopivasti käytettynä sillähän saa hienoja makuja ruokiin. Ja koska Hanna oli opettanut meille vohveliraudan monikäyttöisyydestä, niin rohkaistuimme testaamaan tuoreen Muru-keittokirjan blinivohveleita.

Mutta ensi alkuruokaan, joka sisälsi kuohuviiniä. Olin joskus lukenut Jorma Uotisen haastattelun, jossa hän kertoi valmistavansa tätä aina vuodenvaihteen kekkereihin. Eki puolestaan oli lukenut että hän ei itseasiassa tee sitä itse, mutta sitä on tarjolla. Mutta mepä valmistettiin ja se oli ihanaa!


Tässä vaiheessa epäilykset olivat vielä aika suuret. Mutta tuloksena olikin uskomattoman samettinen ja pehmeä keitto, tätä toistekkin! Ohje on Liemessä-blogista bongattu.

Crème Ninon - samppanja-hernekeitto (neljälle)

600 g pakasteherneitä
50 g voita
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
6 dl kanalientä (käytettiin kasvisfondia)
2 rkl kuivaa valkoista sherryä tai vermuttia
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
2 dl kuohukermaa
2 dl kuohuviiniä

Sulata pakasteherneet. Kuullota pannulla voissa sipulisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi. Valmista 6 dl kasvislientä. Kiehauta herneet, sipulit ja liemi. Soseuta hyvin sauvasekoittimella. Siivilöi seos. Lisää sherry tai vermutti. Mausta. Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Palauta herneseos kiehuvaksi. Lisää varovaisesti kermavaahto ja kuohuviini.


Pahoittelut tässä vaiheessa suttuisista kännykkäkuvista, mutta oli niin hyvät kokkailut ettei voi olla jakamatta.

Sitten blineihin!

Parasta tässä Murun reseptissä oli se että pääsi käyttämään vohvelirautaa! Aluksi oltiin huolissaan, saadaanko sitä mistään lainaksi. Noh, pian rautoja oli tyrkyllä jo neljä. Valitsimme hilpeimmän.



Murun blinivohvelit (neljälle) 

2 dl kermaviiliä 
10 g hiivaa 
1 tl sokeria
1,5 dl tattarijauhoja
 0,5 dl vehnäjauhoja
1 valkuainen
1 dl maitoa
3 rkl voisulaa
1 keltuainen
1 tl suolaa
kirkastettua voita paistamiseen


Lisää kädenlämpöiseen kermaviiliin hiiva, sokeri ja puolet jauhoista. Anna kohota 40 minuuttia. Vaahdota valkuainen. Lisää taikinajuureen lämmitetty maito, voisula, keltuainen, suola ja loput jauhot. Sekoita. Lisää valkuaisvaahto varovasti nostellen joukkoon ja paista kirkastetun voin kanssa. Se voi meillä kyllä meni mönkään eli ihan normivoilla onnistuu myös.


Ja tarkkaavaisimmat jo huomasivatkin että tässä taikinassa ei ollut olutta, kuten blinitaikinoissa usein.
Testasimme reseptiä kuitenkin, koska Murun ohjeella tehtyyn savulohimousseen tuli konjakkia ja näin ollen alkoholimenu jatkui.


Mousse oli meidän makuun vähän tunkkainen. Smetana, rasvakalan mäti ja punasipuli -yhdistelmä puolestaan oli loistava. Tässä vaiheessa ähky oli jo kiitettävä, mutta jatkoimme jälkiruokaan.

Portugalilaisen maitovanukkaan resepti löytyi Alkon nettisivujen kautta. Maku oli kyllä hyvä, mutta vaunkas juoksettui lopuksi kun humpsautettiin portviini mukaan. Syötiin ne silti.


Ja sitten vielä jälkiruoan jälkiruoaksi syötiin tummaa Tobleronea yhdessä Dow's vintage portviinin kanssa. Silja Linen myymälätyöntekijä vinkkasi tästä yhdistelmästä, ei hullumpi ollenkaan!

Ja sitten poksauteltiin vielä vähän kuoharia ja valettiin tinoja ja laulettiin Suvivirsi. Koska muidenkaan laulujen sanoja ei tullut mieleen ja oli hieno urkuharmoni säestyksen tukena.

Ennustan tästä vuodesta vohvelirautaista!

7 kommenttia:

  1. Noita vohvelirautablinejä on kyllä itsekin pakko kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Testaa! Ihan älyttömän kätevästi tuli blinit. Mä alan tunkee jatkossa kaiken vohvelirautaan kun se on niin helppoa :)

      Poista
    2. Joo, tulis käyttöä sille meidän monitoimileipägrillille, siinä on siis kolmet vaihdettavat raudat; leivälle, vohveleille ja jonkinlainen parilahenkinen viritys myös.

      Poista
    3. Uuuu, vaihdettavat raudat, huikeeta!

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. .. ja meillä kaikilla oli niin muu-kaa-vaa..! Hyvä että postasit tuon hernekeiton ohjeen, tarvitsen sitä perjantaina. Ellen sitten tarjoa vieraille sun suolakurkku-keittoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No tietkö just mietin että noi kaks keittoa on ihan mun uudet lempparit!! Molempi hyvä!

      Poista