keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Sämpylää ja hernaria, helposti

Sorrun usein valittelemaan, että arkisin ei ole aikaa tehdä ruokaa. Oikeastihan ruokaa saa aikaan vartissa, joten selitys on huono. Esimerkiksi munakkaat, tortillat, wokit ja monet keitot syntyvät varsin vauhdikkaasti. Tässä siitä hyvä muistutus.

Pakasteherneistä on tässä blogissa tehty hernaria ennenkin, tässä vielä yksi supernopea versio. Joka toimii kylmänä myös dippinä. Tai vaikka sen tortillan täytteenä.




Hernesosekeitto
(Ohje: Apetit)

3 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
400g pakasteherneitä
1 iso sipuli
0,5-1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 dl ruokakermaa         
loraus öljyä

Kuullota silputtu sipuli öljytilkassa kattilassa. Lisää kattilaan vesi, kasvisliemikuutio, herneet ja mausteet. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää ruokakerma. Soseuta sauvasekoittimella.


Sämpylöihin menee kauemmin kuin vartti, mutta esivalmistelut voi tehdä edellisenä iltana.



Yön yli lepuuttavat sämpylät (n. 12 kpl)
(Ohje: Myllyn Paras)

3 dl maitoa, piimää tai vettä
15g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl siirappia
2 rkl rypsiöljyä
6-7 dl sämpyläjauhoseosta

Tee taikina illalla:
Liota hiiva kylmään veteen. Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi jauhojen avulla. Lisää loppuvaiheessa öljy. Taikina saa olla löysähköä. Peitä kulho kelmulla ja laita yöksi jääkaappiin.

Ja leivo seuraavana päivänä:
Leivo kohonnat taikina tangoksi ja leikkaa siitä 9-12 palasta. Voit pyöritellä sämpylöiksi, itse vaan leikkasin ja taputtelin palat pellille. Lämmitä uuni 40 asteeseen ja kohota sämpylöitä uunissa leivinliinalla peitettyinä puolisen tuntia. Nosta pelti pois uunista, laita lämpötilaksi 225 astetta. Kun uuni on lämmennyt, laita sämpylät takaisin uuniin ja paista keskitasolla 10-15 minuuttia.


Vinkkejä hyvistä pikaruoista otetaan vastaan, mitä te syötte kun pitää saada jotain nopeasti ja helposti?

6 kommenttia:

  1. Tuo hernekeitto näyttää juuri sellaiselle mitä nyt tekisi mieli!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verrattuna perinteiseen hernariin, täytyy sanoa että tämä on huomattavasti houkuttelevamman näköistä :)

      Poista
  2. En tiedä voiko sitä laskea varsinaiseksi ruuanlaitoksi, mutta mun hätäruoka on yleensä lämpimät voileivät. Suosikkiversiooni tulee real-ruisleivän päälle vihreää pestoa, vuohenjuustoa ja loraus hunajaa. Uuniin 225 asteeseen 5-10 minuutiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, lämppärit! Voi vitsi, tulee elävästi mieleen nuoruusajan lämpimät voileivät, joihin laitettiin purkista tonnikalaa ja ananasmurskaa, juustoraastetta ja kuivattua oreganoa päälle. Muistelen että oli herkkua silloin, nyt kuulostaa lähinnä ankealta. Mutta tosi kiinnostava tää sun combo, testaan, kiitos!

      Poista
  3. Tässä minun vinkkini: Kuullota sipulia pannulla öljyssä, lisää sekaan purkki kookosmaitoa ja tuubi tomaattipyrettä. Ohenna tarpeen tullen vedellä. Lisää sekaan nopeasti kypsyviä linssejä (esim. punaiset). Mausta miedolla currytahnalla, itse lisään yleensä vielä sekaan juustokuminaa, jauhettua kardemummaa ja korianteria. Voi tuunata kotijuustokuutioilla, pinaatilla tms. Valmistuu lähes vartissa ja samassa ajassa porisee toisessa kattilassa basmatiriisi kypsäksi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tosi hyvältä kuulostaa, ja nykyään kun saa niitä linssejäkin kätevästi kypsinä niin täähän on varsinaista salamaruokaa!

      Poista