torstai 16. kesäkuuta 2011

Minttutee


"Jos et usko viljelijänkykyihisi, aloita mintusta. Avomaalla mintun pahin ongelma on yleensä ylirunsas sato ja innokas leviäminen."

Näin kirjoitetaan tänä vuonna julkaistussa Kausiruokaa keittokirjassa, mielenkiintoinen opus muuten. Ja ovat aivan oikeassa. Pätee myös parvekeolosuhteisiin.


Ja nyt kun minttua puskee niin sitä on laitettu vähän sinne sun tänne. Ruokiin toki, jugurttia ja kermavaahtoa maustamaan, booliin valkkarin ja spriten kanssa ja nyt viimeisimpänä tein tämän Kausiruokaa-kirjan ohjeella teetä. Sopii kuulemma nautittavaksi kuumana sekä kylmänä. Todella mukavan lempeä maku.

Minttutee (neljälle)

2 isoa oksaa tuoretta minttua omalta viljelmältä
1 litra vettä

Kiehauta vesi. Laita kokonaiset mintunoksat teepannuun ja kaada kuuma vesi päälle. Lisää halutessasi marokkolaiseen tapaan runsaasti sokeria.


Ja pakko vinkata vielä jos siellä on muita kaltaisiani aloittelevia parvekeviljeliöitä jotka eivät usko että saisivat mitään kasvamaan. Pinaatti. Lähti aivan käsistä. Sitä puskee niin tajuttomasti ettei meinaa ehtiä syömään. Uusi lempparini. Ihailen myös päättäväisyyttä jolla se jyräsi muut laatikossa olleet yrtit allensa.

15 kommenttia:

  1. Minttua pitäisi löytää jostain (kuulemma sitä löytää jokaisesta isosta taimimyymälästä, mutta ei täällä meillä päin ole sellaisia)! Ja pinaattia ONNEKSI löytyy runsaasti kasvimaalta!! En malta edes odottaa, milloin ovat tarpeeksi isoja käytettäviksi, nyt ovat vasta pienen pieniä taimia..

    VastaaPoista
  2. Mahtavat pinaattiviljelmät! Wow.

    VastaaPoista
  3. oijoi mitkä viljelmät, tunsin tuon teen tuoksun kuvaruudun läpikin! :)

    VastaaPoista
  4. tämä selittää paljon siitä, miksi meilläkin on minttua yli kotitarpeiksi...

    laitatko ihan vaan mintunlehtiä maustamattomaan juguun? pitääkin kokeilla...

    VastaaPoista
  5. Ihana tuo pinaattiviljelmäsi! Helsingissä asuessa mulla oli pitkä katettu länsiparveke,joka kesäisin muuttui ihanaksi keittiöpuutarhaksi:) Minttusikin on niin rehevä!

    VastaaPoista
  6. Joo, olen hyvin ylpeä yrttiäiti :D

    Hei niin, jos teillä on jotain hyviä vinkkejä mintulle tai pinaatille (toki hyvää sellaisenaan salaatissakin) niin kertokaa toki.

    Liina, pilkoin mintun ihan pieneksi niin että rakenne rikkoontuu ja maut imeytyy jugurttiin. Käytin jugurttia lisukkeena mausteisen ruoan kanssa mutta tietty myslin kanssa menisi ihan aamupalanakin.

    VastaaPoista
  7. joo, pinaatti jyrää yrttilaatikossa meilläkin! tungen sitä aamiaispirtelöihin. kuten niitä muitakin yrttejä.

    VastaaPoista
  8. Minttu on meilläkin tehokäytössä: kastikkeita, salaatteja, drinkkejä, tuorejuustoja, ihan mitä vaan. Onneksi laitettiin ne ruukkuun eikä yrttimaalle, voitaisiin olla muuten lirissä. Ja sama juttu muuten: pinaatti yllätti iloisesti. Se porskutti männäviikon hirveän helteen yli mökillä ilman kastelijaa ja paahteeseen unohdettuna, ja maistuu taivaallisen pehmeälle.

    VastaaPoista
  9. Jep,
    menin tekemään just sen virheen että laitoin mintun taimen viime keväänä isohkolle kasvilavalle kasvamaan.. Nyt minttu on riehaantunut siellä suorastaan riesaksi asti, sitä saa kitkeä jopa parin metrin päästä itse kasvista.

    Mutta silti se on ihan mun lempiyrtti - ja turkkilainen tee on niin hyvää, vaikka makiaa!

    VastaaPoista
  10. .. ei kun siis marokkolainen tarkoitin!

    VastaaPoista
  11. Jes, pinaattia :) Kiitos vinkistä! Eipä ollut tullut mieleen kasvattaa sitäkin parvekkeella..minttua puolestaan jo löytyykin. Täytyypä heti tänä viikonloppuna laittaa pinaattiviljelmät kasvamaan :)

    VastaaPoista
  12. Ainiin ja se vinkki, minttua saa kourakaupalla tuhottua kylmään kurkkukeittoon (intternetti pullollaan ohjeita). Mitä kuumempi ilma, sitä enemmän minttua, sitä raikkaampi olo!

    VastaaPoista
  13. mä visioin jo tota jugurttia herkkuhetkenä hunajan kanssa!

    VastaaPoista
  14. Oo, mahtavia vinkkejä! Eki, vähän nauratti mielikuva riehuvasta mintusta mutta ei taida hirveesti naurattaa oikeesti joo :)

    Liinu, suosittelen ja Liina, toden totta voisi olla hyvä kombo!

    VastaaPoista
  15. Aivan ihania kuvia ja tunnelmia, ihan tulee vesi kielelle!

    VastaaPoista