sunnuntai 26. elokuuta 2012

Persialaisessa keittiössä

Teimme kesällä retken Espooseen. Yksi syy siihen oli Vihreä Ravintola, josta olin kuullut kehuja. Persialainen ruokakulttuuri oli kaikille retkeläisille entuudestaan tuntematon, joten suurella mielenkiinnolla lähdimme matkaan.


Tilaamisen jälkeen pöytään tuotiin hyvää, tuoretta vehnäleipää sekä pikkukipot mintulle mukavasti maistuvaa salaattia.


Juomaksi otettiin persialaista piimää (Doogh), joka maistui suolaiselle jugurtille. Hämmentävä, mutta raikas.


Ruokalista oli pitkä ja mielenkiintoinen, tarjoilija kertoi avuliaasti mitä mikäkin on. Itse päädyin munakoiso-kasvispataan, joka tarjoiltiin sahramiriisin kanssa. Munakoiso oli herkkua.


Osa retkeläisistä päätyi tarjoilijan suosituksesta testaamaan liha-papupataa ( Ghormehsabzi). Maut olivat kuulemma outoja, mutta ihan hyviä. Tämä aika hyvin kuvastaa itseasiassa koko vierailua. Paljon uusia, vieraita makuja. Ei pahoja, mutta vieraita.


Yksi otti chelokabab-annoksen, jossa oli kana- ja jauhelihavarras. Kiinnostavaa tässä oli tuo Keiju-nappi. Se tuli sekoittaa punaisen maustesekoituksen kanssa ja sitten tahna sekoitettiin riisiin, tykkäsin.


Jälkiruoaksi oli tarjolla mm. ihanan näköistä baklavaa, mutta koska ähky oli jo aikamoinen, testattiin persialaista pistaasi-sahramijäätelöä. Tämä jakoi mielipiteet. Mausteena oli ruusuvettä, jonka takia osan mielestä maku muistutti pesuainetta. En oikein osaa sanoa mitä itse tuumasin, söin kaiken kuitenkin.Kiinnostava paikka kaikenkaikkiaan. Edullinen, hyvä palvelu ja viihtyisä. Jotain erilaista.Niin ja se toinen syy päätyä Espooseen oli WeeGee, vielä on muutama viikko aikaa käydä tsekkaamassa veikeä Futuro!

4 kommenttia:

 1. Oulussa oli muutama vuosi sitten persialainen ravintola. Osa ruoista oli intialaishenkisiä, osa välimerihenkisiä, osa siltä väliltä. Joku juttu ilmeisesti uupui, sillä paikka meni nurin aika pian. En varsinaisesti jäänyt kaipaamaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, nyt kun sanoit niin menu oli aika sellainen "Välimeri kohtaa riisin". Mutta näille soisin kyllä pitkää ikää, oli hyvä tunnelma!

   Poista
 2. Kiva että nyt voinkin kommentoida tänne:)
  Tosiaankin,pitää kertoa tästä persialaissyntyiselle ystävälleni Helsingissä,joka on minullekin opettanut muutamia juttuja persialaisesta keittiöstä,kuten sabzin ja gundi-pyörykät,joista muutama vuosi sitten postasin vegaanisen version blogissani.
  Täälläpäin on monta persialaisravintolaa,mutta suurin osa niistä on yleensä teollisuusalueiden liepeillä ja avoinna vain aamulla ja lounaaksi(ei ihan kaikki kuitenkaan) mutta niistä saa tosi autenttista persialaista kotiruokaa. Ihana tuo ufotalo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, nyt on turha salasanatunnistus poistettu ja uskomme ettet ole robotti :)

   Kivaa, pitääkin käydä tsekkaamasssa tuo resepti. Ystäväni, jolla on persialaiset sukujuuret (sama joka oli tätä ravintolaa suositellut), sanoi että käyttävät paljon sellaisia mausteita ja yrttejä joita ei meinaa Suomesta saada. Maut tosiaan olivat sellaisia ettei oikeen osannut sanoa että mitä niissä on. Tekisi mieli tehdä tuttavuutta persialaiseen keittiöön enemmänkin!

   Jos löytyy muiltakin reseptivinkkejä niin mieluusti otan vastaan!

   Poista