maanantai 8. helmikuuta 2010

Porkkanakakkua ikkunat huurussa

Mä olen vihdoin keksinyt miten saan hyvin vilpoisen asuntoni lämpiämään: kutsumalla paljon ystäviä kylään ja kokkaamalla niille paljon ruokaa! Ja keittiön lämpö yhdistettynä ihmisten lämpöön teki sen että täällä vietettiin viikonloppu ikkunat huurussa. Kylläisenä.

Eilen kokoontui Herkku ja Koukku, puikot ja koukut viuhuivat tuttuun tapaan ja suunniteltiin kevätretkeä sekä kuultiin punkkarista joka niisti verhoon. Ja ei sitä köökkiä ihan turhaan lämmitetty nimittäin uudet reseptituttavuudet osoittautuivat vallan mainioiksi.

Vihdoin testasin tätä Makuja-sivuston bataatti-linssiterriiniä josta joulukalenterin yhteydessä oli jo puhetta. Tykättiin! Alla mun versio reseptistä.

Bataatti-linssiterriini

1 kg bataattia
3 dl kookosmaitoa
1 rkl hienonnettua inkivääriä
1,5 dl punaisia linssejä (mulla oli 1 dl linssejä ja 0,5 dl ohraa)
2 rkl vehnäjauhoja
mustapippuria ja suolaa
oliiviöljyä
seesaminsiemeniä

Leikkaa bataatit isoiksi lohkoiksi ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin yhden tunnin tai kunnes ne ovat kypsiä. Jälkeenpäin mietin että yhtä hyvin ne olisi voinut keittää. Laita kattilaan kookosmaito ja kiehauta. Sekoita joukkoon linssit sekä inkivääri ja mausta suolalla ja pippurilla. Hauduta kannen alla, miedolla lämmöllä välillä sekoittaen 10-20 minuuttia kunnes linssit ovat kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa.

Kuori hieman jäähtyneet bataatit ja painele kauhalla tai lusikalla soseeksi. Sekoita bataattisoseeseen linssiseos ja jauhot. Tarkista maku. Voitele pitkä kakkuvuoka öljyllä ja pyörittele seesaminsiemeniä tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Laita seos vuokaan ja ripottele vielä seesaminsiemeniä vielä pinnalle. Paista 180 asteisessa uunissa 30 minuuttia. Kumoa terriini hieman jäähtyneenä ja nauti huoneenlämpöisenä. Sopii kylmänä myös leivän päälle.

Jälkkärinä maisteltiin mainiota pähkinä-porkkanakakkua, resepti jota käytin pohjana löytyi tällaisesta Foodtale-blogista, Tastespottingin kautta.

Pähkinä-porkkanakakku

3,75 dl vehnäjauhoja
2,2 dl raakaruokosokeria
1 tl soodaa
0,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl kanelia
0,5-1 tl raastettua inkivääriä
1/4 tl suolaa
2 isoa porkkanaa
1 dl soijakermaa
1 dl vettä
1,5 dl sulatettua margariinia
2 tl vanilja-aromia
150g saksanpähkinöitä (murskaa karkeasti, saa jäädä isompiakin palasia)

Laita uuni lämpenemään, asteita 175. Sekoita kuivat ainekset keskenään. Lisää raastetut porkkanat ja inkivääri joukkoon, sekoita. Lisää lopuksi nesteet, vanilja ja sulatettu margariini. Sekoita kunnolla ja kaada taikina piirakka/kakkuvuokaan tai jaa muffinssivuokiin. Paista kakkua noin 35 minuuttia (muffinsseissa riittää varmaan 20-25 minuuttia). Anna jäähtyä ja tarjoile!
Mä tein kakun kaveriksi kaneli-kermavaahtoa, 1 prk Go Green vispiä vatkattuna, kanelilla maustettuna. Namjam.

5 kommenttia:

  1. Kiitos emännälle! Mie tykkäsin kaikesta kamalasti.

    VastaaPoista
  2. Terriini etenkin kuulostaa ihanalta, ja porkkanakakku myös! Miten viileetä sulla siellä on,mulla on ollut viimeiset päivät noin 14 astetta sisällä...Hyvä tapa saada lämpötila nousemaan tosiaankin tuo ystävien kokoontuminen ja kokkaaminen;-)

    VastaaPoista
  3. Handepande, eipä kestä, nii miekii!

    Yaelian, huh, aika vilposta sulla! En tiedä paljonko täällä asteita mutta ilman villasukkia, tuplapaitoja ja isoa kaulahuivia ei tarkene. Uuniruoat on kovassa suosiossa täällä, jälkilämmöt saa hyödynnettyä mainiosti kun jättää luukun auki.

    VastaaPoista
  4. Voi kun vaikuttaa herkulliselta tuo porkkana-pähkinäkakku! Täytyy pistää kokeiluun. Ja bloginne pääsee muuten myös seurantaan, ihania juttuja!

    VastaaPoista
  5. ArualMaria, kiitos! Kiva että tykkäät jutuista ja suosittelen kyllä lämpimästi tuota kaakkua :)

    VastaaPoista