perjantai 5. helmikuuta 2010

Manteli-tapenade

Suosikkiruokaani maailmassa on ruisleipä, jonka päällä on juustoa ja tomaattia. Voisin elää tällä kombinaatiolla aivan sujuvasti, esim. ruokavaroiksi autiolle saarelle tai viimeiseksi ateriaksi valintani olisi aivan selkeä. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut vähentää juuston käyttöä (moninaisista syistä, joista en nyt ehkä ala tässä avautumaan), mistä luonnollisesti seuraa tarve laittaa leivän päälle jotain muuta. Olen yrittänyt tehdä erilaisia tahnoja ja vähän tuskaillut niiden yleisen mauttomuuden kanssa, kunnes tänään muistin yhtäkkiä suolaisen ja kirpsakan tapenaden. Oi tapenade! Miksi en ole tehnyt sinua aikaisemmin?

Yleensä tapenadeen ei laiteta manteleita, vaan käsittääkseni anjovista (jos ei ole vege, siis), mutta kun niitä nyt sattui olemaan vadissa likoamassa muita tarkoituksia varten, niin hyvin hujahtivat tapenadeenkin.

IMG_4746

Manteli-tapenade

1 prk mustia oliiveja (165 g valutettuna)
2-3 rkl kapriksia
kourallinen (liotettuja) manteleita
1 valkosipulin kynsi
loraus oliiviöljyä
loraus vettä
sitruunamehua
mustapippuria

Sekoita tahnaksi tehosekoittimessa. Ja ei kun ääntä kohti.

IMG_4757

Kaipailisinkin nyt lisävinkkejä uusiksi tahnasuosikeiksi. Mitä seuraavaksi leivän päälle?

7 kommenttia:

  1. Ruisleivälle sopii erinomaisesti myös itsetehty hummus kurkun kera sekä avocado-tomaattitahna, jota guacamoleksikin kutsutaan. Sekaisin vaan siis avocadoa, ihan pieneksi silputtua tomaattia, ripsaus sitruunamehua sekä suolaa ja sokeria. Nam nam nam.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkeistä Miss-Jenny - oma hummukseni jää aina liian mauttomaksi, pitäisi vaan holvata lisää mausteita. Guacamolen olinkin vähän niinkuin unohtanut, mutta se onkin mainio vinkki leivänpäälliseksi - sitä seuraavaksi!

    VastaaPoista
  3. en erityisemmin välitä kapriksista enkä mustista oliiveista - paitsi silloin, kun ne muusataan tapenadeksi. jotain mystistä siinä tahnassa on.

    muita suosikkeja leivän päälle ovat porkkana-oliivilevite sekä porkkana-mantelilevite, molemmat täältä meijän ikiomasta blogista bongattuja...

    Goddess of cake oli myös tehnyt erittäin jännittävää Suomi-hummusta, kokeilkoon ken uskaltaa:

    Finnish Hoummus

    5 dl cooked favabeans

    1 dl black currants

    3 cloves of garlic

    1 – 2 dl canola oil

    salt

    Soak the beans overnight and cook for an hour or until they are tender. Drain off the cooking water, add the rest of the ingredients and make into a paste with a blender.

    VastaaPoista
  4. Tein myös äskettäin saman havainnon, että tapenade ja ruisleipä on ihan huippuyhdistelmä. Nam! Täytyykin kokeilla manteleita joukkoon. Oma tahnasuosikkini on parapähkinöistä jauhettu tahna. Se on pähkinätahnoista helpoimpia valmistaa, koska parat ovat niin rasvaisia. Ylimääräisiä öljyjä ei tarvitse lisätä.

    VastaaPoista
  5. Huh, aika jännittävä Suomi-hummus! Vaatii vähän kypsyttelyä, ennenkuin uskallan tuota testata. Vaan kiitos vinkistä! :) Porkkanalevitteissä leivän kanssa tökkii vähän niiden makeus, mutta hyviä ovat kyllä muuten. (Jaa minäkö nirso?)

    Okriina, loistovinkki! Parapähkinätahna kuulostaa todella hyvältä. Laitan muistiin.

    VastaaPoista
  6. Goddess of Caken mustaherukkahummuksen puolesta lippu ylös täälläkin! Teen sitä varmaan joka viikko, se on ihanaa ja koukuttavaa! Aluksi vähän outoa, mutta kun suolaisen mustaherukan makuun kerran pääsee niin aijaijai....! Härkäpavuista saa muitakin hyviä tahnoja, ja plussaa lähiruokameiningistä.

    VastaaPoista
  7. Aion ihan tästä ideasta postata juurikin kohta muhammara-paprikalevitteen reseptin omaan blogiin. Pitäisikö myös anopin hummus-ohje, ehkä sillä olisi myös tilausta?

    VastaaPoista