lauantai 29. tammikuuta 2011

Uunipunajuuria ja savutofua

Viimeisimmässä Kuukausiliitteessä oli pari aika hyvän kuuloista punajuuriruoan ohjetta. Päätin ottaa testaukseen uunipunajuuret, jotka alkuperäisreseptissä tarjoiltiin sian savukyljen kanssa - meillä vegaanimalliin savutofun kera. Vihreää ja punaista krassia ei (ylläri) oikein mistään kaupasta löytynyt, joten korvasin ne herneen ja auringonkukan versoilla. Että lopputulos lienee aika erilainen kuin esikuvansa, joskin silti varsin herkullinen!

En ollut aikaisemmin kypsentänyt punajuuria uunissa suolapedillä, enkä oikeastaan osaa sanoa mikä on sen etu esimerkiksi keittämiseen verrattuna. Mutta sen tiedän, että seuraavan kerran kun jotain vastaavaa kokkailen, hyödynnän myös punajuuresta aromia saaneen merisuolan Sillä sipulin malliin!


Uunipunajuurta ja savutofua

1⁄2 kg / 8 kpl punajuuria
2 dl karkeaa merisuolaa
1 appelsiini
1⁄2 dl rypsiöljyä
mustapippuria myllystä
2 tl sokeria (jättäisin pois, kastikkeesta tuli aika makeaa)
1 ruukku vihreää krassia (esimerkiksi sinappikrassi)
1 ruukku punaista krassia (esimerkiksi retiisikrassi tai basilikakrassi)
1 paketti (270 g) savutofua
2 valkosipulin kynttä
pieni oksa rosmariinia

Kaada uunivuokaan merisuolaa ja upota punajuuret siihen. Peitä foliolla ja kypsennä 200-asteisessa uunissa noin tunti tai kunnes ovat kypsiä (minulla meni puolitoista tuntia). Nosta punajuuret pois suolasta ja kuori. Leikkaa ne lohkoiksi.

Halkaise appelsiini ja kypsennä puolikkaita 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja purista hedelmästä mehu. Sekoita mehuun öljy ja mausta (sokerilla ja) mustapippurilla. Kuutioi tofu peukalonpään kokoisiksi paloiksi. Pyörittele paloja hiljalleen pannulla öljyssä niin, että ne paistuvat rapeiksi joka puolelta. Mausta tofut suolalla.

Lorauta kuumalle pannulle tilkka öljyä. Lisää halkaistut valkosipulinkynnet, rosmariini ja punajuuret ja sekoita, kunnes ne ovat lämpimiä. Kaada joukkoon pari lusikallista appelsiinikastiketta, sekoita ja nosta lautaselle.

Tarjoa rapeiden tofupalojen ja krassin kanssa ja lorauta vielä appelsiinikastiketta päälle.

9 kommenttia:

  1. Mmm... Näyttää ja kuulostaapa kivalta, olisi varmaan kokeilemisen arvoinen ruoka. :)

    VastaaPoista
  2. Ihastelin myös niitä punajuuriohjeita, mutta en ole vielä päässyt tuumasta toimeen.

    Luulen, että uunissa maut jotenkin säilyvät keittämistä paremmin ja tiivistyvät ennenmmin kuin valuvat keitinliemeen. Tai näin ainakin halua uskoa...

    VastaaPoista
  3. Näyttää todella, todella hyvältä. Voin kuvitella että savutofu ja punajuuri menisi tosi hyvin yhteen ja tää appelsiinikastike kiinnostaa.

    Just ostinkin punajuuria säkin, ekana niistä syntyy kyllä ihan perinteinen borssikeitto mutta tää kokeiluun sitten.

    VastaaPoista
  4. Luulen, (en tiedä), että suola imee ylimääräistä kosteutta itseensä ja antaa ehkä samalla hiukan makua punajuuriin. Onhan uunipaahtamisessa saletisti eri maku kuin keittämällä, kuivempi ja paahteisempi. Eikö :)?

    Ihanan kuuloinen setti!

    VastaaPoista
  5. Hieman OT: Jamie oli telkassa tänään Ruotsinmaalla ja mm. valmisti punajuuria jotensakin tähän tapaan. Näkyy viikon ajan vielä netistä.

    VastaaPoista
  6. Punajuuri ja savutofu ovat varma hitti, mutta toi appelsiinikastike on tosi kiinnostava! Herkulta vaikuttaa.

    VastaaPoista
  7. hei hei ja kiitos kiitos, herkkua tämä olikin!

    ja juu, sitä ounastelin itsekin, että uunikypsennyksen tarkoitus on säilyttää punajuuren maut keittämistä paremmin. tässä sitä ei ehkä niin huomannut, kun punajuuret päätyivät vielä pannulle kastikkeen kera.

    VastaaPoista
  8. Tätä täytyisi kokeilla, varmasti hyvää :)

    VastaaPoista