perjantai 18. joulukuuta 2009

Joulukalenterin luukku 18

Uhkaako pipariylijäämä tai alkavatko piparit kyllästyttää jo tässä vaiheessa? Laita pipsut palleroiksi! Ohje on muokattu Joy of Baking-sivustolta.

IMG_4107

220 g (20 kpl) pipareita (murskattuna 4 dl)
80 g pähkinöitä (esim. cashew)
40 g (vajaa 1 dl) tomusokeria
1.5 rkl kaakaojauhetta
loraus agavesiirappia (tai hunajaa)
50 ml amarettoa

Optionaalinen suklaakuorrute:
100 g suklaata
2 rkl voita/margariinia

Paahda pähkinät kuumalla, kuivalla pannulla ja anna jäähtyä. Murskaa piparit hienoksi jauheeksi kaulimella (tai tehosekoittimessa). Pilko paahdetut pähkinät hakkeeksi terävällä veitsellä (tai tehosekoittimella) ja lisää piparijauheeseen. Siivilöi sekaan myös tomusokeri ja kaakaojauhe ja sekoita. Lisää agavesiirappi ja amaretto ja vaivaa kosteaksi taikinaksi. Muotoile palleroiksi (kostuta käsiä välillä niin taikina irtoaa paremmin) ja laita jääkaappiin suljetussa astiassa.


IMG_4096

Jos haluat kuorruttaa suklaalla, sulata suklaa ja voi vesihauteessa ja dippaa pallerot suklaasulaan. Voit myös kierittää pallot tomusokerissa, kaakaojauheessa tms. Siirrä takaisin jääkaappiin ja anna maustua vähintään vuorokauden, mielellään kahden ajan.

Pallerot testattiin työkavereilla, ja saivat enimmäkseen kiittäviä arvioita. Joku mutisi hieman arvostelevaan sävyyn, että ovat aika tuhteja, mutta tämä ei kuitenkaan estänyt ko. henkilöä nappaamasta kolmatta palloa (vaikka ei meillä tietenkään lasketa...). Joten eiköhän ne maut olleet jokseenkin kohdallaan!

(Huomautus vielä tuosta amarettosta: sehän on aika voimakkaan makuista eikä suinkaan kaikkien suosikkijuoma, joskin maut kyllä tasaantuvat säilytyksessä. Liköörin voi kuitenkin myös korvata paitsi erimakuisella viinaksella, myös kahvilla, glögillä jne.)

7 kommenttia:

  1. oon näihin koukussa jo ennen ku pääsen maistamaankaan - pakko tehä het viikonloppuna. vaikka ylijäämäpipareista ei kyllä oo tietoakaan.

    amarettoa oon muutamaan otteeseen lorauttanut glögiin, ja hyvää on!

    VastaaPoista
  2. Joo teepä vaan! Yleensä suhtaudun hyvin rennosti noihin "anna makujen tasaantua xx päivää" -ohjeisiin, mutta näiden kohdalla kyllä kannattaa totella, likööri on alussa vähän turhan hallitseva maku, mutta pehmenee ajan kanssa tosi kivasti.

    VastaaPoista
  3. Mä rakastan amarettoa, joten pakko kokeilla näitä. Näyttävät myös tosi deluxe-luokan konvehdeilta, vau!

    VastaaPoista
  4. Mäkin pääsin tänään maistamaan näitä, olivat just niin hyviä kuin miltä näyttävät ja kuulostavat, aah! Ja ei ollut yhtään hallitseva se liköörin maku, mutta tosiaan ehkä se oli ehtinyt jo pehmentyä. Eki, nää tosiaankin olis sun juttu, testaa!

    VastaaPoista
  5. Tämä on ihan pakko kokeilla huomenna :)nyt jo kuola valuu suupielistä...
    -anne-

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommenteista, suosittelen tietysti testaamaan! Itseäni erityisesti kiinnostaisi kahvilla maustettu versio, sitä ehkä seuraavaksi?

    VastaaPoista
  7. no mää ny tein näitä, ja superherkkuja tuli! unohdin kyllä paahtaa pähkinät, mutta ei se haitannut. ja amarettoa en vaihtais mihinkään!

    VastaaPoista