torstai 24. joulukuuta 2009

Joulukalenterin luukku 24


No täällä se nyt on, jouluaatto!
Kuvassa mun äidin joskus omin kätösin muovaama joulukuusi, rakkain joulukoristeeni. Liikuttava, eikö? Mietin pitkään että mitä ihmettä keksisin jouluaaton luukkuun koska jouluvinkeille/-resepteille ei ole enää varsinaista tarvetta. Tänään ei enää tehdä mitään vaan otetaan iisisti ja nautitaan toivottavasti hyvästä seurasta ja ruuasta. Mutta jos käy niin että joulupöydän antimet alkavat jossain vaiheessa loppuviikkoa kyllästyttää niin tässä muutamia vinkkejä miten niitä voi hyödyntää!

Itämaiset porkkanapyörykät (n.18 kpl)

4 dl porkkanalaatikkoa
n. 4 rkl jauhoja (riippuu miten löysää laatikko on)
2 rkl soijakastiketta
1 tl inkivääritahnaa
ripaus chiliä ja suolaa
seesaminsiemeniä
dippailuun soija-/teriyakikastiketta

Yhdistä muut ainekset paitsi siemenet. Pyörittele taikinasta pallukoita, taikina saa olla löysähköä, kunhan pysyy pyörykkä kasassa. Kierittele ne lopuksi seesaminsiemenissä. Paista pannulla oliiviöljyssä sen verran että tulee väriä pintaan ja pyörykät lämpenevät. Tarjoillaan soija- tai teriyakikastikkeen kanssa joihin pyöryköitä voi dippailla. Porkkana ja soija toimivat yhteen niin hyvin.

Lanttulaatikon rippeet voi käyttää sellaisenaan lanttusupikkaiden täytteeksi. Perunalaatikon loput pääsi mintun, fetan ja bataatin kanssa ihanan samettiseen keittoon. Tää oli ihan sairaan hyvää, piti tehdä heti uusi satsi.

Mintulla ja fetalla maustettu peruna-bataattikeitto (2-3 annosta)

400g bataattia
2 dl perunalaatikkoa
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
5 dl kasvislientä
1 tl kuivattua minttua
loraus maitoa
suolaa, pippuria
fetajuustoa

Kuori ja pilko bataatti sekä sipulit. Keittele niitä kasvisliemessä kunnes bataatti on kypsää, n.20 minuuttia. Lisää perunalaatikko, suolaa ja pippuria. Survo tasaiseksi ja lisää lopuksi minttu sekä loraus maitoa. Tarjoillaan fetajuuston kanssa.

Ja sitten se jälkkäripuoli. Ylijäämä piparit kannattaa hyödyntää handepanden esimerkillisellä tavalla. Tai sitten jos haluaa päästä yhdellä kertaa eroon lopuista suklaista, luumumarmeladista ja pipareista, jäädyke on oiva keino.


Luumu-piparijäädyke

5-15 piparkakkua (vähän koosta riippuen)
3 rkl luumumarmeladia
1 prk maitorahkaa
1 prk vispikermaa
0,5 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
2 rkl raakaruokosokeria
päälle rouhittua suklaata, käytin cacao nibsejä

Vaahdota kerma ja lisää siihen maitorahka sekä sokerit ja kaneli. Murusta mukaan piparit mutta älä ihan jauhoksi, saa jäädä isojakin paloja. Lisää joukkoon luumumarmeladi ja sekoita vaan hieman, seos saa jäädä "raidalliseksi". Kostuta leipävuoka ja kaada seos siihen. Laita kelmu päälle ja pistä pakkaseen, anna olla yön yli. Nosta huoneenlämpöön 15 minuuttia ennen tarjoilua. Kasta vuoka kuumaan veteen nopeasti (älä kuitenkaan päästä vettä vuokaan), poista kelmu ja kumoa vadille. Koristele rouhitulla suklailla tai muilla joulukarkeilla.

Herkullista ja rauhallista joulua kaikille, koko Herkku & Koukku -porukan puolesta!

11 kommenttia:

  1. Oikein ihanaa joulua koko Herkun ja Koukun väelle!
    ONpa jänniä nuo pyörykät!

    VastaaPoista
  2. Hahaa, tässähän alkaa jo odottaa noita välipäiviä, että pääsisi kokeilemaan noita ruokia. Siis jo ennen varsinaisessa joulupöydässä istumista.

    No ehkä maltan arkeen.

    Ihanaa joulua!

    VastaaPoista
  3. Kiitos samoin!
    Ja joo, mua jännitti myös mitä pyöryköistä ja keitosta tulee mutta aah, suosittelen testaamaan!

    VastaaPoista
  4. Ootte te kyllä aika epeleitä kun ootte suunnitellu valmiiksi jo rippeistäkin jotain aivan uutta! Sanonpa vaan että waudewau jälleen kerran!! :D Hyvää joulua teille kaikille!

    VastaaPoista
  5. Oikein hyvää Joulunaikaa! ehkä näemmekin ;)

    pitäiskö pyöritellä meidän pokulaatikko nokkelalla tavallasi. olen suuri porkkanalaatikon ystävä ja se oli ainoa jonka ostimme kaupasta. olemme aiemminkin olleet tyytyväisiä Kokkikartanon tuotteisiin, jota porkkanalaatikkomme siis edusti, mutta nyt oli kyllä vetistä ja suoraansanottuna turhanpäiväsitä syötävää. plääh! kaikki itsetehty onneksi onnistui yli odotusten :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos Johanna :)

    Merituuli, plääh, ei hyvältä kuulosta tuo porkkanalaatikko, valmisloodissa mä olen luottanut Saarioisten äitiin, ei ole pettänyt toistaiseksi.

    Mutta joo, testaa ihmeessä pyöryköitä! Tosin jos laatikko on vetinen siihen voi tarvita jauhojen lisäksi kananmunaa tai muuta että pysyy pyörykät kasassa, tai sitten tekee niistä pihvejä. Mutta itse tykkäsin mausta kovasti! Ei kovin jouluinen kylläkään.
    Luulin muuten jo että bongasin teidät torilla mutta väärä perhe :)

    VastaaPoista
  7. kokeiltiin pyöryköitä ja maistuivat kyllä!

    VastaaPoista
  8. Merituuli, no kiva että porkkanalaatikko löysi maistuvan muodon! Ja luin teidän blogista että olitte saaneet Kokkikartanolta valitusta vastaan pahoittelut ja lahjakortin, hyvä!!

    VastaaPoista
  9. Hei, toimiskohan pyörykät kylminä? Ajattelin tehdä niitä vappupiknikille kerta kuulostivat niin hyviltä!

    VastaaPoista
  10. Hmm, en ole testannut, mutta toisaalta miksipäs ei? Nää tofu-porkkana-cashewpyörykät ainakin maistuvat kylminäkin dipin kanssa!

    http://herkkujakoukku.blogspot.com/2009/08/tofu-porkkanapyorykat.html

    VastaaPoista
  11. Kiitti paljon vinkistä vappupiknikki pyöryköiden suhteen!

    VastaaPoista