sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Lisää pottua ja uutta vuotta


Jytis jo postailikin meidän peruna-teemaisesta uudesta vuodesta, tässä vielä pieni lisäys siihen, eli illan aikana tarjoiltu papupiirakka. Se hyväksyttiin illan teema-ruokalistalle mukaan sillä piirakan taikinaan tulee kuin tuleekin YKSI peruna. Alkuperäiosessä ohjeessa piirakkaan tuli myös pekonia, mutta me jätettiin se pois.
Piirakka on tosi tuhti ja aikas isotöinen, mutta maistui hyvältä. Ja tuo punaviini sopi täytteeseen kuin papaatti uudenvuodenyöhön!

Papupiirakka
Taikina
1 keitetty peruna
4 dl täysjyvävehnäjauhoja
1/2 tl leivinjauhetta
150 g voita
1/2 rkl sitruunamehua
2 rkl kermaa tai vettä

Täyte
1 punasipuli
2 porkkanaa
n. 250 g tuoreita sieniä
pieni purjo
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl punaviiniä tai vettä
100 g sulatejuustoa
1/2 tl rouhittua mustapippuria
1 tl kuivattua rakuunaa
suolaa
2 dl kypsiä isoja valkoisia papuja
2 dl kypsiä kidneypapuja
1 dl juustoraastetta
voiteluun munaa

Liota ja keitä pavut edellisenä päivänä. (Itse oikaisin hieman ja käytin ihan valmiita tölkkipapuja).
Valmista ensin taikina. Kuori ja raasta peruna. Mittaa sekaan jauhot, leivinjauhe ja paloiteltu rasva. Nypi ainekset sekaisin.Lisää sitruunamehu ja kerma ja sekoita nopeasti, älä vaivaa, taikina on pehmeää. Nosta taikina jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.
Kuori sipulit ja porkkanat ja leikkaa ohuiksi suikaleiksi. Viipaloi sienet ja purjo. Paista kasviksia pannulla noin 5 minuutin ajan. Ripottele sekaan jauhot ja sekoita. Kaada pannuun punaviini, sekoita ja kiehauta. Lisää sulatejuusto ja mausteet. Nosta kastike pois liedeltä.

Voitele piirakkavuoka. Painele jauhojen avulla vähän yli puolet taikinasta vuokaan. Pistele pohja ja ripottele pavut pohjalle. Kaada sieniseos papujen päälle ja ripottele lopuksi pinnalle juustoraaste. Kaaviloi loput taikinasta pyöreäksi levyksi ja kumoa se piirakalle kanneksi. Pistele kanteen reikiä ja voitele halutessasi munalla.
Paista 225 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 30 minuuttia kunnes pinta on kullanruskea. Anna jäähtyä hiukan ja tarjoa vihreän salaatin kanssa.

Lähde: Kodin Kuvalehti 21/2009

1 kommentti: