Herkku ja Koukku pitää kiinni perinteistä. Myös tänä vuonna kokoonnuimme loppiaisena, kun kaikkien muiden paitsi remonttikiireistä kärsivän Ekin (vaadimme todistusaineistoa blogiin myöhemmin!) aikatauluihin tuo pakkaspäivä sopi.
Raportti tapaamisesta tulee kuitenkin vasta nyt, sillä allekirjoittanut on ollut kiireinen ja nyt myös sairas. (Valitettavasti pidän perinteistä kiinni myös tässä: kolmena edellisenä vuonna olen ollut kuumeessa ja lentsussa juuri tammikuussa).
Ohjelmassa oli muun muassa lomakuulumisten vaihtoa, neulomista ja pääsipä Elnakin käyttöön.
Tässä valmistuvat jättimäiset tyynyliinat.
Ja tässä viimeistellään joululahjaa. (Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.)
Tein kolmen sipulin piirakan soveltamalla tätä ja tätä ohjetta.
Kuvankin ehdin napata vielä kun piirakkaa oli jäljellä.
Pohja:
3 dl täysjyväspelttijauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
75 g margariinia
1 dl maustamatonta soijajugurttia
2 rkl vettä
Ensin sekoitetaan jauhot ja leivinjauhe. Joukkoon lisätään margariini, jugurtti ja vesi. Sekoitetaan. Taikina painellaan piirakkavuokaan, ja sitä esipaistetaan uunissa 225 asteessa noin viisi minuuttia.
Täyte:
250 g sipulia
2,5 dl purjorenkaita
3 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
2 dl maustamatonta soijajogurttia
0,5 tl suolaa
1/4 tl pippuria
0,5 tl basilikaa
Sipulit kuoritaan ja paloitellaan. Niitä kuullotetaan hieman, mutta ei ruskisteta. Sipulien joukkoon lisätään jugurtti-mausteseos. Täyte levitetäänpiirakkapohjan päälle. Piirakkaa paistetaan 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Sitten maltetaan odottaa, että piirakka jäähtyy. Ja eikun syömään!
Jälkiruokana oli puolukkajäädykettä, jonka ohje on muunnelma Härkäpapua sarvista -kirjasta. Kirjan ohjeessa oli käytetty raparperia, mutta mä halusin nyt puolukkaa.
Hyvää oli, vaikka kuva ei niin herkulliselta näytäkään (syytän luonnonvalon puutetta).
Ja näin valmistuu n. 7-8 annosta puolukkajäädykettä:
7 dl puolukoita
1 dl ruokosokeria
1 tl jauhettua inkivääriä
1 tl kanelia
1 dl vettä (saa olla ehkä vähän vähemmänkin)
4 dl kauravaniljavalmistetta
Sekoita puolukat, sokeri, vesi ja mausteet kattilassa ja keitä miedolla lämmöllä, kunnes puolukat alkavat soseutua. Jäähdytä. Vaahdota kauravaniljakastike. Sekoita puolukoiden kanssa ja kaada seos kakkuvuokaan (tai muuhun soveltuvaan astiaan). Peitä vuoka foliolla ja pakasta noin 4-5 tuntia. Ennen tarjoilua kannattaa antaa jäädykkeen seistä nloin 15 minuuttia huoneenlämmössä ja sitten käyttää nopeasti kuumassa vedessä. Kyllä se sieltä irtoaa!
Ihan mahtavan näköinen toi jäädyke! Näyttää oikein herkulliselta ilman luonnonvaloakin :) Täytynee kokeilla.
VastaaPoistaNiin siis MITÄ tuossa sukkakuvassa TAPAHTUU? Teetkö vallankumouksellisesti jälkeenpäin tehtävää kantapäätä? Kerro heti, en ymmärrä!
VastaaPoista