maanantai 12. joulukuuta 2011

Joulukalenterin luukku 12

Ohhoh, kalenteri on jo puolessa välissä! Hieman kateellisena olen lukenut kavereiden Facebook-päivityksiä muualta Suomesta, jossa lunta tuntuu riittävän. Ei vaan täällä Helsingissä. No, oli meilläkin viime vuonna, mutta eipä se paljon lohduta. Joulutunnelmaa on nyt haettava muista jutuista.

Päätin uhkarohkeasti leipaista muffin(ss)eja, vaikka edellinen kerta päättyikin vähän huonosti. Vanhasta Kodin Kuvalehdestä löytyi piparimuffinien ohje, ja sitä lähdin sitten toteuttamaan.

Tein ilmeisesti jotain oikein, koska leipomukset näyttivät tältä uunista tultuaan.

Kuorrutteen kanssa ei mennytkään sitten ihan yhtä hyvin. Hermostuin omatekoiseen tomusokerikuorrutteeseen, mutta onneksi olin ostanut kaupasta tuubillisen valmista kuorrutettakin.


Söin tuon takimmaisen, ja uhhuh, kun se olikin makea! Jos näitä innostuu tekemään, niin ehkä kannattaa ottaa iisistí kuorrutteen kanssa. Ellei sitten tykkää todella makeasta.

Piparkakkumuffinit (ohje Kodin Kuvalehdestä vuodelta 2010, luulisin) 10-12 kpl

100 g voita tai margariinia
2 rkl piparkakkumaustetta
1½ dl ruokosokeria
1 dl tummaa siirappia
200 g ranskankermaa
1 dl maustamatonta jugurttia
4 dl vehnäjauhoja
1 rkl vaniljasokeria
2 tl ruokasoodaa

Koristelu

3 dl tomusokeria
1-2 rkl vettä
nonparelleja tai muita rakeita koristeeksi

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Mittaa rasva ja piparkakkumauste kattilaan, kiehauta. Anna jäähtyä hieman. Laita sokeri ja siirappi kulhoon ja kaada päälle rasva. Sekoita ja lisää jugurtti ja ranskankerma. Lisää vielä jauhot, vaniljasokeri ja sooda. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

Jaa taikina vuokiin ja paista uunin keskitasolla 15 minuuttia. Jäähdytä. Sekoita tomusokeriin nestettä sen verran, että seoksesta tulee notkeaa. Valuta muffineille ja koristele.

Sitten vaan kahvi tulelle ja muffini ääntä kohti. Makean ja joulun ystävä kiittää!

3 kommenttia:

  1. Miksei mun muffinsseista tuu koskaan noin kuohkeita ja hienosti kohonneita!

    VastaaPoista
  2. Tulee niistä! Joku kerta vaan tulee, usko pois. Niin kävi mullakin. Mulla oli tuollaisia isompia amerikanmuffinssivuokia ja varuiksi laitoin vielä kaksi päällekkäin. Ehkä se vaikutti..?

    VastaaPoista
  3. siis todellakin olennaista on se, minkälaisissa vuoissa paistaa. kun on tarpeeksi jämäkkä (pari paperista vuokaa päällekkäin tai oikein het muffinssipelti), niin johan kohoaa!

    VastaaPoista