maanantai 19. joulukuuta 2011

Joulukalenterin luukku 19

Olen tässä mietiskellyt jotain uuttaa tapaa laittaa kalaa joulupöytään ja päädyin kokeilemaan jotain mikä on ollut jo pitkään testailulistallani: ceviche.
Näin cevicheä luonnehtii Me Naiset -lehti: "Etelä- ja Väli-Amerikan rannikkoalueen kalaherkku, ceviche, tuli muulle maailmalle tutuksi 80-luvulla. Cevichessä kalaa ei kuumenneta lainkaan, vaan se "kypsyy" sitrusmehun hapoilla. Mitä pidempään vonkake marinoituu, sitä valkoisemmaksi kalan liha muuttuu."

Ne Naiset tarjosi myös hyvältä kuulostavan ceviche-reseptin, joten ei kun kokeilemaan.


Ja oikein hyväähän siitä tuli, tosi raikasta. Chili ja sitruuna olivat aika hallitsevassa roolissa ja peittivät kuhan maun, joten ehkäpä tämän voisi ensi kerralla valmistaa esim. katkaravuista tai jostain vähemmän arvokkaasta kalasta. (Me muuten vetäistiin kahteen pekkaan koko satsi keralla, en suosittele, kyllä tuo sitruskypsytetty kala alkaa vähän tökkimään suurina määrinä!)

Ceviche, 4 annosta
200 g nahatonta kuha-, siika- tai lohifileetä / katkarapuja
1 pieni punasipuli
2 tomaattia
1 avocado
1/2-1 punainen chili tai ripaus kuivattua
1 sitruuna
1/2 rkl oliiviöljyä
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
tuoretta korianteria
tarjoiluun esim. maissilastuja, salaatinlehtiä, perunaa, ruisleipää..

Poista kalasta ruodot ja leikkaa filee tasakokoisiksi kuutioiksi. Kuori sipuli ja leikkaa se kuutioiksi. Lohko tomaatit, poista niistä kostea sisus ja leikkaa hedelmäliha kuutioiksi. Kuutio myös avocado.
Hienonna chili ja purista sitruunasta mehu. Sekoita kaikki ainekset yhteen. Voit tarjoilla cevichen heti tai nostaa sen pariksi tunniksi jääkaappiin. Hienonna korianteri cevichen joukkoon tarjoiluvaiheessa.
(Me Naiset vinkkaa myös lorauttamaan seokseen 1/2 desiä kookosmaitoa. Tai maustamaan ruoan valkosipulilla ja tuoreella inkiväärillä. Korvaamaan korianterin tillillä ja tomaatit mangolla. Kuulemma myös maissi sopii joukkoon.)

2 kommenttia:

  1. hyvältä vaikuttaa! rupesin miettimään, että jos harrastaisi cross kitcheniä ja työntäisi cevichen sellaisenaan vietnamilaisten riisipaperirullien sisälle..? siis kun siinä on kaikki ainekset, joita muutenkin käyttäisin :D

    VastaaPoista
  2. Joo, tulee varmasti hyvää, ja hulluna korianteria perään.

    VastaaPoista