torstai 15. joulukuuta 2011
Joulukalenterin luukku 15
Joulun alla kuivatut taatelit ja luumut löytävät tiensä keittiööni huomattavasti useammin kuin muulloin, ja aina vannon että meidän pitäisi tavata useammin. Kun törmäsin tähän mausteiseen omenapiirakkaan BBC GoodFoodin kautta, lehti ei liikahtanutkaan pöydältä, tätä oli pakko testata. Taikinan neste muodostui keitettyjen, kuivattujen luumujen ja maidon seoksesta. Nokkelaa, maukasta!
Ja pakko sanoa että tämä on paras omenapiirakka jota olen koskaan tehnyt, siitäkin huolimatta että kävi pikku kämmi. Ohjeeseen tuli neljä munaa ja ne munat ovat edelleen tuolla jääkaapissa. Lopputulos oli siis aika taikinamainen, mutta kuten todettu, taikinahan on ihan parasta, joten ei harmita yhtään. Ja itseasiassa kun piirakka oli ollut yön yli jääkapissa, se oli vieläkin muhevamman kosteaa. Joten en ole han varma suosittelenko laittamaan niitä munia sitten kuitenkaan. Mutta testaamaan suosittelen!
Mausteinen omena-taatelipiirakka
200g kuivattuja taateleita
2 dl maitoa
250g voita
4,4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruokosokeria
1,5 tl leivinjauhetta
(4 isoa munaa)
1 rkl mixed spice? laitoin kanelia 2 tl
2 tl vaniljaesanssia
3 pientä punaista omenaa
sitruunamehua
tomusokeria
(toffeekarkkeja)
Kaada maito ja pilkotut taatelit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, keittele hetki ja soseuta seos tasaiseksi. Lisää joukkoon voi ja sekoittele niine ttä sulaa joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään (ja munat). Kaada maito-taateli-voiseos joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja kaada voideltuun/leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Pilko omenat ohuiksi lohkoiksi ja purista hieman sitruunamehua lohkojen päälle. Asettele lohkot piirakan päälle kolmeen riviin. Paista 180-asteisessa uunissa 45-55 min. Anna jäähtyä ja koristele tomusokerilla.
Ohjeessa piirakalle tehtiin toffeekastike, makeutensa puolesta tätä kyllä ei jäänyt kaipaamaan. Mutta jos haluatte testata niin kourallinen toffeemakeisia laitetaan maitolorauksen kanssa kattilaan, kuumennetaan sekoitellen kunnes toffeet sulavat. Sitten lorotetaan kastike ohuena nauhana piirakan päälle ja annetaan jähtyä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Hei tää kuulostaa hauskasti erilaiselta omenapiirakalta, sitä perinteistä kun on tullut tehtyä jo vähän liikaakin..
VastaaPoistatai sitte tää kuulostaa hauskasti erilaiselta taatelikaakulta - mää oonki niitä perinteisiä tehtaillu viime aikoina ahkerasti...
VastaaPoistaNäyttää tosi herkulliselta! Kiva ohje:)
VastaaPoistaOih, kuulostaa niin hyvältä et melkist pakko kokeilla!
VastaaPoistaNämä teidän joulukalenterin luukut on toinen toistaan inspiroivampia, kiitos niistä :)
VastaaPoistaJoo tää oli kyllä aivan järjettömän herkkua. Aion testata tuota taateli-maitoseosta kyllä muihinkin leivonnaisiin, varmaan tulisi mainiot muffinssit tai pannukakku. Eki, omppupiirakkaan taatelia ja Ellu, taatelikaakkuun omenaa, molempi hyvä :)
VastaaPoistaeka kuva on hurrrjan hieno ja herkku!
VastaaPoistaTosi mielenkiintoiselta kuulostava resepti ja lähikuva näyttää ihanan herkulliselta ja taikinaiselta. Pakko testata viimeistään ensi jouluna.
VastaaPoistaTai ehkä pitäisikin tehdä koeversio jo nyt.. :) Minkäkokoisessa astiassa piirakka on kypsennetty?
Tiina
Suosittelen, nyt ja jouluna :) Tuo oli ihan sellainen normaali lasagnevuoka, onkohan se sitten 23/34 cm.
VastaaPoista