perjantai 9. joulukuuta 2011

Joulukalenterin luukku 9

Tässä loistava kirja jonka ostin itselleni joululahjaksi viime vuonna. Lämpimästi suosittelen sitä lahjaksi hyvän leivän leivonnasta kiinnostuneille. Tiedättehän, sellaisen leivän jossa on rapea kuori, sopivan sitkeä sisus ja tietenkin herkullinen maku. Tämä kirja ei tarjoa vain hyviä reseptejä vaan opettaa alusta asti leivän teon niksit, oikeat välineet, raaka-aineet ja tekniikan. Kirjassa on myös tyylikkään simppeli ulkoasu, sekä tosi hienot kuvat.

Hankkiessani Leipä-kirjan minulla oli suuret suunnitelmat alkaa tekemään kaikki meillä syötävät leivät itse. Kröhömm..! Siitä tavoitteesta ollaan vielä kaukana, mutta täytyy sanoa että tämän kirjan avulla olen oppinut tekemään huomattavasti parempia leipiä kuin ennen. On ollut myös hauskaa vaihtelua kokeilla erilaisia leipiä, meille on tullut tavaksi antaa niille myös arvosanat, tässä muutama kokeilu:
Hapan ruisleipä, arvosana 8,5. Tätä leipää varten piti tehdä myös ruishapanjuuri, jota nyt yritän muistaa ruokkia ja pitää hengissä meidän jääkaapissa..
Puolukka-spelttileipä, arvosana 9-. Puolukat sopivat tähän tosi hyvin.
Täyden kympin arvosteluraadilta sai focaccia! Päällä pottua, sipulia ja fenkolia.
Ottamastani kuvasta tuli niin pimeä että laitan tähän kirjan kuvan. Mutta täytyy sanoa että leipomastani leivästä tuli ihan saman näköinen kuin kirjassa, oikeesti, kerrankin!

Focaccia
400 g vettä
20 g hiivaa
30 g oliiviöljyä
400 g vehnäjauhoja (korkea proteiinipitoisuus)
100 g durumvehnäjauhoja
10 g sokeria
15 g merisuolaa
Koristeluun:
oliiviöljyä, hiutalesuolaa
Täytteeksi:
2 ohueksi viipaloitua perunaa kuorineen,
1 pieni, ohueksi suikaloitu fenkoli
puolikas viipaloitu punasipuli

Sekoita kaikki ainekset paitsi suola. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 10 minuuttia tai käsin vähintään kaksinkertainen aika. Lisää suola ja vaivaa vielä 5 minuuttia. Anna taikinan levätä kulhossa tunnin ajan. 
Voitele leivinpaperi öljyllä ja laita se matalaan 30 x 30 cm:n tai 30 x 40 cm:n vuokaan, sen mukaan kuinka ohutta haluat focaccian olevan. Painele taikina vuokaan ja tee siihen sormenpäillä pieniä koloja. Pirskota tai kaada pinnalle oliiviöljyä. Jos haluat focacciaan täytteitä, laita ne tässä vaiheessa. Ripottele vielä päälle hiutalesuolaa ja kohota vuoassa tunnin ajan.
Aseta uuni 250 asteeseen. Laita leipä uuniin ja laske lämpötila heti 200 asteeseen. 
Paista focacciaa 25-35 minuuttia sen paksuudesta riippuen. Jäähdytä focaccia ritilällä.
Lähde: Heléne Johansson, Leipä-kirja

4 kommenttia:

  1. Eikös me kerholaiset saatu maistaa sitä täyden kympin focacciaa? Voin vakuuttaa, että sitä se kyllä oli, aaaah niin hyvää!

    Iso hatunnosto leipurimestarille! Kirja on ollut mulla kirjastosta lainassa, mutta en saanut kokeiltua yhtään reseptiä... aika tyypillistä.

    Raportoi ihmeessä jatkossakin leipäkokeilujasi!

    VastaaPoista
  2. tää foccacia oli kyllä parasta ikinä! todiste siitä, että ainesten mittaaminen grammoittain ja taikinan pitkä vaivaaminen kannattaa. jospa vaan itsekin saisi joskus aikaiseksi...

    VastaaPoista
  3. Allekirjoitan täysin tuon focaccian mahtavuuden! Ja siis joo, tää on ollut mulla hankintalistalla jo pitkään, tää voisikin olla mun tän vuoden joululahjani, joo!

    VastaaPoista
  4. Juu, tää oli just sitä samaa focacciaa kun meillä tavatessa syötiin.
    Heta: mullakin oli tuo kirja ainakin puoli vuotta ennen kuin leivoin siitä mitään. Nääs kun ei ollut sitä digitaalivaakaa.. mutta nyt on se ihanuus joka käynnistäessä tervehtii mua: "Helo"!
    Ellu: kirjan leipien pitkä vaivaamis-aika on juurikin se syy miksi munkin tulee ryhdyttyä leivän leivontaan liian harvoin, laiska kun oon. (Plus aina kun saan kädet tungettua taikinaan niin vauva alkaa huutamaan..!) Ja Jytis tää kirja on erinomainen lahja juurikin itselle!

    VastaaPoista