tiistai 13. joulukuuta 2011

Joulukalenterin luukku 13

Tuli tehtyä piparkakkutaikinaa jotenkin ihan överi määrä. Osa taikinasta päätyi Jytikselle, mutta ihan hirveästi paiston silti peruspipareitakin (ja napostelin tietty sitä raakaa taikinaa). Käytin taikinan tekoon jo viime vuonna hyväksi havaittua Hellapoliisin reseptiä, joka on helppo muuntaa vegaaniseksi. Taikinan leipoutuvuus on myös oikein mainio.

Jotain muutakin käyttöä taikinalle kuitenkin piti keksiä kuin piparit sellaisenaan. Tältä pohjalta syntyi piparipohjainen puolukkakakku sekä pipari-luumujäädyke.  Molemmat oikein jouluisia herkkuja!


Puolukkakakku

nyrkin kokoinen pala piparkakkutaikinaa

200 g puolukoita (yksi pakastepussillinen)
300 g pehmeää tofua (eli yksi paketti tätä)
1 dl sokeria
1 tl vaniljaa
0,5 rkl perunajauhoja

Kauli piparkakkutaikina ja nosta se jauhotettuun irtopohjavuokaan. Painele taikina tasaisesti vuoan pohjalle ja reunoille. Esipaista 200 asteessa noin 5 minuuttia.

Soseuta tofu, sokeri ja vanilja esimerkiksi sauvasekoittimella. Sekoita puoli ruokalusikallista perunajauhoja puolukoihin. Lisää puolukat tofun joukkoon, sekoita, ja kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Jatka paistamista noin 25 minuuttia tai kunnes täyte näyttää hyytyneeltä. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.


Pipari-luumujäädyke

1,5 dl luumusosetta (noin 16 kpl kuivattuja luumuja)
2 dl piparkakkumuruja
0,4 l vaniljasoijajäätelöä (käytin puoli purkillista TofuLinea)

Soseuta luumut vesitilkan kanssa soseeksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Murusta piparkakut käsin ja jätä mukaan vähän isompiakin sattumia. Ota jäätelö muutamaksi minuutiksi sulamaan ja sekoita se sen jälkeen sähkövatkaimella murumaiseksi. Lisää luumusose jäätelöön ja vatkaa tasaiseksi. Lisää piparkakkumurut jäätelö-luumuseokseen ja sekoita (voit jättää osan piparimuruista koristelua varten).

Lusikoi jäätelömassa esimerkiksi silikonisiin annosvuokiin tai yhteen isoon vuokaan. Laita pakastimeen vähintään pariksi tunniksi.

Ota jäädyke sulamaan kymmenen minuuttia ennen tarjoilua. Koristele piparkakkumuruilla ja halutessasi suklaarouheella. Annoksesta riittää kuudelle pien- tai neljälle suursyömärille.

5 kommenttia:

  1. Ihana ajatus käyttää piparitaikinaa myös piirakassa! Täytynee tehdä uusi satsi piparitaikinaa, niin pääsen kokeilemaan tätä :)

    VastaaPoista
  2. nami nami! Ja tosiaankin kiva idea laittaa piparitaikinaa piirakkaan:)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Paula ja Yaelian!

    Paula, sulla on muuten kiva blogi, vaikka mitä herkkuja tarjolla!

    VastaaPoista
  4. Tää on kyllä nerokas. Mietin että miltäköhän maistuisi suolaisen juustopiirakan pohjalla, kun pipareitakin juuston kanssa syödään. Hmm..

    VastaaPoista