sunnuntai 22. helmikuuta 2009

Hahtuvalankaa ja kummallinen ohje

Vauvabuumi senkun jatkuu. Erään vauveliinin pitäisi putkahtaa maailmaan reilun kuukauden kuluttua, joten nyt on jo korkea aika neuloa pöksyt tulijalle.

Sain tulevalta äidiltä kerän hahtuvalankaa, johon tartuinkin varsin innoissani, sillä aiempaa kokemusta ei minulla tuosta langasta ole. Ensituntumalta sanoisin, että onpa pehmeää, mutta samalla myös hyvin herkkää ja helposti katkeilevaa lankaa! Varsinkin alussa sain olla useampaan kertaan "juottamassa" katkenneita langanpätkiä yhteen.


Tältä näyttää pöksyjen etukappale ennen kaventamista.

Pöksyt ovat nyt siinä vaiheessa, että pitäisi ryhtyä kaventamaan. Mutta tällä neulojalla meni kyllä sormi suuhun ohjeen edessä. Siinä nimittäin sanotaan, että "kavenna molemmin puolin aina puikon alussa 1 x 3 s ja 3 x 1 s = 10 s." Tällaisesta kavennustyylistä en ole kuullut. Pitääkö minun kaventaa jotenkin kolme silmukkaa kerralla? En yhtään ymmärrä. Jos joku ymmärtää, niin voisiko ystävällisesti vinkata, kiitos!

Mistään vaikeasta mallista ei pitäisi olla kyse, sillä pöksyjä neulotaan pääasiassa 1 oikein, 1 nurin ja aina oikein.

Onneksi on vielä se reilu kuukausi aikaa pähkäillä, miten pöksyihin saadaan lahjekavennus.

7 kommenttia:

 1. Kyllä kai tuossa 3s on tarkoitus kaventaa kerralla. Eli yhdellä kierroksella 3s, sitten kolmella kierroksella 1s.

  Meniskö se kolmen silmukan eliminoiminen kerralla helpoiten niin, että neulois kolmesti 2s yhteen?

  VastaaPoista
 2. Ok, mä yritän noin. Näin sen täytyy olla.

  Mietin vaan, et kun se lanka on muutenkin aika hentoa, niin jo yritän tempoa kerralla kolmea silmukkaa, niin ans kattoo kuinka käy.

  Kiitos!

  VastaaPoista
 3. joo, eli ekalla kavennuskrs:lla kavennat 3 s, seuraavilla kolmella 1s. Kestovaippainfon sivuilta löytyy kuva näistä, sekä lisää ohjeita hahtuvalle :)

  http://www.kestovaippainfo.fi/

  Heini

  VastaaPoista
 4. Kiitos myös Heini! Nää on mun ekat hahtuvalankapöksyt ja ylipäätään vauvapöksyt. Tässähän menee pää ihan pyörälle, heh.

  VastaaPoista
 5. Mä ainakin tein (ilmeisesti samalla ohjeella) niin, että kavensin kolme ylivetokavennuksilla eli en neulonut kolmea yhteen, vaan nostin ensimmäisen silmukan, neuloin toisen ja sitten nostettu silmukka nostetaan neulotun yli. Näin kapenee yksi silmukka. Sitten taas neulotaan seuraava silmukka, jonka yli reunasilmukka taas nostetaan. Ja vielä kerran, niin kolme on kaventunut.
  Tein myös yhden kavennukset nostoilla, enkä neulomalla yhteen.

  VastaaPoista
 6. Yleensä tuo "kavennus" 1x3 (tai 1x5, 1x7 ym) tarkoittaa päättelyä eli päätellään 3 silmukkaa kerroksen alussa. "Kaventamalla" tulee sivuun "pussukka" eikä ohjeen tarkoittamaa haaruskavennusta tai kainalokavennusta.

  VastaaPoista
 7. Huh,

  Vauvatuotteiden neulominen on selkeästi melkoisen hankalaa. Kiitos kovasti kaikista neuvoista!

  Aloitin lopulta neulomisen alusta ja teen pöksyt yhdellä toisella ohjeella. (Neulon kaksinkertaisesta hahtuvasta, mikä on ainakin neulojalle miellyttävämpi vaihtoehto kun lanka ei katkea niin helposti.)

  Mutta lankaa on paljon, joten neulon varmaan muutamat pöksyt. Kerron kyllä sitten täällä, miten kavensin.

  VastaaPoista