keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Kasvisliemi (ite tein!)


Seisoin kaupassa ja tuijotin kasvisliemikuutioita. Ei tehnyt mieli ottaa niistä mitään. Jotkut ovat niin keinotekoisia, jotkut mauttomia. Valittelin tätä Hannalle, ja ratkaisuehdotus kuului: "no tee ite". No pakkohan sitä oli testata.

Ohje löytyi Jamie Oliverin Alastoman kokin paluu -keittokirjasta (jonka kuvissa se on muuten niin nuori, hih!).




Kasvisliemi Jamie Oliverin opein

- Ota suurin kattila mitä löytyy ja täytä se puoliväliin asti paloiksi leikatuilla juureksilla ja kasviksilla. Mä laitoin kattilan lähes täyteen: sellereitä, porkkanoita, purjon, pari sipulia, palsternakkaa, lanttua ja valkosipulia. Tomaatti kuulemma sopisi myös

-Lisää erilaisia yrttejä ja mausteita kuten timjamia, rosmariinia, laakerinlehtiä, persiljaa ja chiliä. Jos löytyy kuivattuja sieniä, heitä niitä mukaan kourallinen. Halusin tehdä tosi simppelin, laitoin persiljaa, kuivattuja suppilovahveroita sekä 6 laakerinlehteä.

- Kaada päälle niin paljon kylmää vettä, että ainekset peittyvät. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 1-2 tuntia. Siivilöi ja anna jäähtyä. Liemi säilyy jääkaapissa viikon ja pakastimessa 2-3 kuukautta.


Tuloksena oli liemen lisäksi iso läjä keitettyjä juureksia ja kasviksia. Lisäsin niihin tomaattimurskaa, papuja ja ranskankermaa, ja kas, siinä olikin sitten loppuviikon ruoat tehtynä.

Mutta se itse liemi.


Se oli ihanaa. Maistui sellaiselle todella täyteläiselle juuresmehulle. Ja vaikka ruokaa oli tullut tehtyä siinä sivussa siis aikamoinen satsi, pakkohan liemeä (jota tuli muuten noin 1,5 litraa) oli testaa heti käytännössä. Tein tällaisen superhelpon kukkakaalikeiton:


Paahdettu kukkakaalikeitto (kahdelle)

1 iso kukkakaali
0,5 l itse tehtyä kasvislientä
öljyä
paprikamaustetta
kuivattua timjamia
suolaa

Leikkaa kukkakaali paloiksi ja levitä leivinpaperin päälle pellille. Lorauta päälle öljyä, ripottele paprikamaustetta ja timjamia. Paahda 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Keitä kasvisliemi kiehuvaksi. Kaada paahdetut kukkakallit joukkoon ja soseuta. Mausta suolalla ja tarjoile.

Maku oli kuulkaa niin täyteläinen että tsiisus. En voi uskoa että tässä ei ollut kermaa tai vastaavaa. Siis aivan mahtavaa tavaraa.


Todellakin oli oma liemi vaivan (eli kuorimisen) arvoinen.

14 kommenttia:

  1. oi. oi. oi. mäkin teen. kauhea liemikateus ja -hinku.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, tee! Ja siis oli aika mahtavaa että sivutuotteena tuli tosiaan niin paljon ruokaa, heh. En ollut jotenkin yhtään ajatellut sitä :)

      Poista
  2. Mahtavaa! Kiitos hyvästä vinkistä! Miten noin simppeli asia ei olekaan koskaan tullut mieleen..Hmm. Mutta mäkin aion tehdä! Että kiitosta vaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No sanos muuta, en ollut ikinä minäkään moista ajatellut. Että kiitos vaan Hannalle! Tee ihmeessä, sanoisin että sellainen juttu jota kannattaa ainakin kerran kokeilla! Oivaa sunnuntai-iltapäivän puuhaa.

      Poista
  3. veikkaan, että todellakin voittaa liemikuutiot ja -jauheet mennen tullen! mahtavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No joo, harvemmin tehnyt mieli juoda kasvislientä ihan pelkilteen :)

      Poista
  4. Parasta onkin tehdä liemet ihan alusta asti itse.Lopetin vuosia sitten valmiiden liemivalmisteiden oston,sen jälkeen kun yksi työkaverini,joka oli aiemmin ollut töissä sellaisessa yrityksessä joka soppakuutioita teki,sanoi että et haluaisi tietää mitä niissä on.....;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Apua.. juu en ehkä halua tietää. Ja aika vaivattomasti se kuitenkin syntyi. Siis jos on kotosalla niin siellähän se porisee omia aikojaan. Eikä siihen kuorimiseenkaan nyt niin kauaa mene.

      Poista
  5. ja kyllä kannattaakin tehdä itse kaikki liemet, maistuu paljon paremmalta kaikki ruoka!

    VastaaPoista
  6. En kestä, tää on aina vaan niin inspiroiva blogi! Siis tuo liemikupin kuva! Jos siitä liemestä tulee noin tummaa, niin sen täytyy olla ihan mahtavan makuista!

    VastaaPoista
  7. En kestä, tää on aina vaan niin inspiroiva blogi! Siis tuo liemikupin kuva! Jos siitä liemestä tulee noin tummaa, niin sen täytyy olla ihan mahtavan makuista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos!! Ja siis joo, en voi muuta sanoa kuin että testaa ite :)

      Poista
  8. Mä keittelen monesti liemet myös juurikin noista kuoririppeistä, eli esim. sipulin-, porkkanan- tai perunankuorista. Mukaan voi myös heittää nahistuneet paprikat, ja mitä nyt vihanneslootasta sattuukaan löytymään.

    VastaaPoista