lauantai 20. huhtikuuta 2013

Täytekakku leipävuokaan

Olin luvannut tehdä eilisen synttärisankarille mansikkakakun. Tyypilliseen tapaani homma jäi viime tippaan ja leipomispuuhiin ehdin vasta samana päivänä. (Täytekakkuhan on parasta, kun tekee pohjan ja kostuttaa sen edellisenä iltana ja täyttää ja koristelee seuraavana.) Mutta ihan hyvä siitä tuli näinkin.


Tein pohjan suorakulmion muotoiseen leipävuokaan. Valitsin summamutikassa neljän kananmunan pohjan, mutta se olikin just hyvä. Googletin vain jonkun reseptin, mutta sekin oli just hyvä. Alkuperäinen Iloleipurin ohje täällä.

Kakkupohja:

4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
50 g mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistele kuivat aineet ja siivilöi varovasti taikinaan. Älä enää vatkaa taikinaa tässä vaiheessa. Kaada taikina vuokaan ja paista 200 asteessa 20-25 minuuttia. Kumoa jäähtyneenä.

Varmaan ensimmäistä kertaa sain täytekakkupohjan pysymään kuohkeana ja irtoamaan vuoasta helposti. Jälkimmäiseen auttoi varmastikin huolellinen vuoan voiteleminen ja korppujauhottaminen (okei, tiedetään ettei se ole verbi!).

Täyte:

2 dl kuohukermaa
1 prk maitorahkaa
0,5 dl sokeria
1 tl vanilliinisokeria
1 banaani
pakastemansikoista tehtyä survosta
lemon curdia

Vatkaa kerma ja sekoita joukkoon rahka ja sokeri. Leikkaa kakku kolmeen osaan ja lisää väleihin kermarahkaseosta, mansikkasurvosta, muussattua banaania ja lemon curdia. Säästä kermarahkaa myös kakun päälle ja koristele miten haluat. Minä toteutin sankarin toiveen ja ladoin päälle mansikkaviipaleita, vaikka se tarkoittikin sitä, että jouduin ostamaan portugalilaisia. Yleensä odotan kotimaisia.

Aika kotikutoinen tuosta kakusta tuli, mutta kiva ja maistuva kuitenkin. Ja kynttilätkin oli! Ja nyt me ollaan miehen kanssa taas samanikäisiä, huh! (Niin, täytti se enemmän kuin kaksi, vaikka kuvasta voisi muuta päätellä, tsih.)





6 kommenttia:

  1. Mainiota! Mä en ole ikinä ajatellut että kakkupohjan voisi tehdä leipävuokaan. Ei olisi käynyt mielessäkään, mutta täähän on nerokas. Ihan jo sen takia, että saa tehtyä kätevästi vähän pienemmän kakun jos ei niin montaa syöjää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienempää kakkua tässä lähdettiinkin hakemaan, kun ei niin suuria juhlia ollut tiedossa. Sullahan on se pieni kakkuvuokakin, eikö?

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Juu! Ja ihan hyvältä maistuivat, vaikka olinkin skeptinen. No seuraavan kerran sitten kotimaisia...

      Poista
  3. Kotikutoinen täytekakku on mielestäni se kaikkein paras, eikä kotikutoista mansikkakakkua taida voittaa mikään. Lurps.

    VastaaPoista