maanantai 11. tammikuuta 2010

Hei kala, ollaanko kavereita?

Olen uhonnut (mm. Sillä Sipuli -blogissa) että tänä vuonna alan kaveeraamaan kalan kanssa. Syön pääasiassa kasvisruokaa mutta myös kalaa, jos sitä on tarjolla. Pidän kalasta ja siitä saisi hyviä rasvoja ja vitamiineja, en vain osaa kokata siitä yhtään mitään. Ja tonnikalaa ei lasketa koska se saa nyt jäädä, haluan oikeaa kalaa ja mieluiten kotimaista. Niinpä haastoin kaverini mukaan kalaprojektiin. Tänä vuonna joka kuussa valitsemme kuukauden kalan ja siitä sitten kokataan!

Okei, ensimmäinen kalakokkaus ei ihan täytä "oikea ja kotimainen" kriteerejä mutta olin mennyt myöskin uhoamaan että ekana teen itse kalapuikkoja ja kun kerran uhotaan niin sitten tehdään! Nämä valmistuivat Sillä Sipulin ja Pippurimyllyn reseptien pohjalta, lisäsin kuorrutteeseen vielä parmesania, mmm. Oli kyllä tosi hyviä (myös kaverin mielestä) ja kukkakaalimuusi myös!

Kalapuikot

1 pkt (400g) pakasteseitä
1-2 kananmunaa
vehnäjauhoja
korppujauhoja
raastettua parmesania
suolaa, pippuria
tarjoiluun sitruunaa

Leikkaa kohmeinen kala puikoiksi. Kuorruta siten että pyörittele puikkoa ensin vehnäjauhoissa, sitten kananmunassa ja lopuksi seoksessa jossa on korppujauhoja, mausteita ja parmesania. Paista pannulla rapsakoiksi ja tarjoile sitruunalohkon kanssa.

Kukkakaalimuusi

2-3 pientä kukkakaalia
loraus maitoa
suolaa, pippuria
raastettua parmesania
tilliä

Pilko pestyt kukkakaalit ja keitä kypsiksi. Kaada keitinvesi pois ja lisää pieni loraus maitoa. Mausta suolalla ja pippurilla (muskottipähkinä kuulemma sopisi myös) ja survo muusiksi. Lisää lopuksi raastettua parmesania ja sekoita. Tarjoile tillihatun kanssa!

Jälkkärinä nautiskeltiin vaniljajäätelöä kurpitsaöljyn ja kurpitsansiementen kanssa, kiitokset Ekille vinkkauksesta ja joululahjana saadusta öljystä, oli ihan törkeän hyvää!

8 kommenttia:

  1. Entisenä kalapuikkojen suurkuluttajana luulin jo saaneeni niistä terpeekseni, mutta niin se vaan herahti vesi kielelle vieläkin. Hyvältä kuulostaa omatekoset puikot.

    t. kalapuikkomies

    VastaaPoista
  2. gourmet-puikkoja, vau! tuota jäätelöannosta haluaisin kyllä maistella. onkohan kurpitsaöljyissä paljon laatueroja, vai voiko kaupasta napata mukaan ensimmäisen vastaantulevan?

    VastaaPoista
  3. Kalapuikkomies, kyllä omatekoiset oli ihan eri maata!

    Ja Ellu, en oikein tiedä kurpitsaöljyjen eroista mutta Eki sanoi että oli ostanut kaupasta (S-market tai Valintatalo) ja ei ollut yhtä maistuvaa kuin Itävallasta tuotu.

    Mutta suosittelen öljyn ostoa kuitenkin, se on aivan loistavaa salaattien kastikkeena ja siis mahottoman hyvää jäätelön kanssa, enpä olis uskonut!

    VastaaPoista
  4. Juu, näin oli, ei ollut S-marketin ölju yhtä hyvää kuin tuo Itävallasta tuotu vaikka sekin oli kyllä Itävallassa tehtyä. Mutta suosittelen silti kokeilemaan, ei se ollut huonoa sekään!

    VastaaPoista
  5. Kuukauden kala -aate kuulostaa mainiolta! Minä kyllä kokkailen kalasta paljonkin, mutta valitettavasti eniten juuri niitä uhanalaisia lajeja.. Kotimaista suosisi niin mielellään, jos kilohinta ei olisi niin armottoman kova. Mutta tarjousten perässä on kiva kipitellä :)

    Hyvältä näyttää muuten sinunkin kalapuikkosi! Parmesaani on varmasti herkullinen lisäys näihin.

    VastaaPoista
  6. Sanna, joo mä oon huomannut! Blogistasi löytyy paljon houkuttelevia kalareseptejä! Ja tosiaan, hinta saattaa olla kotimaisella tarjonnalla välillä aika kova.
    Huomasin muuten just että osoitteessa www.prokala.fi löytyy kausikalenteri eli mitä kalaa on tuoreena tarjolla milloinkin ja vinkkejä mitä niistä voi tehdä. Jesjes.

    VastaaPoista
  7. Kalapuikot näyttää törkeän hyviltä ja kiitti Pro Kala -linkistä! Täältä muuten löytyy WWF:n opas ympäristöystävällisempien kalaostosten tekemiseen, ellet ole jo tutustunut: http://www.wwf.fi/tiedotus/tiedotteet/tiedotteet_2009/uusi_kalaopas_ohjaa.html

    Me tehdään yksi kalaruoka viikossa ja lounaalla yritän myös löytyy vähintään kerran viikossa kalavaihtoehdon. Yleensä lykätään kala vain uuniin ja pannulle, suolalla, mustaippurilla ja sitruunalla maustettuna. Tonnikala, norjanlohi ja eksoottiset ulkomaiset ovat pannassa, mieluummin ostan haukea, ahventa, seitiä, kuhaa ja vaikka siikaa tai kirjolohta jos valikoima on surkea.

    Tässä vielä linkkivinkki järkyttävän hyvän kalasopan äärelle: http://www.yhteishyva.fi/ruokamaailma/reseptit/keitot/fi_FI/aasialainen_kalakeitto/

    VastaaPoista
  8. Pisama, kiitos vaan itsellesi hyvistä linkeistä! Kaikki tieto on tervetullutta koska lähtötaso kalatietoudessa aika nollilla. Ja tosiaan, tuohon kerran viikossa syöntiin yritän mäkin nyt päästä.

    VastaaPoista