tiistai 5. maaliskuuta 2013

Terveiset Vietnamista!


Tuolta kevätkääryleiden luvatusta maasta. Päädyin myös kokkauskurssille, jossa opettelin kevätkääryleiden saloja, mutta siitä lisää myöhemmin.

En ole ensimmäinen Herkun ja Koukun tyttäristä, joka tuonne päin maailmaa päätyy, kolme vuotta sitten Heta ja Eki tutustuivat vietnamilaiseen keittiöön pohjoisessa, Hanoissa. Minä puolestani suuntasin etelään, Saigoniin eli Ho Chi Minh Cityyn.


Kaupungissa asuu saman verran porukkaa kuin koko Suomessa. Puheet skoottereiden määrästä eivät olleet liioiteltuja. Jotkut toimivat myös myyntikojuina, kuten tää hattarapyörä.


Matka kesti hieman reilut kaksi viikkoa, ja sinä aikana en nälkää nähnyt. Pieniä katukeittiöitä oli joka kulmassa ja kadulla. Yksinkertaisimmillaan se oli tällainen viritelmä. Toi nainen muuten aivasti noihin ruokiin kaksi sekuntia kuvan oton jälkeen.


 Vaikka hygieniapassia ei varmaan ihan jokaiselta löytynytkään, söin kaikissa mahdollisissa paikoissa. Parhaita olivat sellaiset, joissa sai itse valita merenelävänsä ja siinä ne sitten grillattiin. Vedin erilaisia simpukoita ja rapuja ihan tosi paljon.



  Ja sit oli näitä riisijauhoon tehtyjä lettuja, joissa oli suolaisia täytteitä (tuolla piileksii sieniä), makeissa versioissa oli käytetty kookosjauhoja.



Nää on puolestaan maissilettuja, mukana ituja ja rapuja. Soosi on kookoskermaa.


Vaikka Saigonissa riitti syötävää, päädyin Vietnamin ja Kambodzan välissä olevalle saarelle, Phu Quocille. Joo, se oli just sellainen paratiisisaari. Ei ketään missään.


Siellä päädyin elämäni ekaa kertaa snorklaamaan. Ja samalla reissulla tuli eteen tilaisuus maistaa merisiiliä. Tuo setä ne perkasi.


Ja tässä se sitten matkaa mun suuhun. Maistui mereltä ja joltain kiinteältä asialta. Chilikastike, soija ja paahdetut maapähkinät (yleinen lisukeyhdistelmä mereneläville Vietnamissa) helpottivat.


Saaren jälkeen seuraava etappi oli Mekong-joen suistossa sijaitseva kaupunki Can Tho. Iso kaupunki, mutta huikeinta siellä oli se joki.


Ja joen varressa oleva asumukset.



Ja keskellä jokea oleva kelluva tori.






Suiston jälkeen palasin taas Saigonin vilinään. Näitä kuvia on miljoona mutta yksi vinkki vielä loppuun.

Mondossa oli juttu Ho Chi Minhin parhaista ravintoloista ja paikkaa nimeltä Cuc Gach Quan kehuttiin eniten. Ei turhaan. Huikean hieno paikka, jänniä sisustusturatkaisuja koko sokkeloinen talo täynnä. Kuvat ei tee niille oikeutta. Mutta sen sanon että tuollaista tofua en ole koskaan saanut, päältä rapea, sisältä valuva. Huh uh.



Ja muutenkin huh uh. Teki ison vaikutuksen Vietnam. Ruoka, ihmiset, ilmasto ja hinnat. Kaikki hyvää. Just ja just malttoi tulla takaisin.



14 kommenttia:

  1. Mmmmmahtava matkakertomus. Ja lääh, mitä kuvia. Kiitos tästä!

    VastaaPoista
  2. Vau, mikä fiilis noissa kuvissa! Takuulla upea reissu!

    -Sanski-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teki kyllä ison vaikutuksen. Pitää päästä uudestaan. Niin paljon jäi vielä näkemättä. Ja syömättä.

      Poista
  3. Upeita kuvia ja varmaan jäi hienoja muistoja! Mitä kevätkääryleiden täytteenä oli?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Teen kevätkääryleistä ihan oman postauksen vielä, mutta usein riisinuudelia ja kasviksia, joskus myös sieniä ja halutessaan löytyi myös katkarapu-versioita. Niin ja söin mä kyllä jonkun tofutäytteisenkin. Mutta tästä lisää heti pian kun saan kuvat ojennukseen!

      Poista
  4. odottelen jo innoissani mitä makuja te sieltä saatte mukaan tuliaiseksi poimittua omaan keittiöönne ja kokkaukseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Viitaten edelliseen vastaukseen, tästäkin tulossa lisää piakkoin!

      Poista
  5. Kade kade,Vietnam onkin sellainen paikka minne olen aina halunnut matkustaa.
    Ihania herkkukuvia ja muitakin kuvia:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama, oli ollut pitkään haavelistalla (joka on muuten aika pitkä lista, heh), ja vastasi kyllä kaikkia odotuksia!

      Poista
  6. Näin viime yönä unta tästä teidän Vietnam-reissusta. Ja nyt kun näin postauksen niin täytyy sanoa että vielä paremmalta näytti, etenkin ruoat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, mahtavaa! Ja siis mä olin just unissani siellä päin, erikoista! Yritettiin istuttaa jotain marjapuskaa :)

      Poista
  7. Todella hienoja fiiliskuvia! Aikamoinen ruokaseikkailu - tekis kyllä niin hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Seikkailu tekee aina hyvää :) Oli se sitten lähellä tai kaukana.

      Poista