maanantai 21. joulukuuta 2009

Joulukalenterin luukku 21

Viime viikonloppuna sain ilokseni lapsuudenystäväni meille kylään viettämään pikkujouluja ja vähän synttäreitäkin. Näiden juhlien teemaksi valittiin Venäjä. Tarjolla oli tietenkin venäläishenkisiä ruokia ja juomia. Lisäksi kuunneltiin venäläistä musiikkia vaikka talon isäntä yrittikin tätä vastaan protestoida.


Alkupalaksi oli tarjolla borssikeittoa + päälle smetanaa, suolakurkkua ja pekonia, sekä kaalipiirakkaa.


Pääruoan valmistuksesta vastasi urhoollinen J-mies, joka seisoi tunnin hellan äärellä jotta sai paistettua 10-henkiselle seurueellemme tarpeeksi blinejä. Niiden lisukkeeksi oli tarjolla mätiä, sillikaviaaria, haudutettua kaalia, paistettuja sieniä, smetanaa ja punasipuli-silppua.

Jälkkärinä juotiin venäläistä mustaa teetä, joka makeutettiin sokerin sijasta vadelmahillolla. (Kyllä, luit oikein!) Kaverini sisko oli venäjällä vaihtarina ja kertoi tämän olleen siellä yleinen tapa. Ja ei se yhtään hassummalta maistunut. Teen seuraksi oli sitruslottaa joka ehti hujahtaa juhlaseurueen vatsoihin ennenkuin muistin ottaa kuvan, voi ei! Mutta hyvää ja raikasta se oli. Sitruslotta on myös hauskan näköinen pöydässä, sellainen puolikas kuula joka on päällystetty hedelmäsiivuilla.


Sunnuntaina me tehtiin vielä samalla porukalla retki Pernajaan, Malmgårdin kartanon joulumarkkinoille, jossa paikalliset tuottajat myivät tuotteitaan. Me ostettiin pukinkonttiin mm. Malmgårdin olutta, marinoituja valkosipulinkynsiä, chili-ja valkosipulikurkkusalaattia, leivonnaisia sekä karpalonamuja.


Tässä vielä "venäläisen illan" reseptejä:

Juustoinen borssikeitto

(aika monelle hengelle, varaa iso kattila)

8 punajuurta
2-3 sipulia
4 valkosipulin kynttä
1 purjo
4-5 porkkanaa
3-4 litraa laimeaa kasvislientä
punaviinietikkaa
4-5 laakerinlehteä
timjamia
suolaa
kokonaisia mustapippureita (varovasti)
sokeria
200 g tuorejuustoa, naturell
öljyä
voi myös laittaa esim. juuriselleriä tai punakaalia

Kuori vihannekset ja juurekset ja suikaloi ne. Kuullota suikaleita isossa kattilassa öljyn kera kunnes ne hieman pehmenevät. Lisää neste sekä kaikki mausteet ja anna kiehua miedolla lämmöllä 25-35 minuuttia. Lisää joukkoon tuorejuusto ja sekoita tasaiseksi. Koriste valmis keitto tuoreilla yrteillä, tarjoile esim smetanan, suolakurkin tai paistetun pekonin kanssa.

Blinit
(noin 25 paksuhkoa bliniä)

0,5 l maitoa
25 g hiivaa
2 keltuaista
1 rkl voisulaa tai 2 ½ rkl ranskankermaa
1 tl suolaa
3-4 dl tattarijauhoja
1 dl vehnä- tai maissijauhoja
2 valkuaista
(1-2 rkl kirkasta viinaa)
voita paistamiseen

Varaa esille kaikki tarvittavat aineet.
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää muut aineet lukuun ottamatta munanvalkuaisia ja alkoholia. Sekoita taikina tasaiseksi ja peitä astia liinalla. Anna taikinan levätä huoneenlämmössä noin kahden tunnin ajan.
Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi ja sekoita vaahto taikinaan. Lisää halutessasi alkoholi.
Paista blini- tai ohukaispannulla mieltymyksesi mukaan joko paksuja kuohkeita tai ohuita pitsireunaisia blinejä.

Sillikaviaari

6 annosta

2 sillifileetä
2 kovaksi keitettyä munaa
1 sipuli
Kastike
2 dl kermaviiliä
4 rkl hienonnettua tilliä
1 rkl sinappia
ripaus sokeria
ripaus valkopippuria

Huuhtele sillifileet ja valuta ne hyvin. Hienonna ne sipulin ja keitettyjen munien kanssa tasaiseksi. Sekoita kastikkeen aineet ja nostele sillitahnan kanssa sekaisin. Nosta jääkaappiin maustumaan muutamaksi tunniksi.

Sitruslotta
(8 annosta)
Valmistusaika: Vähintään vuorokausi
Vaikeusaste: Helppo

Vuokaan:
1 kpl greippiä
1 kpl verigreippiä
Hyytelö:
2,5 dl Flora vanillaa
3 kpl liivatelehteä
1 dl appelsiinimehua
1 kpl greippiä
1 kpl verigreippiä
2 rkl sokeri

Kuori greipit ja leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi. Vuoraa pyöreäpohjainen lasikulho (1,5 l) greippiviipaleilla. Vatkaa Flora Vanilla kuohkeaksi vaahdoksi. Liuota kylmässä vedessä pehmitetyt liivatelehdet kuumennettuun appelsiinimehuun. Lisää hieman jäähtynyt liivateseos Flora Vanilla vaahdon joukkoon. Lisää myös kuoritut ja kuutioidut greipit ja sokeri. Kaada seos greippiviipaleilla vuorattuun vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa mieluiten seuraavaan päivään. Kumoa sitruslotta varovasti tarjoiluvadille. Voit käyttää sitruslottaan myös appelsiineja tai muita sitrushedelmiä.

4 kommenttia:

  1. Aikamoisen mahtipontiset päivälliset teillä oli! Hienolta näyttää.

    Mekin söimme borssikeittoa viikonloppuna, ja ihan hilkulla olin tehdä siitä postauksen. No onneksi en saanut aikaiseksi :)

    VastaaPoista
  2. Oih! Eikös tämä ole se sama borssiresepti jota kerran Herkun ja Koukun Loviisan visiitillä maisteltiin? Mä ehdin testata kerran ennen kuin hävitin epähuomiossa ohjeen ja oli aivan ihanaa.

    VastaaPoista
  3. juu, ekin borssikeitto on kyllä parasta. ihanan näköisiä myös joulumyyjäiset ja -ostokset!

    VastaaPoista
  4. Juu, samaa borssia on, kiva että on maistunnu!

    VastaaPoista