keskiviikko 17. maaliskuuta 2010

Papusalaattia ja balsamico-sipulifocaccia

Palaanpa vielä hetkeksi viikonlopun juhlien tarjoiluihin. Focacciasta on muodostunut jo tapa mun juhlissa, se on niin kätevä ja helppo tapa saada tuoretta leipää isommalle porukalle. Papusalaatti on myöskin helppoa juhlaruokaa (voi tehdä päivää ennen), iso satsi syntyy pienellä vaivalla.

Papusalaatti (iso satsi)

500-600g kypsentämättömiä valko- ja/tai voipapuja
1 prk aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä (200/95g)
1 ruukku basilikaa
3 valkosipulinkynttä
loraus punaviinietikkaa
oliiviöljyä
suolaa
rucolaa

Huuhtele pavut ja laita likoamaan veteen yön yli. Vaihda vesi ja keitä 1-1,5 tuntia, tai kunnes ovat kypsiä. Laita tehosekoittimeen aurinkokuivatut tomaatit öljyineen, basilika, valkosipulinkynnet ja loraus punaviinietikkaa. Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää oliiviöljyä ja mausta suolalla, maista ja sekoita hieman jäähtyneiden papujen joukkoon. Anna marinoitua ainakin 3 tuntia. Lisää lopuksi rucolaa papujen sekaan ja sekoita.


Tää kuva ei ole kovin edustava kun luonnonvalo oli jo poistunut mutta siinä se nyt töröttää.


Siis focacciaa! Pohjan teen aina hyväksi havaitulla Hesarin reseptillä, idea balsamicossa hauduteltuista sipuleista leivän päälle löytyi Tofu For Two -blogista. (Tämä oli se juhlien ainoa ei-gluteeniton tarjonta, onneksi Hakaniemen hallin Keliapuodista löytyi jos jonkinlaista suolaista leivonnaista.) Suolaa olisi leipään saanut laittaa ihan reilusti, sinne se jotenkin hävisi, muuten oikein hyvää.

Balsamico-sipulifocaccia
Pohja:
Linkki tuossa yläpuolella

Täyte:
4 sipulia viipaloituna
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl balsamicoa
hyppyselliset suolaa ja sokeria
(pari kalamata-oliivia)
lisää oliiviöljyä
(meri)suolaa

Kuullota sipuleita oliiviöljyssä hiljalleen kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle balsamico, hieman suolaa ja sokeria ja paista suht miedolla lämmöllä 15-20 minuuttia kunnes sipulit ovat ihan pehmeitä ja balsamicon tummaksi värjäämiä. Anna jäähtyä hetki.
Kun taikina on kohonnut pellin päällä, painele siihen koloja ja hiero päälle oliiviöljyä, (meri)suolaa ja painele koloihin halutessasi muutama oliivi. Levitä paistetut sipulit päälle ja lisää vielä hieman oliiviöljyä (suihkepullo olis kätevä). Anna leivän kohota vielä puolisen tuntia ja paista 225 asteessa vartin verran.

4 kommenttia:

  1. Papusalaatti kuulostaa ihanalta,samoin focaccia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Vähän jäi harmittaa kun ei ollut merisuolaa, olis kruunannut focaccian. Mutta ens kerralla sitten!

    VastaaPoista
  3. justiin söin suklaata, jossa oli merisuolaa..ei ehkä ihan suosikkia tullu siitä. musta focaccia oli tositosi hyvää ilman suoloja. ja papuset myös!

    VastaaPoista
  4. Tuo papusalaatin marinadi voisi toimia myös tofulle, tuli vain mieleeni! Mutta aion testata sen myös pavulle, kuulostaa niin herkulliselta. Kiitos vinkistä ;)

    VastaaPoista