keskiviikko 10. maaliskuuta 2010

Ihana savuinen tofu-tomaattikeitto (ja outo savuhimo)

Mä olen savukoukussa. Vielä jokin aika sitten en edes pitänyt mistään savulta maistuvista jutuista koska mausta tuli aina mieleen liha. Mutta nyt, ihan hillitön himo savutofuun! Ja savupaprikamausteeseen ja savumanteleitakin tekee mieli. En tiedä mistä tämä kumpuaa mutta näissä tiloissa loihdin keiton joka vastasi savun himooni hyvin maukkaasti.

Savuinen tofu-tomaattikeitto

2 tlk kuorittuja tomaatteja
1 pkt kylmäsavutofua
1 punainen paprika
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 aurinkokuivattua tomaattia (öljyssä)
vettä
1 kasvisliemikuutio
1 tl savupaprikajauhetta
1 tl timjamia
1,5 tl sokeria
1 rkl punaviinietikkaa
oliiviöljyä
suolaa, pippuria
persiljaa

Laita uuni kuumenemaan, asteita 225. Halkaise paprika ja poista siemenet. Laita leivinpaperille paprikan puolikkaat (kuori ylöspäin) sekä valkosipulinkynnet kuorineen. Paahda uunissa noin 25 minuuttia kunnes paprikan kuori on tummunut. Anna paprikan jäähtyä hetki folion alla ja poista mustunut kuori juoksevan veden alla. Irroita kuoret myös valkosipulinkynsistä.

Sillä välin kun paprika paahtuu, lorauta kattilan pohjalle oliiviöljyä ja kuullota silputtua sipulia melko miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia. Hidas kuullottaminen kuulemma parantaa makua. Lisää kattilaan kuoritut tomaatit, täytä toinen purkki vedellä ja lisää vesi joukkoon. Lisää myös kasvisliemikuutio ja loput mausteet (paitsi suola ja persilja). Hauduta kannen alla n. 20 minuuttia. Lisää keittoon paahdettu paprika ja valkosipulinkynnet sekä aurinkokuivatut tomaatit.

Soseuta keitto sauvasekoittimella, maista ja lisää suolaa halutessasi. Savutofu kruunaa keiton. Tofun voi paloitella ja paahtaa kuutiot pannulla. Tää oli mun alkuperäinen suunnitelma mutta sitten alkoi laiskottaa ja vaan murensin tofun, sekoitin joukkoon persiljaa ja lisäsin keiton päälle. Mmm.

5 kommenttia:

  1. Oijoi, vaikuttaapa liki täydelliseltä sopalta! Voisi kyllä joku päivä pistää oikein ranttaliksi ja ostaa pitkästäpitkästä aikaa tuota kylmäsavutofua - se on herkkua, mutta jotenkin aina sitä vaan ajautuu halpojen etnotofujen äärelle..

    (sanavahvistuksena on osuvasti 'soppenj' :)

    VastaaPoista
  2. Hyvää varmasti! Mutta vinkki: jos tykkäät siitä savun mausta, älä kuori paprikoita veden alla, vie paahtuneista makua. Trust me. (olethan nähnyt jo mun bloggauksen paprikadipistä, jossa on myös savun makua?)

    VastaaPoista
  3. Sanna, joo ranttaliks vaan! :)

    Maiku, okei, kiitos vinkistä! Mä itseasiassa tein niin että survaisin paprikan kokonaan keittoon kun ei se kaasu-uunissa ota mustuakseen. Ja aivan ihanan kuuloinen tuo sun dippi!

    Ja niin, just tulin Punnitse&Säästä:stä, käteen jäi säkillinen savumaustettuja cashewpähkinöitä eli himo vaan jatkuu!

    VastaaPoista
  4. :D Kuulosti todella hyvältä. Savupaprikaa tulee käytettyä paljon kokatessa, mutta itse olen eniten koukussa savuoluisiin, varsinkin Schlenkerlan sellaisiin, ovat vieläpä vegaanisia ja löytyvät useimmista alkoista ;) Ruokajuomana mitä parhain.

    VastaaPoista
  5. Rossi, kiitos vinkistä! Mahtavaa, tässähän voisi kyhäillä ihan täyden ateriakokonaisuuden savun kanssa. Jälkkäriin tosin ei taida sopia. Tai noh, onhan noita savujuustoja..

    VastaaPoista