maanantai 8. maaliskuuta 2010

Tallimestarin kiisseli ja huutava pakastin

Mun pakastin pitää välillä öisin tosi omituisia ääniä. Ajattelin että ehkä ulina hiljenee jos vähän tyhjennän sen sisältöä. Kesän marjavarasto pakkasessa on kuin aarrearkku jota varjelen, jos kesä ei enää ikinä tuukkaan niin onpahan jotain muistoja. Mutta viimepäivien aurinko ja keväisyys on antanut toivoa tulevasta sen verran että uskalsin käydä vaikeroivan pakastimeni kimppuun, kohti karviaisia. Maku-lehden sivuilta löytyi monenlaisia ideoita karviaisten hyödyntämiseen, päädyin Tallimestarin kiisseliin jota aavistuksen muokkailin (en esim jaksanut siivilöidä marjoja), kyllä, pidin.


Tallimestarin kiisseli
1 l vettä
1/2 l karviaisia
2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1/2 dl vettä
1 tl vaniljasokeria (laitoin vaniljauutetta)

Väliin ja päälle
3 dl raastettua hapanleipää (mulla oli vaaleaa)
2 rkl margariinia
1/2 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta (ei löytynyt kaapista niin laitoin kanelia)

Soseuta karviaiset. Kiehauta vesi, sokeri ja puolet soseesta. Liuota perunajauhot kylmään veteen. Ota kattila liedeltä ja kaada perunajauhoseos ohuena nauhana liemeen koko ajan sekoittaen. Pane kattila takaisin liedelle ja anna pulpahtaa muutaman kerran. Lisää loppu sose ja nosta kiisseli jäähtymään ja mausta vaniljasokerilla.

Kuumenna paistinpannulla rasva. Lisää mukaan ruisleipäraaste ja anna ruskistua kevyesti. Mausta seos sokerilla ja kaakaojauheella. Kaada kiisselistä puolet tarjoilumaljaan. Ripottele päälle reippaat puolet leipäseoksesta. Kaada päälle loput kiisselistä ja ripottele loppu leipäseos päälle. Toisella kerralla söin kiisseliä soijajugurtin kanssa, sopi erinomaisesti ja kermavaahto olis tietty myös hyvä kaveri.

7 kommenttia:

  1. Ja kiisseli on muuten aika veikeän makuista kaakao-ruisleivillä, eli kannattaa kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Okei, no nyt alkoi vähän harmittaa ettei ollut ruikkaria just kaapissa. Onneksi karviaisia vielä riittää!

    VastaaPoista
  3. Nuo kiisselin tilpehöörit kuulostaa jänniltä. Pitää testata!

    Äitini tekee ihan taivaallista karviaiskiisseliä varmaan hyvin samantapaisella reseptillä ilman leipäkoristuksia. Sen pinnalle laitetaan kermaa, mikä pehmentää kiisselin pirteää makua mukavasti.

    VastaaPoista
  4. Laura, totta, kerma, maito tai jugurtti on kyllä ihana kaveri karviaiskiisselille. Mutta voi noita tilpehöörejä laittaa senkin päälle :) Ja se on hyvä tapa päästä kuivahtaneesta leivästä eroon.

    VastaaPoista
  5. Vanha kunnon Tallimestari. Kuuluu sarjaan klassikko, jota en ole koskaan uskaltanut maistaa. Ehkä tästä rohkaistun.

    VastaaPoista
  6. Nyt vasta luin ajatuksella, täähän olikin erinomaisen jännittävä kiisseli. Kiinnostuin minäkin tilpehööreistä, kuulostaa hauskalta.

    VastaaPoista
  7. Mua jännittää myös Sannan mainitsemat kaakao-ruisleivät, mistä niissä on kyse?

    VastaaPoista