keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Moussakahkoa ja vehnästä

Rupesi tekemään mieli moussakaa. Ei sillä, että olisin ikinä maistanut semmoista alkuperäistä johon tulee lihaa ja perunoita ja kaikkea, mutta kuvittelen sen olevan suurta herkkua. Kaivelin netistä hieman erilaisia ohjeita, mutta en sitten varsinaisesti päätynyt seuraamaan mitään. Sen sijaan tein näppituntumalla yksinkertaistetun arkiversion kyseisestä ruoasta ja kyllä maistui! Eipä kai munakoisosta pahaa ruokaa voi tehdäkään. (Toisin kuin pinaatista, perunoista ja kikherneistä, joista yritin eilen muodostaa jonkinlaista sosekeittoa. Tuloksena oli hirvittävä tummanvihreä liisteri. Säästän teidät tarkemmalta raportilta.)

Liian myöhään tajusin, että reseptin puuttuessa unohdin sitten koko ruokalajista valkokastikkeen, vaikka maidot oli sitä varten kaupasta kannettu. Ei tätä hyvällä tahdollakaan taida voida moussakaksi kutsua, mutta jotain sinne päin. Onpahan hyvä syy tehdä oikeampi versio heti kohtapuoliin, ja sitten vaikka niitä perunoitakin mukaan.


Moussakahko

Tomaattikastike:
2 sipulia
1,5-2 dl soijarouhetta
1 prk tomaattimurskaa
3 rkl tomaattipyrettä
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
1 tl kanelia
1 tl chiliä
0,5 tl korianteria
0,5 tl jeeraa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl valkopippuria
suolaa
mustapippuria
nippu tuoretta oreganoa
vettä

Lisäksi:
2 munakoisoa
suolaa

Viipaloi munakoisot pitkittäissuunnassa noin 1 cm viipaleiksi ja ripottele suolaa viipaleiden molemmille puolille. Anna hikoilla vartin verran, kuivaa sitten talouspaperilla.

Valmista tomaattikastike. Kuumenna öljy kattilassa ja paista kuivattuja mausteita siinä hetki. Lisää sipuli ja valkosipuli ja freesaa kuultaviksi. Lisää kuiva soijarouhe ja paista sitä muutama minuutti sipulien kanssa. Lisää tomaattimurska ja -pyre sekä muutama desi vettä. Anna hautua vähintään 15 min. Lisäile vettä tarpeen mukaan ja lorauta mukaan myös punaviiniä, mikäli käden ulottuvilla sattuu olemaan.

Kokoa vuokaan vuorotellen munakoisoviipaleita ja kastiketta. Lorauttele päälle oliiviöljyä. Paista uunissa 200 asteessa kunnes munakoisot ovat pehmeitä, noin tunnin verran. (Paistoaika oletettavasti lyhenee, jos paahdat/paistat munakoisoviipaleet itkettämisen jälkeen ennen uuniin laittamista.)

Leipaisin myös leivän kun uuni kerran oli lämmin. Tein tavallisen vehnä-speltti taikinan 2,5 desiin nestettä ja heittelin mukaan rusinoita, kuivattuja aprikooseja ja parapähkinöitä. Ihmettelen vaan, että miksi en leivo leipää useammin? Niiin hyvää ja sitten lopulta nopeaakin.

2 kommenttia:

  1. Jes, mä en ole valkokastikkeen ystävä joten tää olis just hyvä mulle! Ja kappas, jääkaapissa on punaviinin jämät joten munakoiso-ostoksille sitten vaan.
    Hehee, keittokin kuulosti mielenkiintoiselta!

    VastaaPoista
  2. jos et valkokastiketta halua, niin kerrosten väliin voisi heitellä hieman vaikka kaurakermaa, sopisi varmasti hyvin! ja se keitto, tavallaan mielenkiintoista joo, mutta en kyllä voisi suositella kenellekään...

    VastaaPoista