torstai 16. joulukuuta 2010

Joulukalenterin luukku 16


Juhlittiin työkaverin synttäreitä ja olin luvannut kehitellä jotain gluteenitonta, jouluisaa herkkua. Näistä ensimmäinen syntyi Edustuskeittiö-keittokirjan opastuksella. Katsoin ohjetta ja mietin että voiko tämä oikeasti pitää paikkansa. Piti se ja pallerot olivat todella suussa sulavia!

Taivaallisen ihanat kookospallot

1 munanvalkuainen
2 dl tomusokeria
200g kookoshiutaleita + hiukan pinnalle

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja ja jätä pieni erä kookoshiutaleita pinnan koristeluun. Pyörittele kosteiden käsien välissä palloja ja kierittele ne kookoshiutaleissa. Kannattaa tehdä suupalan kokoisia, pallot hieman murenevat jos yrittää syödä useammalla. Käsittämättömän simppeli ja hyvä jälkkäri!

Pahvinen Rauli Badding Somerjokikin olis halunnu.



Toiseksi herkuksi päätin tehdä luumurahkaa joka sai todella suuren suosion työporukan kesken. Salaisuutena tässä on kanelissa pyöritellyt taatelipalat. Syntyivät muuten ihan vahingossa sillä kokosin rahkan vasta työpaikalla, pakkasin ainekset kotona eri kippoihin mutta kanelin laitoin taateleiden sekaan matkan ajaksi. Tahmeat taatelipalat olivatkin imaisseet kanelin ja olivat vieläpä kauniita ja niin maukkaita. Voisi hyödyntää muissakin jälkkäreissä!



Kanelinen luumu-taatelirahka (iso annos)

500g maitorahkaa
4 dl kuohukermaa
1 prk luumumarmeladia
250g kuivattuja taateleita
kanelia
(koristeluun kookoshiutaleita ja pipareita)

Pilko taatelit ja pyörittele ne kanelissa. Vatkaa kerma ja sekoita rahkan kanssa. Lisää joukkoon marmeladi sekä kaneliset taatelipalat (jätä osa koristeluun). Anna seistä kaapissa tunnin verran niin maut ehtii muhia. Koristele taatelipaloilla, kookoshiutaleilla ja (gluteenittomilla) pipareilla. Todella simppeli ja maistuva tämäkin!

Synttärisankari sai myös tupsupipon ja oli hyvin ilahtunut.

7 kommenttia:

  1. kookospallot, voi kuola. en taida pystyä olemaan töissä koko päivää. ihanan näköisiä!

    VastaaPoista
  2. Ihanan näköiset kookospallot! Namskis!

    VastaaPoista
  3. Mmmm herkkuja! Ihanaa, kun joskus tulee vastaan jotain gluteenittomiakin herkkuja. Tämä juttu pitää laittaa korvan taakse.

    VastaaPoista
  4. Suosittelen kyllä testaamaan kookospalloja! Mä en siis voinut uskoa että ne pysyisi kasassa mutta niin vaan kävi ja tosiaan, sulavat suuhun! Kirjassa oli myös vinkki että voisi lisätä tipan tai pari piparminttua mukaan. Ja siitä mahtava että raaka-aineet löytyy usein kaapista jos pitää taikoa jotain yllärivieraille.

    Ja Tiina, gluteenittomista jälkiruoista (lähipiiristä löytyy useampikin keliaakikko), helpoin valinta on mun mielestä just erilaiset rahkat, jäädykkeet ja jäätelöannokset, ei tarvitse mitään erikoisjauhoja tms.

    Ja kaurahiutaleethan sopii monelle keliaakikolle niin uunissa paahdetut hedelmät ja kauramurua päälle sekä jätskiä, ah!

    VastaaPoista
  5. Voi lääh noita kookospalloja! Vaikuttaa just niin simppeliltä, etten ehkä peräti minäkään onnistuisi mokaamaan niitä. PAKKO ehtiä tehdä noita ennen joulua.

    VastaaPoista
  6. Ihanan näköisiä nuo kookospallot ja vielä gluteenittomia! Kyselisin kuitenkin, että voisko tomusokerin korvata jollain terveellisemmällä, vai menekö siinä koko idea?

    VastaaPoista
  7. Hmm... Manteli- tai kookosjauhe imaisee kyllä hyvin nestettä ja voisi pitää koossa mutta en uskalla luvata!

    VastaaPoista