perjantai 1. tammikuuta 2010

Uuden vuoden perunamenu!

Vuosi vaihtui Loviisassa Ekin luona hilpeissä tunnelmissa ja mainion peruna-teema-aterian merkeissä. Kaikki sai alkunsa siitä kun löysin Pirkasta perunaleivosten ohjeen. Niitähän piti testata ja ympärille syntyi kaikenlaista muutakin potuista.

Uuteen vuoteen kai kuuluu perunasalaatti (vai onko se vappu), noh, päädyimme vihersalaattiin johon Eki marinoi keitettyjä perunoita marinoitujen papujen ohjeella ja lisäksi salaattiin tuli oliiveja, tomaattia, avokadoa ja kastikkeeksi ihanaa kurpitsaöljyä.


Salaatin kanssa tarjolla oli tuhtia papupiirakkaa joka pääsi mukaan koska piirakkapohjaan käytettiin yksi pottu, Eki kertonee tästä lisää myöhemmin. Mä löysin Kasvis -nimisestä keittokirjasta perunakrokettien ohjeen johon kehittelin paprika-cashewdipin kaveriksi. Ah, molemmista tuli heti mun uusia lemppareita!


Perunakroketit

6 isoa perunaa
2 dl vehnäjauhoja
yrttejä (meillä ruukku korianteria)
1-2 rkl suolaa
öljyä

Keitä perunat kypsiksi ja anna jäähtyä. Muussaa perunat ja lisää jauhot, suola ja yrtit. Pyörittele palluroiksi ja paista pannulla öljyssä kauniin värisiksi. Tarjoa lämpiminä tai viileinä, meistä oli ehkä jopa parempia kun olivat jäähtyneet.


Paprika-cashewdippi

2 punaista paprikaa
100g cashewpähkinöitä
1 prk kermaviiliä
1 rkl makeaa (mutta tujua) chilikastiketta
suolaa

Halkaise paprikat ja poista siemenet. Paahda uunissa (250 astetta, noin 20 minuuttia) kunnes kuoret ovat mustuneet. Peitä foliolla ja anna levätä vartin verran. Poista folio ja kuori mustuneet kuoret pois. Muhenna sauvasekoittimella pähkinät ja kuoritut paprikat. Sekoita kermaviilin kanssa ja mausta.

Ja sitten ne perunaleivokset joista kaikki sai alkunsa. Hieman oltiin pettyneitä että taikinaan ei tullut perunaa (oltiin luultu niin) mutta pettymys unohtui voin, sokerin, suklaan, hillon ja konjakin muodostaman liiton äärellä, ihan järjettömän hyviä!

Perunaleivokset (16 kpl)

100 g sokerikakkua tai kääretorttupohjaa
120g taloussuklaata
100g voita
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 dl vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
2 rkl rommia tai konjakkia

koristeeksi suklaaströsseleitä (meillä oli suklaarouhetta ja tomusokeria)

Sulata suklaa mikrossa. Sulata myös voi. Hienonna kääretorttulevy/sokerikakku monitoimikoneessa ja lisää suklaa ja voi joukkoon. Pyöräytä koneella muutama kierros ja lisää kaakao, hillo, tomusokeri ja konjakki. Sekoita tasaiseksi massaksi ja anna jähmettyä jääkaapissa.

Jaa taikina 16 osaan ja pyörittele soikeiksi leivoksiksi. Kieritä suklaaströsselissä ja nosta paperivuokiin tai tarjoiluastiaan. Paina veitsellä kolme viiltoa pintaan ja anna vetäytyä jääkaapissa ennen tarjoilua.

Hyvää ja maukasta uutta vuotta!

5 kommenttia:

  1. ompas mainio teema. perunakroketit jäivät kummittelemaan mielen pohjalle. sulta on ennenkin saatu hyviä pallero-ohjeita, joten täytyypi kokeilla.

    toivottelin tuolla edellä jo yhdessä, mutta tässä myös erikseen: Oikein ihanaa kuluvaa vuotta 2010!

    VastaaPoista
  2. Kiitos samoin! Joo mä kyllä tykkään kaikenlaisista palleroista ja pyöryköistä, niiden pyörittelyssä on jotain terapeuttista :)
    Tein muuten uusia tunnisteita tänne meitin blogiin ja yksi niistä on just pihvit ja pyörykät. Pyörittelemään vaan!

    VastaaPoista
  3. Perunaleivokset on huippuja! Oon katsellut hyvää reseptiä aina välillä netistä, mutta en ole vielä päässyt testivaiheeseen. Teidän resepti kuulostaa hyvältä, nannaa!

    VastaaPoista
  4. näihin pileisiin olisin halunnut osallistua! huippuruoat.

    VastaaPoista
  5. Erityismainintana on pakko hehkuttaa tuota Jytiksen dippiä, se oli ihan parasta!
    Ja seuraavana päivänä syötiin perunaleivoksia vanilijajäätelön kanssa ja täytyy sanoa että ne olivat tosi hyvä pari.

    VastaaPoista