perjantai 10. huhtikuuta 2009

Piirastorstain menu

Pääsiäisperinteitä mukaillen meillä vietettiin eilen piirastorstaita. Kaikki kunnia kuuluu kyllä armaalle asuintoverille, joka taikoi pöytään pinaatti-fetapiirasta.

Ohje on Tuija Ruuskan Kasviskeittiö-kirjasta, jota olen varmasti ennenkin hehkuttanut. Teen sen taas! Kirjassa on ihan älyttömän hyviä kasvisruokareseptejä moneen lähtöön! Jossain vaiheessa kirjan painos taisi olla loppu, mutta nyt olen nähnyt sitä taas kaupoissa, ainakin pehmeäkantisena versiona.



Ja tässä se täkein eli ohje:

Pinaatti-fetapiiras

Pohja:
1 keskikokoinen keitetty peruna raastettuna tai muhennettuna
100g margariinia
1 dl kaurahiutaleita
1½ dl venhäjauhoja
1½ dl graham- tai spelttijauhoja
½ dl vettä
ripaus suolaa

Pehmennä margariini huoneenlämmössä. Sekoita muut raaka-aineet rasvaan ja anna taikina levätä hetki. Painele taikina piirasvuokaan ja paista pohjaa 10 minuuttia 200-asteisessa uunissa ilman täytettä.

Täyte:
6 perunaa (meillä kokki käytti 4, kun perunat olivat niin isoja)
450 g pakastettua pinaattia
1 sipuli pilkottuna
2 rkl murskattua valkosipulia
2-3 rkl öljyä
2 tl jauhettua korianteria
1-2 tl suolaa
ripaus mustapippuria
3 rkl sitruunamehua
200 g viipaloitua fetaa

Päälle:
1-2 dl raastettua emmentalia

Keitä, kuori ja viipaloi perunat. Sulata pinaatti ja valuta siitä ylimääräinen neste pois. Pilko sipuli. Hauduta sipuleita ja korianteria muutamia minuutteja miedolla lämmöllä öljyssä. Lisää pinaatti ja hauduta vielä noin 5 minuuttia. Lisää sitruunamehu, suola ja pippuri. Lado puolet pinaatista piiraspohjalle ja lisää peruna- ja fetaviipaleet päälle. Lisää loput pinaatit päälle ja paista piirasta uunissa n. 20 min. Kuorruta juustoraasteella ja paista vielä 10-15 minuuttia.

Hyvää on! Suositellaan syötäväksi lämpimänä.

Lisää pääsiäisaiheisia ruokapostauksia saattaa hyvinkin olla tulossa viikonlopun aikana. Työ- ja muiden arkikiireiden takia kokkailu on jäänyt vähemmälle, joten nyt pitkillä vapailla tähän voisi olla jopa aikaakin. Tänään vietetään luonnollisesti pitkäpizzaperjantaita, huomenna meille on tulossa ruokavieraita. Vielä on hieman mietinnässä, että miten lankalauantai saataisiin samaan tapaan ruokaisaksi kuten piirastorstai ja pitkäpizzaperjantai.

1 kommentti:

  1. Nam! Tosi hyvältä näyttää! Ja lankalauantaista mulle tuli heti mieleen spagetti.

    Täällä pohjosessa ollaan herkuteltu mämmillä, maitopotuilla, rieskalla (en oo päässy vielä ite leipomaan) ja aivan tajuttomalla määrällä erilaisia leivonnaisia. Tänään oon jo syöny kääretorttua, kaurakeksiä, puolukkapiirakkaa, toscapiirakkaa, vanilijakiisseliä ja kookospullaa!!

    VastaaPoista