sunnuntai 7. kesäkuuta 2009

Rapapapaparperi


Raparperi se on hauska sana, ja hauska kasvi. Keväiseltä kasvimaalta sitä vaan alkaa pukkaamaan ilman sen kummempaa huolenpitoa, ja tällä hetkellä sato on parhaimmillaan - jopa siinä määrin, että ideat meinaa loppua, kun ei yhden hengen taloudessa ihan loputtomiin voi raparperiruokia keksiä.

No, raparperikiisseli (inkiväärillä tai mansikoilla maustettuna) on toki ikisuosikki, ja olen viihtynyt hyvin myös nami-nami -blogin raparperireseptien parissa. Testattuna on sekä supermehevät muffinssit että sovellettu keikaus-juustokakku, jossa raastetun omenan sijasta käytin raparperia. (Myös raparperi-kookoskakku näyttää makoisalta - haastan kookoskokkailijat testaamaan!) Juustokakussa käytettiin eestiläistä kohupiim-rahkaa, joka totta puhuen muistuttaa rakenteeltaan enemmän ricotta-tyyppistä juustoa, mutta niin vaan sitä rahka-nimikkeellä Suomessa myydään. Suosittelen tutustumaan muuten tuotteeseen, huippua kaikenlaisessa leivonnassa ja jälkiruoissa. Pääkaupunkiseudulta saa eestiläisistä ruokakaupoista maustamattomina, maustettuina ja eri rasvaprosenteilla.

Raparperi-juustokakku

500g kohupiim-rahkaa tai ricottaa
200 g ranskankermaa
1.5 dl jauhoja
1 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljaesanssia/-sokeria
1.5 tl kanelia
1 tl inkiväärijauhetta
4 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset erotettuna)

3-4 rapaperinvartta pilkottuna
voita/margariinia
sokeria (kourallinen)
kanelia, inkivääriä

Sekoita kuivat aineet yhdessä kulhossa ja rahka+ranskankerma toisessa kulhossa. Lisää kuivat aineet rahkaseokseen ja tämän jälkeen sekoita mukaan kananmunankeltuaiset. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lisää varovasti käännellen taikinaan.

Voitele reippaalla kädellä irtopohjavuoka, erityisesti vuoan pohjalle saa räiskiä voinokareita. Ripottele pohjalle sokeria ja mausteet sekä raparperit. Kaada juustokakkutaikina raparperien päälle ja paista 200 asteessa 45-50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja kumoa se tarjoiluastiaan niin, että raparperikerros tulee päällimmäiseksi. Kakun maku paranee makujen tasaantuessa, joten kannattaa valmistaa päivää ennen tarjoilua.

2 kommenttia:

  1. Oooooo!

    Haastan myös Raisun blogaamaan raparperijäädykkeestä, jota saimme maistella kerhossa tänään. Se oli i-ha-naa!

    Mulla ei oo omaa pihaa, parveketta eikä edes kasvimaata (kts. edellinen postaus), joten mä marssin torille raparperiostoksille. Teen ehkä kiisseliä, kompottia tai jotain muuta maukasta.

    Me like alkukesä ja raparperimeininki!

    VastaaPoista
  2. Ah ja nam!
    Pyrin vastaamaan haasteeseen sillä äiti soitteli että raparperia puskee ovista ja ikkunoista, lupasin saapua apuun. Katsotaan mitä syntyy, kookosyhdistelmä kuulostaa kyllä mahtavalta!

    VastaaPoista