lauantai 26. maaliskuuta 2011

Kosmoksessa

Päätettiin taannoin Herkun ja koukun pimujen kanssa testailla kerran kuussa erimoisia ravintoloita. Maaliskuussa valinta osui Kosmokseen, joka taisi olla kaikille ravintolan perinteikkyydestä huolimatta uusi tuttavuus.


Itse en oikein tiennyt mitä Kosmokselta odottaa, jotain suomalaisperinteikästä ruokaa ehkä lähinnä. Handepande tsekkasi ystävällisesti etukäteen vegaaniruoan saatavuuden, ja koko menu luvattiin toteuttaa ruokalistalta löytyvistä annoksista. (Googlatessa tuli vastaan Eläinoikeusfoorumin keskustelu josta kävi ilmi, että miltei samaa menua oli suositeltu vegaaneille jo vuonna 2003. Että perinteistä sikälikin.)


Aloitin sitten aterian vihrällä salaatilla. Ei mitään erikoista, paitsi että sekaan oli piilotettu kolme kalamata-oliivia.


Raisu ja Pau turvautuivat tomaattikeittoon jogurttipistoun kera. Yhdistelmä tuomittiin erittäin herkulliseksi, joskin suolaiseksi. Tarjoilijan kanssa keskusteltiin annosten suolaisuudesta pääruokien kohdalla, ja kuulemma ravintolan filosofiaan kuuluu käyttää suolaa "vanhan ajan malliin", eli runsaasti. (Varoitus: nautitun suolan määrän huomaa myös katsoessaan aamulla peiliin...)


Handepanden alkuruoka sisälsi salaattia ja katkarapuja, mutta ei kirvoittanut erityisiä ylistyssanoja.


Sen sijaan pääruoiksi valitut kalaruoat olivat erittäin kehuttuja ja siten myös ilmeisen suositeltavia. Seurueessa maisteltiin niin ikään muun muassa prässättyä vasikanposkea ja sienipihvejä, jotka olivat syöjien mukaan semmosta ihan ookoo -meininkiä.


Listalla oleva vegaaninen pääruoka on tulinen kasvispata pähkinöiden kera. Annos meinasi kyllä ihmetyttää kovasti: oli tulista (ja suolaista!), mutta sekalaisista kasviksista, pavuista, cashew-pähkinöistä, aurinkokuivatuista tomaateista ja riisistä koostuva mössö ei oikein vastannut käsitystäni tasokkaasta ravintola-annoksesta. Noh, tuli siitä sentään maha täyteen.


Jälkiruoan kohdalla useampikin yritti vastustaa valkosuklaakakkua ja passionsorbettia, mutta eihän siitä mitään tullut. Lautaset tyhjenivät, vaikka maha taisi yhdellä jos toisella pingottaa tässä vaiheessa jo aika lailla.

Vegaaninen jälkiruokavaihtoehto oli tyrnikeittoa ja samppanjasorbettia. Erittäin raikasta ja tyrnikästä - harmillista vain, että tyrni peitti aika lailla sorbetin maun.


Kaiken kaikkiaan Kosmoksesta jäi hieman valju olo. Hyvässä seurassa on tietenkin mukava viettää iltaa missä tahansa, mutta Kosmos ei tainnut tarjota mitään semmoista, jonka takia tarvitsisi uudestaan mennä. Paitsi ehkä ne kalaruoat. Mukana olleet tai Kosmoksessa muuten käyneet: hihkaiskaa, mikäli olette eri mieltä!

4 kommenttia:

 1. On oikeasti todellinen miinus, kun ravintolan etukäteen tilattu annos on luokkaa teen-ite-paremmin. Vielä suurempi miinus on silloin, jos ravintola tituleeraa itseään jotenkin hienoksi. Ja hupaisaksi tilanne menee silloin, jos jaksaa antaa keittiöön palautetta. Sydänjuuriaan myöten viherpiiperön palautteesta loukkaantunut henkilökunta on viihdyttävää seurattavaa.

  Vaikka taannoin HS haukkuikin helsinkiläiset kasvis/vegaaniravintolat hippipaikoiksi, niin aina mielummin menen sitten sinne Silvopleehen, jossa tiedän saavani rahoilleni vastinetta.

  VastaaPoista
 2. hahaa fanny, nyt taisi tulla kommentti kokemuksen syvällä äänellä :) mutta juu, silvoplee on kyllä aina mainio!

  VastaaPoista
 3. No sanotaanko nyt näin, että minut on mm. heitetty ulos eräästä ravintolasta argumentilla "kokit ei oikeen tykkää tommosista." Italialainen perheravintola, jossa minulle käytännössä kieltäydyttiin tekemästä ruokaa, koskien myös etukäteen tilausta.

  VastaaPoista
 4. Hyvä tietää ettei Kosmosta tarvi ottaa ainakaan listakärkeen, kun syömäilyjä suunittelee!

  VastaaPoista