keskiviikko 21. lokakuuta 2009

Kesäkurpitsaa ja salviaa


Olin uskonut kasvimaasatomme kupsahtaneen kaikessa hiljaisuudessa syksyn hallaöinä (krmh, en siis ole siellä viime aikoina juuri ehtinyt vierailemaan), mutta viime viikonloppuna penkeistä korjattiinkin vielä ihan kelpoa perunaa, kurpitsaa, sitruunatimjamia, minttua, oreganoa ja salviaa. (Kuvassa minttu kesäasussaan).

Salvia on jotenkin tähän asti karttanut keittiötäni ja on siis itselleni oikeastaan tämänvuotinen tuttavuus, mutta oikein miellyttävä sellainen. Voimakas maku on aika haastava, mutta kaverit vinkkasivat, että toimisi voin tai kesäkurpitsan kavereina, tai sitten vaikkapa uunijuuresten mausteena. No kesäkurpitsaa ja voita it is. Toimii!

IMG_3205

Kesäkurpitsaa ja salviaa (2:lle)

1-2 dl risottospelttiä, ohrasuurimoita tms.

50 g voita
2-3 valkosipulinkynttä
1 kesäkurpitsa (400 g) karkeasti raastettuna
vajaa kourallinen salvian lehtiä
suolaa
mustapippuria
parmesaania

Keitä jyvälisuke ohjeen mukaan. Tee sillä aikaa kesäkurpitsakastike: Sulata voi paistinpannulla ja kuullota valkosipulin kynsiä pari minuuttia. Lisää raastettu kesäkurpitsa ja jatka kuullottelua, kunnes kesäkurpitsaraasteesta alkaa irrota nestettä. Lisää suola ja pippuri sekä salvian lehdet ja kuullota edelleen pari minuuttia, kunnes nestettä on sopivasti haihtunut.

Sekoita lisuke kesäkurpitsakastikkeeseen. Lisää parmesaania maun mukaan.

5 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvältä! Jännää että vielä tähän aikaan vuodesta saa satoa,onkohan se merkki siitä lämpenemisestä...

    VastaaPoista
  2. Yaelian, syksy on kyllä ollut aika viileä, mutta salviat olivat kasvamassa harson alla ja muutkin yrtit vähän suojaisemmassa paikassa, ehkä siinä syy hyvään hallakestävyyteen? Minttua sitä paitsi ei tunnu muutenkaan tappavan mikään, se ryökäle leviää kasvimaalla kuin viimeistä päivää.

    VastaaPoista
  3. Hei Hande, luuletko että minttu siirtyisi maasta purkkiin talvehtimaan, tai siis osa? Joka tapauksessa, jos teillä on sitä laatua ylimääräistä, tänne kelpaisi kyllä!

    VastaaPoista
  4. Näyttää hyvältä! Heräsi oikein kiinnostus salviaa kohtaan, en itseasiassa muista sitä koskaan käyttäneeni. Joo, tätä pitää testata!

    VastaaPoista
  5. Maiku, taidettiin kiskoa minttuja irti siinä toivossa, että ensi vuonna niitä olisi vähän vähemmän, mutta kyllä sieltä purkkiin varmasti saa taimia. Käydäänpä joku ilta ekskursiolla!

    Jytis, salviat pataan vaan!

    VastaaPoista