sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Luovien istuinratkaisujen päivällinen


Kun on niin vanha, ettei enää jaksa riekkua baareissa aamun puolelle, mutta haluaa silti tavata ystäviä, kannattaa järjestää ruokajuhlat. Niin me tehtiin eilen.

Työnjako oli tämä: minä leivoin ja asuintoveri valmisti alkusalaatin ja pääruuan. Toimi. Ensimmäiset vieraat tulivat vahingossa tunnin etuajassa, joten heistä saatiin oiva apu loppumetreille.

Kaikille löytyi lopulta tuolikin, kun otettiin käyttöön sekä tietokone- että nojatuolit, yöpöytinä toimivat tuolit ja lankalaatikko.

Alkuruuaksi tarjottiin kookossarvia porkkana-oliivitäytteellä. Niitähän on tarjottu myös esim. täällä ja täällä ja itävaltalaista hapankaalisalaattia, jonka ohje löytyi kirjasta The Vegeterian Book.



Itävaltalainen hapankaalisalaatti
500 g hapankaalia valutettuna
2-3 omenaa kuorittuna ja viipaloituina
1 rkl sitruunamehua
1 sipuli, hienoksi silputtuna
2 porkkanaa raastettuna
1 vihreä paprika suikaloituna

Salaatinkastike (sovellettuna kirjan ohjeesta):
2 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl oliiviöljyä
4 rkl soijakermaa
suolaa ja mustapippuria
½ tl sokeria
1 tl luomuhunajaa
1 rkl valkoviiniä

Sekoita salaattiainekset keskenään. Valuta päälle kastiketta.

Pääruokana tarjoiltiin sienirisottoa, jonka ohje löytyi mistäs muualta kuin Ruokatorstaista. Ohjetta sitten sovellettiin yhdeksälle ruokailijalle sopivan kokoiseksi vegaaniruuaksi.



Sienirisotto:
5 keskikokoista sipulia
oliiviöljyä paistamiseen
3 litraa sieniä (kanttarelleja ja suppilovahveroita)
8 dl risottoriisiä
kasvislientä (Reformin kasvisliemijauheesta)
4 dl valkoviiniä
vajaa 2 litraa kiehuvaa vettä
6-7 rkl sinistä Keijua
noin 2 dl vegaanista parmesaanijuuston korviketta
suolaa ja mustapippuria

Silppua sienet. Kuori ja hienonna sipulit, kuullota ne öljyssä ja lisää sienet. Paista, kunnes sienistä irtoava neste on haihtunut. Lisää riisi ja sekoita parin minuutin ajan. Sekoita kasvisliemijauhe riisiin. Lisää viini ja anna imeytyä. Lisää vettä pieninä erinä, sekoita ja anna veden imeytyä riisiin.

Kypsennä kannen alla noin 10-15 minuuttia. Nosta kattila (pannu) liedeltä ja sekoita joukkoon margariini ja juustoraasste. Mausta ja viimeistele maku valkoviinillä. Tarjoa parmesaaniraasteen kera.

Jälkiruokana oli Jytiksen ystävällisesti tekemää puolukka-banaanikakkua (ohje tulossa) ja niitä puusteja.

Ruoka maistui ainakin isäntäväelle, toivottavasti myös vieraille!

3 kommenttia:

  1. No kyllä, oli hirmu hyvää, kiitos! Ja erityismaininta risotosta, sieniä kammoksuva seuralainenkin tykkäsi! (mahtavaa, tästä rohkaistuneena alan ujuttaa niitä ruokiin, hys)

    Ja lämmin korvapuusti, aijai, se kyllä toimii aina!!

    VastaaPoista
  2. Kiitos isäntäväelle, ruoka maistui, ja hapankaalista oli saatu kyllä oikein erityisen maukasta. Oli kivaa!

    VastaaPoista
  3. no todellakin maistui! se viimeinen pulla saattoi olla jo liioitteluakin, mutta kun ei malttanut lopettaa ajoissa. kiitos kokeille, kokatkaa taas pian uudestaan, kyllä myö syyään!

    VastaaPoista