keskiviikko 7. heinäkuuta 2010

Kesäinen meloni-retiisisalaatti

Kivisen kerrostalon 7. kerros on tässä vaiheessa vuotta niin kuuma pätsi, että tänne läkähtyy. Sisällä ei juuri tee mieli olla, saati kokkailla. Ainakin uunin käyttö on ihan pannassa hellejakson ajan.

Jotain (muuta kuin koko ajan mansikoita) on silti syötävä. Tällä kertaa apu löytyi Marianne Kiskolan Papu, porkkana ja hillopulla -kirjasta, jonka pariin palaan aina vaan uudestaan. Kiskolalla on monia muitakin hyviä keittokirjoja, mutta tästä on sukeutunut mun ehdoton lemppari.

En ollutkaan aiemmin kokeillut tätä raikasta meloni-retiisisalaattia, joten lopputulos oli iloinen yllätys. Maistui! Ja melonia en ollut koskaan hoksannut yhdistää retiisiin. Hyvin sopivat. Ohje alla tietyin sovelluksin (lähinnä sen takia mitä kokkaajan kaapista löytyi ja ei löytynyt).

Huom! Kirjassa ohje on nimeltään Minttuinen vesimelonisalaatti. Minttua ei lähikaupasta löytynyt, joten korvasin sen basilikalla. Uskon, että mintussa olisi ollut juuri se juju, vaikka hyvää oli näinkin.



Meloni-retiisisalaatti


½ kg vesimelonia
12 kpl retiisejä
Tuoretta basilikaa (oikeassa ohjeessa tässä siis minttua)
200 g fetajuustoa tai puoli pakettia marinoitua tofua
2 dl oliiveja (mulla oli vihreitä oliiveja, mutta kalamatat olis ehkä olleet parempia)

Kastike:
½ dl oliiviöljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa tai siirappia
2 tl rouhittua mustapippuria
1 rkl balsamiviinietikkaa
0,25 dl kuumaa vettä

Valmista ensin kastike: sekoita kaikki ainekset keskenään. Paloittele vesimeloni suupalan kokoiseksi. Viipaloi retiisit ohuiksi viipaleiksi. Silppua basilika. Paloittele fetajuusto. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

4 kommenttia:

  1. Anteeksi, halloumista uudelleen innostunut kommentoi.. Ensikosketukseni halloumiin oli nimenomaan jonkun vesimelonisalsan kera, johon tuli myös minttua.. Fetan sijasta tähän voisi koittaa myös grillattua/kookosöljyssä paistettua halloumijuustoa :) Meneekin ehkä kokeiluun.. Retiisiä kun olisi hyvä minunkin oppia syömään.

    VastaaPoista
  2. Mie olen kans kerrassaan mieltynyt Kiskolan kirjoihin ja tämä samainen Papu, porkkana ja hillopulla on niin ikään suosikkini. Kirjat on jotenkin hyvin sympaattisia ja ihanasti kuvitettuja. Nyt taidankin hakea sen pitkästä aikaa hyllystä ja lueskella vähän iltasaduksi.
    Yleensä en syö melonia, se ei jotenkin niin älyttömästi sytytä meikäläistä, mutta näin kesällä sesongin aikana on arbuusikin niiiiiiin hyvää, että.. Viime aikoina olen usein pyöräyttänyt salaattia juurikin melonista ja retiiseistä, joiden lisäksi laitan varhaiskaalta, ruohosipulia ja kurkkua sekä hyvän vinegretin (vaikka saksanpähkinäöljystä) mukaan. Nam!

    VastaaPoista
  3. Kermaperse: Juu se minttu taitais olla tässä ehdoton. Ens kerralla kun kokeilen, laitan ehdottomasti. Ja halloumijuusto on ollut mun suuri rakkaus, mutta nyt on alkanut ihmeesti tökkiä... Ehkä yliannostus? Joka tapauksessa kannattaa kokeilla, kuulostaa maukkaalta. Ja kookosöljy, oijojoi!

    Helmi: Niin onkin symppis kirja! Mäkin selailen keittokirjoja usein iltalukemiseksi, mikä on poikakaverin mielestä älyttömintä ikinä. Mutta kivaa kuulla, et muillakin on tällaisia tapoja!

    Ja retiisistä vielä: olen suhtautunut siihen jotenkin epäillen, mutta sehän oli ihan lempeän makuista - hyvää! Kiitos myös muista salaattiainesvinkeistä.

    VastaaPoista
  4. Testattu on ja oli aivan huippuhyvää! Minttu, vesimeloni & feta = aivan lyömätön yhdistelmä, ah!

    VastaaPoista