keskiviikko 25. elokuuta 2010

Mangoldikääryleet sieni-riisitäytteellä


Hoi tyypit! Alkuun muistutus, elokuun ruokahaasteen äänestys on käynnissä, käykääpä antamassa ääni parhaalle herneherkulle!

Ja sitten käärylejuttuihin. Tuossa taannoin Handepande kirjoitti mangoldista ja tämä vihreä tuttavuus kuulosti sen verran mielenkiintoiselta (en muista että olisin koskaan maistanut) että pitihän sitä testata. Kommenttilootassa Eki kertoi että hänellä tätä tavaraa piisaa ja niinpä äidin kanssa lähdimme ryöväysretkelle Ekin kasvimaalle.

Kommenttilootasta löytyi myös houkutteleva resepti, Kasvimaalta keittiöön -blogin höyrytetyt mangoldikääryleet. Me ei tosin höyrytetty, mutta pidimme kovasti lopputuloksesta! Valkoviini antoi oivan säväyksen kääryleille!


Mangoldikääryleet (30 kpl)

30 isoa mangoldinlehteä
2o0g sieniä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä
3 dl riisiä (tai ohraa)
kasvisliemikuutio
loraus valkoviiniä
suolaa, pippuria

Pese mangoldinlehdet ja keitä runsaassa vedessä hetki, niin että lehdet pehmenevät. Kaada lävikköön ja levitä hiukan viilenneet lehdet varovasti isolle lautaselle.

Silppua sipuli, valkosipulinkynnet, peukalonpään kokoinen pala inkivääriä sekä sienet. Kuullota edellämainitut oliiviöljyssä ja mausta suolalla ja pippurilla. Kun sienien mehusta on suurin osa haihtunut, lisää joukkoon kasvisliemessä keitetty riisi. Sekoita hyvin. Lorauta joukkoon kuivaa valkoviiniä ja peitä kannella. Anna hautua hetki ja tarkista maku. Anna jäähtyä hiukan.

Aseta lehti tasaiselle alustalle ruotipuoli ylöspäin. Aseta lehden päälle iso lusikallinen täytettä ja kääri kääryleeksi. Taita lehden reunat käärylettä kääriessäsi sisään, näin täyte ei pääse valumaan ulos. Rullaati rullaati!



Lisukkeena meillä oli, kuten alkuperäisessä reseptissäkin, raastettua punajuurta, raejuustoa ja persiljaa. Hyvää!

3 kommenttia:

  1. Herkullisen näköiset kääryleet.Itse käytän mangoldia paljonkin;monipuolinen lehtivihreä!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Joo, voin kuvitella että mangoldi sopisi kyllä moneen. Vähän sellainen jännä rautainen maku, jos paljon syö niin voisi alkaa tökkiä mutta esim se Handepanden pesto oli tosi maistuvaa!

    VastaaPoista
  3. Kiva että mangoldeille löytyi käyttöä! Nyt täytyisi kerätä loput kasvimaalta talteen ennenkuin yöpakkasten puolelle heittää. Ajattelin tehdä ison satsin Handen pestoa ja pakastaa sitä, kuulemma ainakin "tavallinen" pesto kestää pakastamista hyvin.

    VastaaPoista