sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Joulukalenterin luukku 4

Nyt on aika lunastaa lupaus jonka tein viime vuoden joulukalenterissa - tässä tulee joulupallojen teko-ohje!


Aluksi tarvitset styrox-pallon, palloja saa esim. Tiimarista. Merkkaa palloon sen navat nuppineuloilla, tämä helpottaa hahmottamista. Sitten piirrä kynällä viivat navasta napaan niin että pinta jakaantuu kuuteen lohkoon jotka ovat suunnilleen saman kokoisia. Poista nuppineulat.

Seuraavaksi tarvitset mattopuukkoa. Ota puukon terää esiin vain sentin verran ja tee noin sentin syvyiset viillot palloon piirrettyjä viivoja myöten.

Tee itsellesi "kaava", joka peittää yhden lohkon reilusti, jätä saumavaraa joka puolelle. Tein omani aikakauslehden takakannesta, se on sopivan jämäkkää materiaalia.

Tämän jälkeen voit valita mieluisan kankaan tai kankaat, joilla haluat pallon peittää. Esim. vanhat kravatit ovat hyvää materiaalia. Leikkaa kankaista kuusi kaavan mallista suikaletta.


Ota avuksesi veitsi ja painele sen avulla kangassuikaleet pallossa oleviin viiltoihin. Kannattaa valita veitsi joka ei ole terävä ja jossa ei ole sahalaitaa, näin pingotettava kangas pysyy ehjänä. Jos leikkaamasi kangassuikaleet ovat liian reilun kokoisia, niitä voi leikellä ja räätälöidä sopiviksi vielä tässä vaiheessa.

Kun olet saanut kaikki suikaleet pingotettua pallon ympärille on aika peittää rumat saumat. Tähän hommaan käy kaikki nauhat mitä varastoista löytyy. Kiinnitä nauhan alku nuppineulalla palloon ja lähde kiertämään nauhaa pallon ympäri.

Löysin laatikon kätköistä vielä ohuemman, mustan nauhan ja päätin ottaa senkin mukaan, kieputin sitä pallon ympärille yhdessä leveämmän oranssin silkkinauhan kanssa. Ja ideana siis on että edellisen kierroksen nuppineula jää mahdollisimman hyvin piiloon seuraavan kierroksen alle.

Viimeisellä kierroksella käytin mustia nuppineuloja, jotka maastoutuvat hyvin mustaan nauhaan. Kun saavut viimeisen kerran lähtöpisteeseen, kiepauta nauhasta vielä ripustuslenkki pallolle ja kiinnitä se kiinni nuppineulalla.
Valmista tuli! Paitsi että en tykkääkään tuosta punaisesta kankaasta tässä pallossa... mutta mitään kun ei oo liimattu kiinni, niin aina voi vielä muuttaa suunnitelmaa.

No nyt on hyvä, pallon toinen napa sai vielä valkoisen puuhelmen koristeekseen.
Sitten ei kun styroksit natisemaan ja palloja väsäilemään!

20 kommenttia:

 1. Voi miten hieno tuo musta pallo! Ja minäkin, käsi täynnä peukaloita, täysin askartelukyvytön ihminen, ymmärsin miten tuo tehdään:)

  VastaaPoista
 2. Toivepostaus! Kiitos! Nää on kyllä nii-in hienoja!

  VastaaPoista
 3. Tätä ohjetta on odotettu! Saat homman kuulostamaan hyvinkin simppeliltä.. pitääpä kokeilla joku päivä, aivan ihanan näkösiä! :)

  VastaaPoista
 4. Tämä ohje kyllä lähtee minulla testaukseen! Todella hieno tuo ruskea pallo!

  VastaaPoista
 5. nyt oli hyvät ohjeet, kiitos! täytynee lähteä styroksipalloshoppailemaan, on nuo niiiin hienoja.

  VastaaPoista
 6. Todella kauniita! Näillähän voisikin tänä vuonna koristella paketit - tai viimeistään ensi vuonna. Olet kyllä taitava, pahoin pelkään, ettei omista, tule yhtään noin virheettömiä.

  VastaaPoista
 7. Oi, ovatpas ihania! Mitäs jos ei meniskään designtorille vaan tiimariin...

  VastaaPoista
 8. Mielettömän upeat ,kiitos ideasta:)

  VastaaPoista
 9. Hei mahtavaa, munkin on pakko testata!

  VastaaPoista
 10. Kiva että pallot herättivät innostusta! Ja siis niitä on oikeasti ihan tosi helppo tehdä, en itsekään ole mikään kovin haka askartelija. Ehkä eka pallo menee reenailun piikkiin, mutta sen jälkeen priimaa tulee!

  VastaaPoista
 11. Ihania pallosia, olisipa aikaa tehdä tuollaisia!

  VastaaPoista
 12. Kiitos ohjeesta! Onneksi se ei vaikutakaan niin vaikealta kuin pelkäsin. Mahtava tapa päästä eroon pikkutilkuista :)

  VastaaPoista
 13. Huippuohje Eki ja hienoimmat pallot ikuna! Silmäilinkin kravatteja jo kirpparilla sillä silmällä.

  VastaaPoista
 14. Kiva ohje!

  Etsin tiimarista nuppineuloja tätä varten ja sieltä löytyi aivan mahtavasti tähän hommaan sopivia noin sentin mittaisia ja pienipäisiä nuppineuloja hopean ja kullanvärisenä! :))

  VastaaPoista
 15. Juu olkaapa hyvät vain, ei kun pallotalkoot pystyyn! Ja oikeesti kiitos kuuluu mummolle ystäväni kylältä, mummo siis opetti tämän hänelle. Hande mäkin ostin lyhyitä neuloja Tiimarista, mutta ne eivät oikein pysyneet pallossa kiinni kun nauhakerroksia tulee monta päällekäin.. harmi!

  VastaaPoista
 16. Täältäkin huudellaan kiitoksia ohjeesta! Pallomania iski tänään ja jatkui näin myöhään ja loppui sittenkin vain, kun nauha loppui kesken :D Myöhemmin tänään uudestaan Sinelliin...

  VastaaPoista
 17. Hyvä Sara! Pallomania on tunnettu ilmiö täälläkin. Ystävä, joka opetti minulle pallojen teon viime joulun alla ei itse enää uskaltanut ryhtyä tekemään niitä ollenkaan. Sillä edellisenä jouluna mania oli iskenyt niin pahasti että häneltä jäi kaikki muut jouluhommat tekemättä ja yöunetkin aikas vähille..!

  VastaaPoista
 18. eipä ollut enää tiimarissa noita jäljellä. Ihan hullu meininki muutenkin kun kävin. Tunnin jono. Sain ainakin korttitarpeita edullisesti.

  VastaaPoista